Beeldverhalen

Laden...
Record aantal zeearenden in Nederland
Record aantal zeearenden in Nederland
 
24 jun 2023
23 bestanden
Goed nieuws: een record aantal zeearenden vliegt momenteel uit in Nederland. Dat is goed nieuws want vorig jaar werden er maar 22 jongen groot gebracht. Er vielen toen slachtoffers door vogelgriep terwijl er ook nesten omwoeien tijdens het trio stormen dat in februari 2022 ons land trof. Ongeveer de helft van de jongen wordt geringd waardoor ze in het veld te volgen zijn. Zo kunnen leeftijd, verspreiding en paarsamenstelling worden gemonitord. Veel Nederlandse zeearenden blijken in ons land te blijven, sommige maken uitstapjes naar Duitsland, België en Frankrijk. Volwassen zeearenden vestigen zich meestal met een partner in een rustig waterrijk gebied met veel vis en gevogelte. Beste provincie voor zeearenden is momenteel Friesland waar dit jaar twee nesten met drie jongen zijn. Uniek want de zeearend heeft in de regel één of twee jongen. Het geeft aan dat de condities voor zeearenden in Friesland erg goed zijn. Daarbij spelen ruimte, voedsel en rust een belangrijke rol. De zeearend startte in 2006 met broeden in ons land, dat ging om één paar in de Oostvaardersplassen. Inmiddels zijn er verspreidt over bijna het hele land ongeveer dertig paar met een eigen nestteritorium. De zeearendpopulatie kan nog verder groeien onder andere op de Waddeneilanden en in de kop van Noordholland waar bijna geen zeearenden nestelen.
 
Van Life
Van Life
 
2 jun 2023
16 bestanden
De reportage " Van Life" gaat over mensen die het hele jaar door in hun auto of busje leven. Overdag hebben ze meestal een " normale" baan en in de avond slapen ze in hun voertuig. Het is een nieuwe vorm van dakloosheid die vrij onbekend en onderbelicht is in Nederland en die sinds de corona crisis alleen maar is toegenomen. Dakloosheid heeft veel verschillende vormen en het is gepaard met een groot taboe, schaamte en stereotypes, het is veel breder dan wat mensen denken. Door de hoge prijzen, woning te kort, zelfs mensen met een middeninkomen kunnen soms in een situatie terecht komen dat ze niet aan een woning kunnen komen. Er hoeft maar iets te gebeuren zoals een scheiding of een zware ziekte en opeens kun je hele wereld op zijn kop zijn. Het is in Nederland illegaal om in je auto te leven maar dit wordt de realiteit van steeds meer mensen.
 
De Avontuurlijke Klim op de Sint-Jan kathedraal
De Avontuurlijke Klim op de Sint-Jan kathedraal
 
23 mei 2023
30 bestanden
De Avontuurlijke Klim op de Sint-Jan kathedraal in 's-Hertogenbosch. Een klimtocht via steigers over het dak van de Sint-Jan naar de 50 meter hoge Vieringtoren.~Deze zomer is het mogelijk om de steigers aan de zuidzijde en rond de koepel van de kathedraal te beklimmen. Een prachtige ervaring om het vele beeldhouwwerk van dichtbij te zien.~De Stichting Nationaal Monument Sint-Jan heeft in goede samenwerking met het kerkbestuur deze klim georganiseerd. Met de opbrengst worden de leien op het dak van de Sint-Jan gerestaureerd.~Een wandeling tussen fabeldieren en potsenmakers op het dak van de Sint-Janskathedraal. Deze Gotische kerk is gebouwd tussen 1370 en 1529 en weerspiegelt de lotgevallen van de stad door de eeuwen heen. De klim biedt een unieke gelegenheid omdat het plaatsen van een dergelijke steiger- en wandelconstructie in geen 100 jaar meer mogelijk zal zijn.
 
