Features - Alexandrië
Alexandrië - 104 bestanden
Alexandrië is een mediterrane havenstad in Egypte. De stad werd gesticht door Alexander de Grote _Al Iskendariyya_ in 331 voor Christus. Tijdens de Hellenistische periode was het de thuisbasis van de vuurtoren van Pharos, een van de zeven wereldwonderen van de Oude Wereld, en de Grote Bibliotheek, die werd beschouwd als het archief van de oude kennis. Cleopatra en Marc Antonius werden hier verliefd en stierven beiden aan de kust.
Helaas stortte de Pharos in en werd de Grote Bibliotheek in brand gestoken, een deel van de oude stad verdween onder de zee. Een ander deel verdween onder de moderne stad, dus er zijn weinig zichtbare overblijfselen van het roemrijke verleden. De stad was in verval.
De invasie van Napoleon in 1798 was het keerpunt in het fortuin van Alexandrië, waarbij het strategische belang van de stad werd erkend. In de 19e eeuw werd Alexandrië een van de drukste havens van de Middellandse Zee en trok een kosmopolitische mix van mensen aan, waaronder Turkse en Egyptische handelaren, Grieken, Joden en Italianen. Alexandrië kreeg een mythisch karakter en trok intellectuelen, schrijvers en dichters aan.
In 1952 verloor Alexandrië in een anti-koloniale pro-Arabische golf, uitgelokt door kolonel Nasser, zijn kosmopolitische gemeenschap, die in de jaren 50 op de vlucht was. De overgebleven niet-Egyptenaren werden enkele jaren later tijdens de Suez-crisis verdreven, toen Nasser buitenlandse eigendommen in beslag nam en veel buitenlandse bedrijven nationaliseerde.
Vandaag de dag wordt de bibliotheek herbouwd in de zonvormige ultramoderne Bibliotheca Alexandrina aan de eens zo grote zeeboulevard Corniche als symbool van de laatste reïncarnatie van de stad als culturele hoofdstad van Egypte.
De beroemde Corniche is 25Km lang en een zeer aangename wandeling tussen de Bibliotheca Alexandrina en Fort Qaitbey, de plaats waar ooit de beroemde Pharos stond. Grote oude wereldcafés, restaurants en patisserieën liggen aan de kust. De stad heeft nog steeds een zeer kosmopolitische uitstraling.