Features - Abchazie, de Sovjet Riviera
Abchazie, de Sovjet Riviera - 28 bestanden
In de ogen van de wereld is het een land dat niet bestaat, Abchazië is een kleine Kaukasische republiek van amper 250.000 inwoners, ingeklemd tussen Georgië en Rusland, het scheidde zich af in 1992 na een felle oorlog tegen Georgische troepen, die leidde tot de dood van tienduizenden mensen en talloze vluchtelingen.

Twintig jaar later zij de littekens nog zichtbaar, gebouwen doorzeefd met kogels of getroffen door bombardementen, verwoeste villa’s, hier heeft bijna iedereen tijdens de oorlog ten minste één familielid verloren.

Maar Abchazië wordt nog steeds beschouwd als Georgisch grondgebied. Het gebied wordt internationaal niet als een zelfstandig land beschouwd, het wordt alleen erkend door Rusland, Venezuela, Nicaragua en Nauru.

In de tijd van de Sovjet-Unie, was Abchazië, met zijn tropische klimaat, de weelderige natuur, een populaire vakantiebestemming van de Sovjet-elite. Zelfs Stalin had hier zijn datsja.

Vandaag is het de middenklasse die het toerisme in stand houdt, heeft de regio zijn grandeur verloren, maar straalt nog steeds een zoete melancholie uit. Het gebied ademt het klimaat van vervlogen tijden, met prachtige Sovjet sanatoria hoewel vervaagd, en villa’s die eens luxe waren maar nu afbrokkelen bij gebrek aan reparaties.

Maar Abchazië is veel meer dan een microstaat die zijn eigen onafhankelijkheid heeft uitgeroepen bezocht door Russische toeristen met heimwee naar vervlogen tijden, het is ook een strategische pion in het spel tussen Rusland en de Westerse mogendheden. Zoals Transnistrië, Wit-Rusland, Oekraïne, is ook Abchazië een onderdeel van wat in de volksmond het "nabije buitenland” heet, de aan Rusland grenzende gebieden waarop zij geen buitenlandse invloed zal tolereren, een soort comfort zone, een buffer tussen Rusland en zijn buurlanden, een gebied dat Poetin wil behouden en uitbreiden, zoals de recente gebeurtenissen die Oekraïne hebben laten zien.

Reis naar een land dat niet bestaat, een gevallen paradijs, achtervolgd door oorlogsherinneringen, verscheurd tussen twee landen, maar die probeert zijn identiteit te vinden, terwijl de voogdij van zijn grote buur Rusland meer en meer gevoeld wordt.