Nepalese arbeidsmigranten Qatar
Nepalese arbeidsmigranten Qatar
 
22 nov 2022
22 bestanden
De hoge werkloosheid in Nepal drijft jonge mensen ertoe werk te zoeken in het Midden-Oosten. Elke week komen op de luchthaven Tribhuvan in Kathmandu vier dode lichamen van Nepalese arbeidsmigranten aan. Wij zijn getuige van de terugkeer van de heer Dhital, die als vrachtwagenchauffeur in Qatar werkte. Officiele doodsoorzaak: hartstilstand.
 
Recratie in de Rotterdamse haven
Recratie in de Rotterdamse haven
 
17 nov 2022
33 bestanden
De haven van de Nederlandse stad Rotterdam is de grootste van Europa, maar wordt ook bezocht door stedelingen die een plek zoeken om te ontspannen en rond te hangen als het weer het toelaat.
 
Op campagne 1981
Op campagne 1981
 
17 nov 2022
25 bestanden
De Verkiezingscampagne voor de Tweede Kamerverkiezingen in 1981.
 
Metaalbewerkers
Metaalbewerkers
 
17 nov 2022
25 bestanden
Een selectie uit serie Metaalbewerkers met ruim 250 portretten van Metaalbewerkers in Nederland
 
De Amsterdamse Wallen, project 1012
De Amsterdamse Wallen, project 1012
 
17 nov 2022
51 bestanden
Het project Postcode 1012 is een project van de gemeente Amsterdam en het Stadsdeel Centrum om de sociaal-economische structuur van de Wallen te veranderen en te proberen er diverse bedrijven te laten vestigen. Een aantal modebedrijven heeft zich onder de naam Red Light Fashion op de Wallen gevestigd.
 
Marker wadden
Marker wadden
 
16 nov 2022
13 bestanden
Marker Wadden is een Nederlands natuurgebied in het Markermeer, bestaande uit zeven eilanden, en is bedoeld om in het Markermeer paaiplaatsen, eilanden en natuurlijke oevers te maken voor de vissen en de vogels. Een eiland, het Haveneiland, is sinds 2018 voor het publiek toegankelijk.
 
Meth Lab in Mexico
Meth Lab in Mexico
 
15 nov 2022
42 bestanden
Culiacan, Sinaloa, Mexico Op een verborgen plek in de jungle bij Culiacan wordt een crystal meth lab geëxploiteerd door een groep die gelieerd is aan het Sinaloa-kartel. Ze produceren ongeveer 50 kilo per week en het wordt beschouwd als een middelgroot lab. Een kilo is 12.000 dollar waard in Sinaloa. Arbeiders verdienen 80 dollar per dag. De beveiliging wordt verzorgd door een man in een militair uniform met een AR-15 machinegeweer.
 
Crisis in Ter Apel
Crisis in Ter Apel
 
18 aug 2022
26 bestanden
Vluchtelingenwerk praat met asielzoekers buiten voor het aanmeldcentrum in The Netherlands. Al weken slapen er tientallen tot honderden asielzzoekers buiten omdat er niet genoeg personeel is om de mensen te registeren.
 
Ik wil boer worden
Ik wil boer worden
 
11 jul 2022
5 bestanden
Ik wil boer worden', dat zeggen niet meer veel kinderen die op een boerderij wonen. ~~Budelman bezocht hen op het thuisbedrijf, waar zij haar rondleidden en met haar in gesprek gingen. De portretten van de kinderen laten zien dat ze vaak worstelen met hoe het in de toekomst moet, als ze boer worden. En het laat zien hoezeer ze van de dieren en het leven op de boerderij houden. Allemaal voelen ze dat het iets speciaals is, wonen op een boerderij.~~De achtergrond is dat er steeds minder opvolgers zijn. Iedere dag stoppen in de EU 1.000 boeren met hun bedrijf. Dit zijn vooral jonge boeren. In Nederland stoppen er dagelijks gemiddeld drie bedrijven per dag. De recente kabinetsplannen voor het terugdringen van de stikstofuitstoot zullen ertoe leiden dat de veestapel over een jaar of tien met zo'n 30% kleiner is. De boeren protesteren heftig, vooral tegen de mogelijkheid van gedwongen opkoop van hun bedrijven door de overheid.~Met een samenleving die steeds kritischer wordt over de boeren neemt de maatschappelijke waardering af, wat psychische gevolgen heeft voor veel boeren. Het aantal zelfmoorden onder boeren neemt toe en ligt boven het landelijke gemiddelde. ~Budelman maakte de serie omdat ze de emotionele generatielange binding met de grond en het bedrijf wil laten zien. Zij mist in het publieke debat, waar boeren vooral gezien worden als veroorzakers van schade aan het milieu en dierenwelzijn, dat het boerenbedrijf geen kille economische activiteit is. Kinderen van 10-12 jaar zijn jong genoeg om nog te kunnen dromen, terwijl ze tegelijkertijd de realiteit van het boerenleven ook meekrijgen.
 
