Features - Grensland
Grensland - 40 bestanden
Oekraine
U Okraina betekent letterlijk "op de grens". Een land dat al honderden jaren een brug vormt tussen Europa en Rusland. Het oude vaderland van de Kiev Rus, Oekraïne, werd door de eeuwen heen gecreëerd, verdeeld, weer opgebouwd en opnieuw verdeeld onder Russische, Oostenrijks-Hongaarse, Poolse, Roemeense en Turkse invloeden.
Als we de huidige gebeurtenissen volgen, lijkt het erop dat het westen van Oekraïne in opstand komt tegen Russische beweringen die van invloed zijn op de regio. De verzamelde getuigenissen verbeelden een veel complexere werkelijkheid, waarin levensverhalen en verschillende visies naast elkaar bestaan.
Als enerzijds de intelligentsia van Lviv zijn provincie met Europa opeist, in de landbouwgebieden van de oblast Tsjernivsti, aan de grens met Moldavië en Roemenië, vertellen de mensen over een multi-etnisch land waar weinig mensen Oekraïens spreken en waar de oorsprong nooit een echt probleem is geweest.
Kiev-Chernivtsi-Costiceni-Lviv. De etappes van de reis in de steden. Eén ding is zeker: terwijl alle aandacht van de wereldpers gericht is op de vraag of Oekraïne naar het oosten of het westen moet kijken, is de economische situatie van het land rampzalig, de corruptie verspreidt zich al tientallen jaren, het spookbeeld van oorlog en de expansie van nationalisme is een grote zorg.