Features - Het hek tussen VS en Mexico
Het hek tussen VS en Mexico - 29 bestanden
De verovering van het Westen is ook de verovering van de fotografie door de pioniers van de Amerikaanse fotografie: Edward Curtis, Timothy O'Sullivan, Ansel Adams. De belangstelling voor deze fotografen moedigde me aan om het Amerikaanse Westen te verkennen en te fotograferen . Natuurlijk werd ik aangetrokken door de grens tussen de VS en Mexico.

In 2009 begon ik te lopen aan beide zijden van de muur, met het idee-fixe om deze te volgen van Tijuana aan de Atlantische kust tot aan Brownsville in Texas. Ik heb deze grensstreek altijd als een gebied op zich beschouwt; in Mexico is de grensstreek ook wel bekend als het Derde Land: “La tercera Nacion", een gebied van 13 miljoen mensen dat zich die 3200 kilometer uitstrekt en een heel continent doorkruist.

Ik wilde aan beide zijden van de muur steden fotograferen om de hybride cultuur te laten zien. Door deze gebieden te bereizen, zowel aan de Mexicaanse kant als aan de Amerikaanse kant, kon ik de dagelijkse conflicten en het geweld observeren dat wordt veroorzaakt door illegale immigratie, handel in verdovende middelen, wapens. Er zijn miljoenen immigranten die, om te ontsnappen aan armoede en werkloosheid, bereid zijn om hun leven te wagen om toegang te krijgen tot de Amerikaanse droom.

In eerste instantie wilde ik de sporen laten zien die migranten achtergelaten tijdens hun reis: rugzak, kleding, schoenen en ander afval en de voorwerpen die hen in staat stellen om over de muur te komen: houten planken, ladders, gestapelde banden etc.

In deze serie, heb ik ook verschillende portretten gemaakt aan beide zijden van de grens, bijvoorbeeld in Arizona, waar een vijandig klimaat heerst tegenover migranten. Glen Spencer is de voormalige oprichter van 'Border Patrol’. Hij is betrokken bij de jacht op migranten door middel van high-tech surveillance apparatuur, die hij zelf ontwikkelt.