Features - Cascara - waardevol koffie afval
Cascara - waardevol koffie afval - 56 bestanden
Aida Batlle verbouwt koffie op de boerderij van haar familie in de heuvels rond de Santa Ana vulkaan in El Salvador. Net als generaties voor haar had ze weinig nut voor het vlies dat de bonen omhult. Ze maakte er soms goedkope meststoffen van, maar vaker verdween het in de prullenbak. Op een dag, lopend langs het kaf dat in de zon te drogen lag, trof haar een geur, een lekkere geur: hibiscus en andere bloemige aroma's. Het drong tot haar door, zegt ze, dat er waarde zou kunnen worden onttrokken aan wat ze altijd als afval had beschouwd. Dus dompelde ze de schillen onder in heet water en nam een slok. "Onmiddellijk begon ik klanten te bellen om het te proberen", zegt ze.
Meer dan tien jaar later krijgt de koffieschil - of Cascara, zoals het beter bekend is - bekendheid. In Noord-Amerika introduceerde Starbucks onlangs nieuwe dranken die met cascara-siroop gezoet zijn, en biedt het een suikertopping aan die gemaakt is van de koffieschil. Concurrenten zoals Stumptown Coffee Roasters en Blue Bottle Coffee voegen het ook toe aan hun menu's, als thee en als frisdrank. Dankzij de vraag van deze ketens brengt de koffieschil nu vaak een hogere prijs op dan de boon zelf.