Features - Costa Ricaanse Koffie Cooperatie
Costa Ricaanse Koffie Cooperatie - 43 bestanden
De Cooperativa Agrícola Industrial Victoria R.L (Coope Victoria) was de allereerste coöperatie van Costa Rica. Haar wortels gaan terug tot 1905 en de Duitse Finca Victoria, die voornamelijk een koffie- en suikerrietplantage was. Om deze producten te verwerken voor export en interne consumptie, installeerden de toenmalige eigenaars een molen op het terrein. Omdat de maalcapaciteit veel groter was dan de behoeften van de boerderij, begonnen ze de producten van de naburige kleine en middelgrote boeren te kopen.

Toen de tweede wereldoorlog uitbrak, konden de Duitse eigenaars hun particuliere molen niet meer exploiteren, wat tot grote ontsteltenis leidde bij de boeren die op hen vertrouwden als kopers. De economische gevolgen voor de regio waren groot. Daarom organiseerden de producenten zich en vroegen ze om hulp van de staat en de financiële instellingen van de staat. Zij hadden financiering nodig om een coöperatie op te richten. Op 12 oktober 1943 werd Coope Victoria R.L. opgericht.

Vandaag vertegenwoordigt de organisatie ongeveer 3.000 leden, allen kleine en middelgrote producenten van koffie en/of suikerriet uit de westelijke zone van Costa Rica. Tot de invloedssfeer van de coöperatie behoren Griekenland, Poás, Valverde Vega, San Ramón, Alajuela, San Carlos, Naranjo en Atenas. De organisatie bereikt bijna 15.000 indirecte begunstigden via hun verschillende sociale en ecologische duurzaamheidsprojecten. Zij worden beschouwd als een drijvende kracht achter de economische en sociale ontwikkeling van het gebied, die indirecte banen genereert en de lokale economie een opwaartse mobiliteit biedt.

Naast de toegang tot technische ondersteuning en input, heeft de coöperatie nog een aantal andere diensten voor de leden en de omliggende gemeenschap, waaronder een tankstation, de Camposanto Garden of Peace Las Mercedes en het CoopeVictoria Event Center. Ze helpen ook bij het verlenen van medische diensten aan de leden en het produceren van biobrandstoffen.