Features - Barokmuziek in de Amazone
Barokmuziek in de Amazone - 61 bestanden
Midden in het Boliviaanse Amazonegebied leren de inwoners van de regio Chiquitanos klassieke muziek spelen.
De inheemse bevolking van de afgelegen regio op 200 km van de grens met Brazilië, werd drie eeuwen geleden geëvangeliseerd door de jezuïeten behulp van schilderkunst, beeldhouwkunst en vooral barokmuziek. De oude missie van San Ignacio de Velasco, een klein stadje aan de rand van de Boliviaanse Amazonegebied (op de Werelderfgoedlijst van de Unesco,) is een deel van van de oude Jezuïeten missie in Chiquitania, is een perfect voorbeeld. Met zijn stoffige straten, waar regelmatig barokmuziek klinkt vanachter de deuren van de kerk; daar leren de jongeren elke dag Vivaldi spelen op viool of cello.
Ondanks allerlei obstakels, zoals gebrek aan geld en de slechte bereikbaarheid, de missie bevindt zich op enkele uren reizen per spoor van de regionale hoofdstad Santa Cruz, worden de nieuwe generaties ondergedompeld in muziekonderwijs. Sommige kinderen beginnen met het spelen van een instrument op 3 jarige leeftijd en oefenen tot 5 uur per dag. In Chiquitania leert men niet alleen barokmuziek te spelen, de oorspronkelijke inwoners hebben ook hun eigen muziek.
Elke twee jaar trekt het internationale festival voor Barokmuziek duizenden toeristen naar een van de meest geïsoleerde streken van Bolivia. Het festival werd in 1996 voor de eerste keer georganiseerd met als doelstelling het culturele en artistieke erfgoed van Chiquitania te verspreiden en de muzikale erfenis van de jezuïeten te benadrukken.
Ontmoet de jonge generatie die trots is op deze traditie.