Features - Slachtoffers van soja in Argentinië - de Wichi
Slachtoffers van soja in Argentinië - de Wichi - 43 bestanden
In meer dan 20 jaar van ontbossing is de wereld van 40.000 Wichi's en andere inheemse minderheden volledig veranderd. De regering verkocht hun land aan sojabedrijven en verhuisde ze naar andere gebieden. De Wichi zijn mensen van het bos, ze leefden vroeger in harmonie met hun omgeving, als jager-verzamelaars waren ze van oudsher afhankelijk van het bos voor voedsel, medicijnen of hout om hun huizen te bouwen, en waren volledig zelfvoorzienend. Ze gebruikten de planten voor medicijnen of voor hun ambachten. Maar nu zijn de dieren verdwenen, de planten, de rivieren verdwenen. Langzaam verloren de Wichi's hun vrijheid door de afhankelijkheid van sociale hulp van de overheid. Ze leven nu in een problematische situatie tussen twee werelden. De overheid geeft ze maandelijks een plastic zak met voedsel, introduceert nieuwe soorten producten en verandert hun manier van koken, vooral met olie. De gezondheidstoestand is in 20 jaar tijd volledig veranderd met veel hartaandoeningen, cholesterol en kanker. Maar een van de belangrijkste oorzaken is het gebruik van chemicaliën en pesticiden die door vliegtuigen op de sojaplantage en verspreid over de hele gemeenschap worden gebruikt en gedropt.

Nu proberen sommige Wichi een baan te vinden in de dichtstbijzijnde stad, maar de discriminatie van de inheemse bevolking is sterk onder de Argentijnen. De culturele kloof tussen hen is groot en de behoefte van de Wichi maakt hen zeer kwetsbaar. De enige activiteiten die nog over zijn, zijn dus de ambachtelijke activiteiten van de vrouwen, maar voor dagen werk verkopen ze het in de stad voor niets. Sommige oudere Wichi proberen nog steeds te jagen of planten te vinden, maar ze moeten illegaal land doorkruisen dat vroeger een bos was. Als de kinderen naar school willen gaan moeten ze enkele kilometers lopen over privé velden, maar als de regen komt, zullen de leraren uit de steden niet komen vanwege de onmogelijke toegang.
Sojaplantage is onderdeel van een grotere schaal, eenmaal geoogst. De kleine romige bonen worden geplet. De gewonnen olie wordt voornamelijk gebruikt als brandstof, terwijl het resterende meel (het eiwit) gebruikt wordt voor veevoer. Slechts een klein percentage wordt omgezet in menselijke voedingsmiddelen zoals sojamelk. Ongeveer 43 miljoen ton sojaschroot, sojaolie en sojabonen per jaar stroomt vanuit Argentinië naar Rusland, het Midden-Oosten, Australië en Azië, waarbij het grootste deel naar Europa en de Europese boerderijen gaat.
Argentinië is Europa's grootste leverancier van sojameel en levert meer dan een derde van de totale Europese invoer van sojameel, 9,8 miljoen ton op een totaal van 27,1 miljoen ton in 2016. Nu is Argentinië afhankelijk van de export van sojabonen. Sojabonen, sojameel en sojaolie vormen samen 31% van de export van het land.
De toekomst van de Wichi en het bos is nu zeer onzeker, aangezien de chemische stoffen de bodem hebben beschadigd voor herbeplanting en de nieuwe generaties van de Wichi de meeste van hun tradities, waaronder de taal, verliezen.