Features - Cholitas
Cholitas - 16 bestanden
De iconische bolhoed, de lange zwarte vlechten, het aangepaste korset en de felgekleurde gepofte rok: hun outfit is bekend over de hele wereld. De mythische cholitas zijn een sterk symbool van Bolivia.
‘Cholita’ is een jonge Boliviaanse vrouw van Indiaanse afkomst. Deze vrouwen dragen de karakteristieke klederdracht van de Aymara; De Aymara zijn een inheems volk uit de hoogvlakten die de hoofdstad La Paz omringen.
Decennia lang werden de Aymara gediscrimineerd, De term 'cholita', heeft ook lang een negatieve connotatie gehad, het wees op de arm rechteloos plattelandsmeisje.
Alles veranderde in 2006 met de verkiezing van Evo Morales tot de eerste president van indiaanse afkomst in de geschiedenis van Bolivia. Dat heeft de status van de cholitas verbeterd, zij verwierven beetje bij beetje een betere status in de Boliviaanse samenleving, mede dankzij hun unieke outfit.
Tegenwoordig hebben ze echte economische en politieke invloed en zelfs invloed op de modewereld. De nieuwe generatie cholitas ​​is trots op hun oorsprong. Tussen traditie en moderniteit strijden ze voor erkenning maar slagen ze er toch in om hun culturele erfgoed uit te dragen. De cholitas zijn erin geslaagd om hun plaats in de moderne maatschappij te veroveren zonder hun gezamenlijke verleden te ontkennen.

Na verschillende fotoprojecten aan de situatie van vrouwen in Latijns-Amerika te hebben gewijd, wilde ik naar Bolivia om deze vrouwen te ontmoeten. Om te begrijpen wat het betekent om vandaag de dag een cholita te zijn. In twee maanden tijd ontmoette ik tientallen cholitas. Om hen, hun eigenaardigheden en hun cultuur te eren, heb ik er voor gekozen om een ​​fotostudio in het centrum van de hoofdstad te creëren. De vrouwen kwamen daar naar toe om te poseren, tegen een achtergrond van traditionele Boliviaanse stoffen. Zo ontstond een serie van 35 portretten. In de nabewerking is er voor gekozen om de achtergrond een cirkelvorm te geven, en zodoende ‘Pachamama', Moeder Aarde, het symbool van de Boliviaanse cultuur uit te beelden.
Het doel van mijn serie is om de unieke op de traditie gebaseerde outfits te laten zien; maar vooral hun vrouwelijkheid, elegantie en waardigheid te benadrukken. Ik wil ook het stereotype van de traditionele Boliviaanse vrouw doorbreken, onze gedateerde westerse blik op deze bevolkingsgroep veranderen. De beelden verwijzen in stijl naar oude ansichtkaarten met antropologische fotografie uit het begin van de twintigste eeuw.