Features - De kosten van Bruinkoolwinning
De kosten van Bruinkoolwinning - 36 bestanden
In Duitsland komt verplaatsing van dorpen veel rond open mijnen. In de afgelopen 60 jaar werden 80.000 mensen onteigend en verplaatst, zowel in het westen als in de voormalige DDR.

Immerath is een van de twaalf dorpen in het Rijn mijnbouwgebied die gesloopt en verplaatst wordt. Meer dan 6.000 inwoners zijn betrokken. Voor de uitbreiding van de Garzweiler-mijn verhuisde RWE het hele dorp, inclusief de begraafplaats met zijn bewoners, naar Immerath Neu.

RWE haalt ongeveer 100 miljoen ton kolen per jaar uit de drie open mijnen, Hambach, Inden en Garzweiler. Deze zijn beslaan meer dan 9.000 hectare, dat is de grootte van een stad als Eindhoven. De bruinkool wordt opgestookt in RWE's kolencentrales.

Om de bruinkool op te graven, worden vruchtbare gebieden vernietigd, belangrijke ecosystemen worden vernietigd en pompen rondom de enorme mijne geïnstalleerd om het water af te voeren. Enorme graafmachines, die ongeveer 90 meter hoog en 200 meter lang zijn, de grootste machines ter wereld, worden gebruikt om de grond aan te vallen. Om deze mijne te vergroten, moet de snelweg meerdere kilometers omgelegd worden. Als je weet dat een kilometer snelweg aanleggen 10 miljoen euro kost, dan moet deze mijn moet voor RWE heel winstgevend zijn.

Voor elke ton brandkool wordt 1 ton CO2 uitgestoten. Steenkool vertegenwoordigt 40% van de elektriciteitsproductie van het land. Duitsland heeft 11 actieve bruinekoolmijnen. Het land is een van de grootste producenten van dit type kolen ter wereld. In totaal bezet mijnbouwmijnen 170.000 hectare in Duitsland, volgens het ministerie van Economische Zaken.