Oorlog in Oekraine
Oorlog in Oekraine
 
22 mar 2022
174 bestanden
De invasie van Oekraïne door Rusland gaat door. De burgerbevolking is de dupe en blijft doelwit. Vele steden en dorpen worden verwoest en miljoenen Oekraïners hebben het land moeten ontvluchten om aan de oorlog te ontkomen. Woonwijken, ziekenhuizen, dierentuin worden geraakt door raketten.
 
Vogels kijken op wielen
Vogels kijken op wielen
 
19 mar 2022
18 bestanden
Bij de Waddendijk buiten Oudebildtzijl in Friesland is een mobiele vogelkijkhut geplaatst. Die zet Agrarisch Collectief ANV Om 'e Koaien tijdens het broedseizoen op locaties waar op dat moment veel weidevogels actief zijn. De hutten zijn vrij toegankelijk, voorzien van verrekijkers en veel informatie over natuur en vogels
 
Crystal Meth in Afghanistan
Crystal Meth in Afghanistan
 
17 mar 2022
59 bestanden
Afghanistan heeft een ernstig probleem met crystal meth, zowel met de productie als met de consumptie. Heroïne- en opiumverslaving tieren ook welig, maar meth heeft de afgelopen jaren de overhand genomen. Honderden verslaafden zitten in kleine groepjes bijeen in het centrum van Kabul; onder de Pul-e-Sukhta brug en op de oevers van de Paghman rivier. Ze roken crystal meth, opium en heroïne. Velen zijn dakloos. Soms roken ze onder dekens en sjaals om het gebruik te verbergen. Soms worden ze door de politie gearresteerd en naar de verslavingskliniek Ibn Sinar gebracht voor een gedwongen behandeling. Verslaafden worden kaalgeschoren voor een hygiënische behandeling. Na 45 dagen worden velen vrijgelaten, vaak om weer terug te vallen. Het personeel is al zes maanden niet betaald en mishandeling van patiënten komt regelmatig voor.
 
