Features - Hackers Handshake
Hackers Handshake - 16 bestanden
Hackers worden in de media vaak geportretteerd met maskers, hoodies en verduisterde gezichten om hun criminele intenties te onderstrepen. Maar er zijn ook veel helpende hackers, die juist naar kwetsbaarheden zoeken in computersystemen om die veiliger te maken. Ze delen hun bevindingen, vrij en gratis, eerst met de eigenaren van die systemen en vervolgens met de hackers gemeenschap, overheid, bedrijven en het bredere publiek, om zo samen beveiligingsproblemen op te lossen. Deze praktijk staat bekend als Responsible Disclosure of Coordinated Vulnerability Disclosure. Nederland loopt voorop in deze manier van samenwerken met hackers.
Fotograaf Tobias Groenland legde samen met schrijver Chris van ’t Hof van 2014 tot 2018 zestien hackers vast in beeld en verhaal en vroeg hen om tijdens de fotografische sessie hun favoriete programmeertaal of hack techniek in gedachte te houden.
De term “handshake” refereert aan het uitwisselen van communicatieregels tussen twee computers. Zijn beide kanten het eens over die regels, dan is er sprake van een betrouwbare verbinding, te herkennen aan de “s” van “secure” in “https:” en het groene slotje in de web browser. Deze expositie Hackers Handshake draagt bij aan het leggen van een betrouwbare verbinding tussen de internetgebruiker en de hacker om kwetsbaarheden te delen, te verhelpen en samen het internet veiliger te maken.