Features - Een nacht op de Pic du Midi
Een nacht op de Pic du Midi - 58 bestanden
De Pic du Midi is de top van de superlatieven: het oudste hooggebergte observatorium ter wereld, het hoogste hotelcomplex en het hoogste museum van Europa, en vooral het mooiste uitzicht over de Pyreneeën.

Om die te bereiken die we in de vallei noemen, het sterrenschip, stapt u gewoon aan boord van een kabelbaan vanuit het kleine resort La Mongie. Door over de grond te vliegen, zo'n 300 meter hoog, zien we moedige skiërs de steile hellingen van de Pic afdalen.

Voordat we bij het eindstation van het tweede deel van de kabelbaan aankomen, kunnen we ons even de ongelooflijk complexe taak van de bouwers van dit beroemde schip voorstellen.

Voor de bouw van dit mythische observatorium was het nodig om tonnen en tonnen van bouwmaterialen te verzamelen. Het vervoer werd gedaan door de rug van de mens of ezel sinds de jaren 1870, de kabelbaan arriveerde pas in 1950.

Als je eenmaal op 2877 meter boven de zeespiegel bent, ben je ademloos. Niet per se door zuurstofgebrek (het lichaam acclimatiseert uiteindelijk vrij snel) maar door dit ongelooflijke 360 graden uitzicht over de Pyreneeën.

Aan de ene kant van het panoramaterras kunt u bij helder weer de uitlopers van de Cantal enkele honderden kilometers verderop zien en aan de andere kant talloze besneeuwde bergtoppen, waarvan sommige aan de Spaanse kant.
Sinds de eerste ontwikkelingen geïnitieerd door de voormalige generaal van Napoleon III, Charles du Bois de Nansouty, en de ingenieur Célestin-Xavier Vaussenat, is deze ongelooflijke structuur tronen op de top van de berg voortdurend in renovatie.

Die van de allerlaatste 'attractie' van de Pic zijn net voltooid. Een 12 meter lang platform met aan het einde een transparante vloer stelt toeristen in staat zichzelf af schrikken en het panorama nog beter te observeren.
De bouw heeft niet minder dan 6 maanden in beslag genomen, verschillende helikoptervluchten en een paar honderdduizend euro aan investeringen, enkel en alleen voor het plezier van de toeristen, die meer en meer zijn om te 'klimmen naar de top'.

Elk jaar nemen meer dan 100.000 mensen de gondels om het unieke panorama dat de plaats biedt te observeren. Toch is de Pic du Midi nog maar kort geleden geopend voor het publiek. Pas in het begin van de jaren 2000 werd het een toeristische trekpleister.
Oorspronkelijk gebruikt als weerstation, waar men geniet van de gezondste lucht in Europa, wordt de top al snel het hoofdkwartier van Franse sterrenkundigen die sterren en planeten kunnen observeren in de beste omstandigheden.