Features - Moderne Mens veel ouder dan eerder werd gedacht
Moderne Mens veel ouder dan eerder werd gedacht - 39 bestanden
Tien jaar geleden, in 2007 in Marokko, ontdekten wetenschappers van het Max Planck-instituut voor evolutionaire antropologie (Leipzig) het oudste bekende voorbeeld van Homo sapiens.
In een ingestorte grot in Jebel Irhoud, een bergrug in een dunbevolkt gebied 85 km west-noordwesten van Marrakech, ontdekten zij sporen van een menselijke nederzetting, waaronder een schedel, zwaar beschadigd maar herkenbaar.

Onmiddellijk realiseerde het team antropologen en archeologen onder leiding van MPI-directeur Jean-Jacques Hublin: dit is een belangrijke ontdekking. Daarom namen ze tien jaar de tijd om hun vondst grondig te analyseren en om de leeftijd en de soort van de schedel te bepalen.

Nu, met publicaties in de Nature (8 juni 2017) en GEO (nummer juni 2017) komen ze met een bonafide wetenschappelijke scoop: zij hebben het oudste bekende voorbeeld van Homo sapiens, de modern mens gevonden. Onze eigen soort, een van ons!
Hij of zij leefde ongeveer. 315.000 jaar geleden. In een regio waar niemand zo'n vondst verwachtte, omdat Oost-Afrika altijd als de Wieg van de Mensheid werd gezien.
De moderne mens is dus niet 200 duizend jaar geleden ontstaan in Ethiopië maar 100 duizend jaar eerder in Marokko.
Onze eigen stamboom is door deze vondst veel groter geworden.