Features - Cuba Skate
Cuba Skate - 64 bestanden
Pas na vijven, als de drukkende hitte ophoudt, beginnen Yojani en zijn bende te skateboarden. De jongsten proberen hun nieuwe trucs met grote vastberadenheid . Yojani (26) met zijn dreadlocks is al meer dan 10 jaar skateboarder. Hij is van professioneel skateboardniveau, maar om zijn brood te verdienen is hij schoonmaker in een hotel. Hij is een vriendelijk persoon vol goede wil die graag de jonge beginners helpt zodat skateboarden niet uitsterft op het eiland.
In feite is skateboarden in Cuba niet eenvoudig omdat er geen skateboards en andere accessoires te koop zijn. Om dit te verhelpen is een vereniging genaamd 'Amigo Cuba Skate' opgericht door een Amerikaan die regelmatig materiaal doneert en op deze manier de sport in leven houdt. Het openen van een skateboardwinkel op het eiland zou in ieder geval nutteloos zijn voor de Cubanen. De prijzen zouden de middelen van de gewone Cubaan te boven gaan.
Midden in een groot park in Havana ligt de eerste skateboardbaan. Het is geïmproviseerd uit een oud betonnen zwembad, een kwart van het oppervlak is bedekt met stilstaand water, dat mettertijd een moeras is geworden. Binnenin zijn er nog steeds oude roestige mechanismen geïnstalleerd in 2004. Het enige bruikbare deel dateert uit 2015 en is exclusief aangepast voor skateboarden met behulp van buitenlandse skateboarders die hun eigen materiaal meenamen. Bovendien blijkt dat de staat eindelijk besloten heeft om een handje toe te steken.
Begin 2016 heeft de overheid het eerste echte skateboardpark in Cuba gebouwd. De jongeren zijn echter niet tevreden omdat ze het ongeschikt vinden voor skateboarden en het te klein is voor een hoofdstad. Heel Havana is hun speeltuin; in het bijzonder de enorme monumenten die gewijd zijn aan een revolutie die ze nooit gekend hebben.