De Limes, het landschap als palimpsest
De Limes, het landschap als palimpsest
 
4 feb 2022
19 bestanden
Het landschap is een leesbaar palimpsest. (Een palimpsest is een hergebruikt stuk perkament dat een handschrift draagt. De bovenste laag van dit perkament met de tekst erop werd afgeschraapt, zodat het perkament opnieuw beschreven kon worden.) Dat betekent dat we, met enige moeite, de bijna verdwenen historische lagen in het landschap nog kunnen ontwaren. Zo kunnen wij ook nu nog sporen zien van de Romeinse tijd. In mijn beelden leg ik de verborgen lagen van de plaatsen langs de Limes in het landschap bloot.~~De Neder-Germaanse Limes is in juli 2021 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Dit deel van de grens van het Romeinse Rijk volgde de loop van de Rijn van de Noordzeekust tot aan het Eifelgebergte ten zuiden van Bonn. Vanwege de strategische ligging werden er meerdere forten gebouwd op het grondgebied van het huidige Nijmegen. Deze plek groeide uit tot een belangrijk militair en economisch centrum van Romeins Nederland.~~De plaatsen die ik gefotografeerd heb zijn allemaal beschermd door de UNESCO werelderfgoedstatus, waarbij de archeologische waarde voornamelijk onder de grond zit. De vraag die mij interesseert is: wat maakte deze specifieke plaats zo belangrijk voor de Romeinen? Waarom juist hier? En zouden we dat ook nu nog zo kunnen ervaren?~~In zekere zin loopt de Limes gelijk op met de rivier de Rijn. De loop~van deze rivier is echter altijd aan verandering onderhevig. Ook in de afgelopen tweeduizend jaar is die loop een aantal keer verlegd. Aan de hand van deze oude Romeinse grens is dit goed te zien.~Belangrijke plaatsen van de Limes, zoals het Fort Vechten bij Bunnik, liggen nu niet meer aan het water, maar in dit geval langs de snelweg A12. De plaats Neuss-Koenenlager ligt daarentegen nog aan de Rijn,~en wel op de plek waar de rivier de Erft uitmondt in de Rijn. Net als de Romeinen kijk je vanaf de stuwwal bij de Hunerberg en het Kops Plateau in Nijmegen over het rivierenlandschap van de Rijn en de Waal.~De samenkomst van rivieren als logische locatie voor handel en als strategisch militaire plaats, was van essentieel belang voor de Romeinen om zich er te vestigen. Daarnaast speelden natuurlijke hulpbronnen een rol, zoals de kalkstenen in Iversheim of de klei bij de Holdeurn in Berg en Dal waar dakpannen van werden gemaakt.~~De landschappelijke kwaliteiten werden zo dus zeer goed benut. En ook nu hoef je maar naar een kaart van het gebied te kijken waar~de Romeinen zich bevonden, en je ziet dat de link met de rivier of andere natuurlijke elementen overduidelijk is. Echter zonder deze kennis van de geschiedenis ga je snel voorbij aan het stuk bos, de woonwijk of de heuvel die er nu ligt. Met de historische en archeologische kennis wordt het landschap leesbaar en daarmee wordt de ervaring van het hedendaagse landschap verrijkt. Zo is het landschap een palimpsest, laag na laag na laag onthult zich de geschiedenis, in dit geval die van de Limes.~~In mijn fotografie heb ik een proces ontwikkeld dat vele elementen combineert. Met de directe ervaring van het landschap door het wandelen en kijken, in combinatie met de kennis die ik van een plaats heb, maak ik mijn opnames. Die combineer ik tot één samengesteld beeld dat uiteindelijk de essentie vormt van die plaats en de landschappelijke kwaliteiten ervan. Op deze wijze breng ik de bijna verdwenen lagen van het landschap weer naar boven.
 
Max Verstappen, de weg naar Wereldkampioenschap F1
Max Verstappen, de weg naar Wereldkampioenschap F1
 
12 dec 2021
63 bestanden
 
 
Calais ‘Jungle’ – 5 jaar na de sloop
Calais ‘Jungle’ – 5 jaar na de sloop
 
7 dec 2021
37 bestanden
Het is vijf jaar geleden dat het vluchtelingenlamp de Jungle bij Calais werd ontruimt en gesloopt. In een rapport van Human Rights Watch, dat gebruik maakt van gegevens van lokale liefdadigheidsinstellingen, wordt geschat dat er nog steeds zo'n 2.000 migranten in beboste gebieden, in en rond niet meer gebruikte pakhuizen, en onder bruggen in en rond Calais verblijven, waaronder ongeveer 300 niet-begeleide kinderen. Enkele honderden anderen bivakkeren in een bos bij Duinkerken. Aan Franse zijde groeit de vijandigheid jegens de migranten, en de politie in Calais zet dagelijks mensen uit de afbrokkelende kampen die in plaats van de Jungle zijn gekomen.
 
