Features - Restaurant achter tralies
Restaurant achter tralies - 32 bestanden
De San Diego Vrouwengevangenis ligt in het historische centrum van Cartagena de Indias, een toeristische stad in het noorden van Colombia. In deze overvolle en gewelddadige gevangenisomgeving opende in december 2016 opende het restaurant Interno zijn deuren voor het publiek. In plaats van het chaotische beeld van gevangenissen in Latijns-Amerika is de vrouwengevangenis San Diego een pionier op het gebied van rehabilitatie en verbetering van de gevangenisomstandigheden. Naast de unieke ervaring van het proeven van gastronomische gerechten die geserveerd worden door gedetineerden in de gevangenis, stelt het de gevangenen van San Diego in staat om te profiteren van een "segunda oportunidade" (tweede kans), zoals aangegeven op de muur van de gevel van het restaurant.

Het restaurant werd opgericht door de 'Accion Interna Foundation', beheerd door Johana Bahamon. Deze beroemde Colombiaanse actrice wilde vrouwelijke gevangenen nieuwe perspectieven voor de toekomst bieden. Ze worden getraind om in de keuken en eetzaal te werken door lokale sterrenkoks, om hun gevoel van eigenwaarde te herstellen. "Alles is veranderd sinds Interno, voorheen deden we niets, en nu kunnen we met onze handen aan de rest van de samenleving laten zien dat we iets kunnen. We voelen ons nuttig", zo zegt enen van de vrouwen. Voor de gevangenen verloopt de rehabilitatie via de gerechten, ze zijn beroofd van hun vrijheid, maar al te vaak hebben ze ook hun zelfvertrouwen verloren. Net als bezoekers die uiteindelijk vergeten dat ze in de gevangenis zitten als ze terugkeren naar dit warm ingerichte restaurant, zien de gevangenen deze plek als een echte ontsnappingsroute.

Zo' n 30 vrouwen werken in het restaurant, waardoor ze hun gevangenisstraffen kunnen verlagen terwijl ze een salaris verdienen. De rest van de winst van het restaurant wordt gebruikt om de levenskwaliteit van de 180 gevangenen te verbeteren.