Features - De VS door Noord-Koreaanse ogen
De VS door Noord-Koreaanse ogen - 34 bestanden
De VS is de aartsvijand van Noord-Korea, maar Amerikanen kunnen nog steeds het land bezoeken. Volgens de Juche Travel, het Noord-Koreaanse reisbureau, kunnen "Amerikaanse toeristen de DPRK bezoeken, maar ze kunnen alleen met het vliegtuig (niet per trein) het land binnengaan of verlaten, en kunnen niet meer dan 10 dagen in het land doorbrengen." Ik ontmoette veel Amerikaanse toeristen tijdens mijn 6 reizen, en de meeste van hen waren verrast omdat ze goed ontvangen werden door de gidsen en de lokale bevolking. Het was ver van de agressieve propaganda en dreigende officiële uitspraken van het regime. De Amerikanen mochten overal naar toe maar men mocht niet verblijven in het Chilbo-gebied; waar toeristen slapen in het huis bij (zorgvuldig geselecteerde) lokale boeren. Er werd geen verklaring gegeven, alleen een "Het is niet mogelijk". Noord-Koreanen zijn snel in staat om beelden en symbolen van Amerika in hun eigen propaganda te gebruiken. Tijdens de Koude Oorlog veroverden ze de Amerikaanse boot, de USS Pueblo. Het is nu een toeristische attractie in Pyongyang. De gids op de boot legt uit dat de Amerikaanse soldaten schriftelijke verontschuldigingen hebben geschreven, omdat ze zich zo schamen over wat ze aan Noord-Korea deden. Nadat Bill Clinton naar Noord-Korea ging om de vrijlating van Amerikaanse journalisten Laura Ling en Euna Lee te bewerkstelligen, die door de Noord-Korea gearresteerd waren tijdens het onderzoek naar mensenhandel, maakte een regisseur een film met de tv-beelden. In de reusachtige "Gifts Museum" die alle gaven die de Geachte Leiders ontvangen van over de hele wereld (voornamelijk uit de communistische landen), de gidsen trots zijn op het cadeau van de staatssecretaris Madeleine Albright aan Kim Jong-Il te wijzen: een basketbal met handtekening van Michael Jordan. Geen foto toegestaan! De meeste van de propaganda posters die Noord-Korea's haat voor de VS afschilderen, zijn uit de straten verwijderd. Het fotograferen van zo'n billboard was tijdens mijn verblijf in Pyongyang niet makkelijk, omdat de gidsen altijd een excuus vonden om de bus niet te stoppen. 'Te veel verkeer', zeiden ze, op een lege weg. De enige posters tegen de VS die ik kon vinden waren in kleuterscholen en het oude pretpark waar mensen schieten op mannequins, gekleed als Amerikaanse soldaten, voor plezier.
Ik kwam nep en echte Amerikaanse producten tegen, maar meestal zullen de gidsen u vertellen dat ze uit China komen! Eens werd ik naar de studiezaal gebracht waar ik studenten zag werken op computers met Windows. "Ze gebruiken Windows?" vroeg ik voor de duidelijkheid. "Ja," antwoordde mijn gids trots, die niet zag waar ik naar toe wilde. "Windows is gemaakt door Microsoft," zei ik. 'Ja,' antwoordde hij nogmaals, een beetje minder zeker van waar dit heen ging. "Maar Microsoft is Amerikaans". 'Misschien,' gaf hij toe.
Ironisch genoeg, wat Noord-Koreanen meer haten dan wat dan ook, is valse propaganda. Bijvoorbeeld op veel Amerikaanse websites zeggen schrijvers dat de mensen in de metro acteurs zijn, alleen voor de toeristen. Dit is onjuist en verhoogt eigenlijk de paranoia en vreemdelingenhaat in het land.
Ik heb ooit een gesprek gehad met een Amerikaanse burger in een restaurant. Mijn gids vertelde me om dat te beëindigen met als verklaring: "Hij is een vos, een spion". De Noord-Koreaans gebruiken het symbool van de vos, een gevaarlijk, slim dier, om Amerikanen te vertegenwoordigen. Toen ik vroeg waarom ze de Amerikanen toelaten om het land binnen te komen als ze spionnen zijn, antwoordde hij: 'Nou, ze betalen veel geld.'
De gidsen zijn zich ervan bewust dat er in de VS drugs, misdaad, werkloosheid en stakingen zijn. Ze nemen elke kans dat ze krijgen om te zeggen dat zij geen van deze problemen hebben.