Features - De Krim onder Russische heerschappij
De Krim onder Russische heerschappij - 51 bestanden
Op 18 maart 2014 kondigde Rusland aan dat de Oekraïense provincie de Krim zich bij de Russische Federatie zou aansluiten na de ja-stem bij het referendum.
Wit-blauw-rode vlaggen op alle gebouwen, RUS nummerborden, T-shirts met de beeltenis van Poetin, De Krim lijkt vandaag de dag 100% Russisch.
Thuishaven van de beroemde Russische Zwarte Zeevloot in een regio waar meer dan 70% van de bevolking Russisch is en waar anti-Oekraïense propaganda in volle gang is, paste de Krim zich snel aan Moskou aan Poetins 92% winst bij de laatste presidentsverkiezingen.
Maar de toon is veranderd op het schiereiland, toezicht is alomtegenwoordig en elke afwijkende stem wordt sterk onderdrukt. Degenen die kritiek hebben op de autoriteit van Moskou staan onder verscherpt toezicht van de veiligheidsdiensten en de FSB oefent een strikte controle uit op publicaties op sociale netwerken.
Westerse toeristen zijn volledig verdwenen sinds de "aansluiting", zoals ze hier zeggen, en de weinige buitenlanders worden verwelkomd met argwaan.
De idyllische stranden van Jalta, waar onwaarschijnlijke Sovjet sanatoria domineren, worden nu overstroomt door luidruchtige en vaak alcoholische Moskovische toeristen die profiteren van de goedkope all-inclusives.

Met de terugkeer van Rusland, is het ook alle Sovjet nostalgie weer terug op het schiereiland. De herdenkingen van de overwinning op het Duitse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog, weinig gevierd in Oekraïne zijn vandaag het onderwerp van intense festiviteiten, de grote veldslagen van het Rode Leger zijn gereconstrueerd en de cadetten van de verschillende militaire scholen paraderen trots onder Lenins toeziend oog.
Tweeënzestig jaar na de schenking van de Krim aan Oekraïne lijkt Rusland definitief teruggekeerd op het schiereiland en Moskou vormt zoals gewoonlijk een politieke en sociale ruimte die vrij is van onregelmatigheden.