Features - Afscheid met elegantie
Afscheid met elegantie - 33 bestanden
Ruim een halve eeuw geleden werden ze nog zorgvuldig geselecteerd, de tienermeisjes die mee mochten doen aan het jaarlijkse Apple Blossom Cotillion in het stadje Springfield in de Amerikaanse staat Vermont.
Ze kwamen naar het debutantenbal voor de hogere kringen, tegelijk inzamelingsactie voor het plaatselijke ziekenhuis, aan de arm van een prominente zakenman. Speciaal voor die gelegenheid hadden ze maandenlang voor hun slaapkamerspiegel hun reverence geoefend, om tijdens die kniebuiging geen slecht figuur te slaan. Daarna danste iedereen op de muziek van een voor de gelegenheid ingehuurde bigband. En aan het eind van de elegante avond werd een meisje tot Appelbloesem Koningin gekroond.
Zo ging het al sinds de eerste keer, in 1957. Er waren veel van dat soort sjieke bals in het industriële New England van de vorige eeuw. Maar de fabrieken die welvaart brachten, sloten, de economie stortte in. Springfield werd een armetierig plattelandsstadje, dat al blij is als er in een van die grote holle fabrieksgebouwen aan de Black River een gezondheidscentrum komt. Een high society is er niet meer. Maar het Cotillion bleef, als overgangsritueel voor tienermeisjes uit Springfield en omliggende stadjes, een afscheid van hun kindertijd.
Fotojournalist Ellen Kok wilde weten waarom Amerikaanse meisjes blijven deelnemen aan een ouderwetse praalvertoning als Apple Blossom. Drie winters lang bezocht ze de zondagse repetities, van januari tot mei.
“Het is een geweldige, laatste activiteit om de band te bevestigen met kinderen met wie je bent opgegroeid sinds je kleutertijd”, vertelde deelneemster Emilia. “Na het eindexamenjaar gaat iedereen naar andere scholen in verschillende staten. Je weet niet of je je huidige klasgenoten ooit nog ziet.”
Het Cotillion is nu ook een belangrijk evenement voor de hele gemeenschap en een familietraditie, waarin de grootmoeders, moeders en oudere zussen van de huidige deelneemsters ook hebben gedanst en geprobeerd, al was het maar voor een avond, koningin van Springfield te worden.
De moderne versie is een publieke dansshow, een feestelijke wedstrijd waarvoor iedereen een kaartje kan kopen. Tijdens deze voorstelling presenteren meisjes uit de eindexamenklas van de high school zichzelf voor een deskundige jury. De opvoering vindt plaats in de sfeerloze gymzaal van een plaatselijke school; de muziek waarop ze dansen is gedownload van het internet. Maar als de jeugd van Springfield de sportvloer betreedt, gekleed in identieke, bekoorlijke ballroomjurken en stijlvolle smokings, in plaats van hun gebruikelijke modieus gescheurde jeans en Carhartt T-shirts met camouflage-opdruk, verandert de hele atmosfeer. En in deze 21ste eeuwse versie van opperste elegantie mogen de jonge dames zelf hun danspartner kiezen – die niet altijd een jongen is.

Bij deze fotoserie is een langer geschreven verhaal beschikbaar van 1110 woorden.