Opiatencrisis op straat in Philadelphia
Opiatencrisis op straat in Philadelphia
 
3 dec 2021
50 bestanden
Amerika is hard getroffen door de opiatencrisis. Een recordaantal, bijna 100.000 mensen, stierven in 2020.Een van de dodelijkste drugs is fentanyl, kunstmatige heroïne die 50 keer sterker is en al verkrijgbaar is in consumentenporties van vijf dollar en die de heroïne, die nauwelijks nog op straat verkrijgbaar is, volledig heeft vervangen. Epicentrum van de drugspandemie is Kensington Avenue in Noord-Philadelphia, tussen de metrohaltes Huntingdon en Allegheny op de verhoogde Market-Frankford metro/metrolijn. Een populatie van een paar duizend verslaafden zwerft door de straten, meerdere mensen per dag sterven aan een overdosis. Hulpverleners proberen met opioïdenblokker Narcan bewusteloze mensen te reanimeren. De fentanyl is vaak verdund met kalmerende middelen zoals Ketamine. Mensen handelen straffeloos in drugs. Er zijn meerdere schietpartijen per dag. De politie treedt niet op, omdat het stadsbestuur deze openluchtdrugsmarkt gedoogt.
 
Plastic Free World
Plastic Free World
 
1 dec 2021
42 bestanden
De Europese Unie heeft sinds dit jaar een nieuwe wet ingevoerd die het gebruik van veel producten van wegwerpplastic verbiedt en heeft ook specifieke doelstellingen voor 2030 vastgesteld waarbij ten minste 70% van de verpakkingsmaterialen recycleerbaar moet zijn. Wereldwijd worden er elke minuut 1 miljoen plastic flessen geproduceerd. Alleen al in Nederland produceren we 400.000 ton plastic verpakkingen per jaar. Meer dan 3/4 van het plastic dat naar de stort gaat, wordt verbrand en een groot deel wordt nooit gerecycled en vindt zijn weg naar de natuur. Plastic is gemaakt om lang mee te gaan, maar het wordt vooral gebruikt als wegwerpproduct. Plastic vormt nog steeds het grootste deel van het afval in Europa. Dit project wil de verschillende initiatieven in kaart brengen die in Nederland door individuen, organisaties en industrieën worden ondernomen om het plastic dat we gebruiken te verminderen en te recyclen. Het doel is om een beter inzicht te krijgen in de effecten van deze verschillende initiatieven op het milieu en of ze concrete oplossingen bieden voor een beter gebruik van de plastic materialen. De initiatieven bestrijken verschillende niveaus, van lokaal tot mondiaal.~~Dit project werd mogelijk gemaakt door een subsidie van het Steunfonds Freelance fotografen van het Matching Fonds.
 
Albino schoonheidswedstrijd in Zuid-Afrika
Albino schoonheidswedstrijd in Zuid-Afrika
 
17 nov 2021
39 bestanden
Mister/Miss Albinisme is de eerste schoonheidswedstrijd die in Zuid-Afrika wordt gehouden voor deelnemers met Albinisme. De belangrijkste focus is om mensen met Albinisme op te beuren, bewustwording te creëren en te pleiten voor mensen met Albinisme. Het evenement werd gehouden in het Victory Theatre in Houghton, Johannesburg op zaterdag 30 oktober 2021, en trok publiek uit verschillende provincies en zelfs van Botswana, met een opmerkelijke meerderheid van mensen met albinisme. Aan het eind van de avond werden Brian Makhubela uit Mpumalanga en Lerato Sethibe uit Free State tot winnaars gekroond.
 
