Features - 15 m2 of freedom
15 m2 of freedom - 20 bestanden
Op nog slechts enkele gekraakte terreinen in Nederland wonen mensen die ervoor kiezen om te leven in vrachtwagens, bussen of woonwagens.
Het is fascinerend om te zien hoe deze mensen hun vrijheid 'bemachtigen' want het is lang niet altijd makkelijk om op deze manier te leven. Er is weinig ruimte, er is niet altijd stromend water, een wc (composttoilet) is meestal een eindje verderop, je moet hout hakken en een kachel opstoken voordat je het een beetje warm hebt etc... het dagelijks leven heeft een heel ander tempo dan dat van ons haastige stadsmensen. Verschillende terreinen hebben zich inmiddels ontpopt tot culturele broedplaatsen waar jaarlijks festivals en concerten worden georganiseerd.

Het is een manier van leven die in Nederland echter door het huidige beleid van de regering en de bouwlust van projectontwikkelaars dreigt te verdwijnen.
Men verwacht van je dat je in op een 'normale' manier woont- in een huis. Het vraagt veel moed en doorzettingsvermogen om te kiezen voor een alternatieve manier van leven.
De links activistische scene in Nederland is ook niet meer wat hij geweest is.Hoe anders is dat in Duitsland, waar kraken nota bene nooit legaal is geweest, In iedere grote stad zijn vaak grote terreinen te vinden waar mensen in bussen of woonwagens wonen.

'15m2 of freedom' is een zoektocht naar vrijheid en naar de constante paradox die daar op volgt. Krijg je een gevoel van vrijheid als je je bezittingen reduceert en alle overbodige ballast overboord gooit? Is het niet gewoon een 'state of mind' die ervoor zorgt dat je je niet meer zoveel aantrekt van wat zou moeten of wat hoort? En wat als het terrein waar je op woont ontruimd dreigt te worden?