Sundarban verdrinkt
Sundarban verdrinkt
 
27 okt 2021
230 bestanden
De Ganges-Brahmaputra-Meghna-delta is een groot gebied in India en Bangladesh. Het gedeelte van de Indische delta strekt zich uit over ongeveer 4000 vierkante kilometer. Het is bedekt met het grootste mangrovebos ter wereld met 102 moerassige eilanden, waarvan er slechts 52 door mensen worden bewoond. De mensen hier zijn voor hun levensonderhoud grotendeels afhankelijk van de natuurlijke rijkdommen van het gebied. De opwarming van de aarde is de belangrijkste bedreiging voor dit gebied. Een van de belangrijkste oorzaken van deze milieuramp is de ontbossing. De ongeletterde, arme en onwetende eilandbewoners hebben op levendige wijze grotere bomen omgehakt om hout te verzamelen voor brandstof. Zij beschouwen het hout ook voor de verkoop omdat het een rijk bosprodukt is waarvan de "Sundari" bomen de fijnste houtsoort leveren. Het bos dat vroeger als buffer diende tussen de wilde kant van de natuur en het leven, heeft de bodem nu dus vatbaar gemaakt voor wateraanvallen. Terwijl het klimaat veranderd in de vorm van verwoestende overstromingen, hevige stormen en stortregens, wordt dit land steeds vatbaarder voor rampen. De toename van de erosie heeft de situatie nog verergerd. Het zeeniveau in Sundarbans stijgt elk jaar met 3,14 mm. Naarmate het zeeniveau stijgt, tast het zoutgehalte van het water de bodemkwaliteit aan, wat leidt tot een verminderde opbrengst van de oogsten en een voedselcrisis. Ook het drinkwater wordt hier steeds obscuurder. Bovendien heeft het water reeds delen van de eilanden Mousuni en Ghoramara verzwolgen. Voorspeld wordt dat een groot deel van het eiland Sundarbans de komende jaren onder water zal komen te staan.
 
De vloek van steenkool
De vloek van steenkool
 
26 okt 2021
168 bestanden
Steenkool is misschien wel de belangrijkste energiebron die voorziet in het energieverbruik van India en ook van een groot deel van de wereld. Jharia in Jharkhand is de belangrijkste kolenmijn die het grootste aandeel kolen produceert in India en ook in heel Zuid-Azië. Sinds de mijn in bedrijf is, heeft deze kolenmijn een groot aantal dodelijke slachtoffers gekend. Hij wordt terecht de dodenakker genoemd. De arme mensen die in de mijnbouw werken om in hun levensonderhoud te voorzien, worden het zwaarst getroffen. De belangrijkste doodsoorzaken hier zijn ondergrondse branden, giftige gassen in de lucht en vervuiling. Ziekten aan huid en longen zijn hier wijdverbreid. Bovendien dwingen extreme armoede, ziekten en een hoog analfabetisme de dorpelingen hun kinderen te verkopen aan de maffia van de steenkoolmijnen. Tegenwoordig raken steeds meer mensen betrokken bij deze illegale mijnbouw, zij werken voor minder dan 2 Dollar per maand, en riskeren daarbij veel hun leven.
 
De laatste pulsvissers
De laatste pulsvissers
 
10 aug 2021
50 bestanden
In de laatste week dat de pulsvisserij is toegestaan was de TX36 tot de laatste toegestane uren bezig. Niels Wenstedt was een week aan boord. Pulsvissers maken ­gebruik van sleepnetten met elektroden die schokken afgeven, waardoor in het zand verscholen platvissen door een schrikreactie opspringen en in het net belanden. Deze methode is nu door de EU verboden
 
Skid Row
Skid Row
 
5 aug 2021
207 bestanden
Duizenden daklozen kamperen in het centrum van Los Angeles in een gebied van 50 blokken. In de agglomeratie Los Angeles zijn er 70.000 daklozen, die tenten hebben opgezet onder bruggen en op op- en afritten van het snelwegen- en autowegennet. Sommigen spreken van de grootste humanitaire crisis ooit in Los Angeles. Geestesziekten en drugsmisbruik tieren welig: Crystal meth (methamfetamine) is verkrijgbaar in consumentenporties van 5 dollar en heeft crack overgenomen als de favoriete drug van de down and out. Crack, weed, fentanyl, spice (synthetische marihuana), cocaïne en heroïne zijn andere veelgebruikte drugs. Mensen verbergen hun drugsgebruik niet eens en roken en injecteren in het openbaar.
 
100 jaar W. F. Hermans
100 jaar W. F. Hermans
 
1 aug 2021
16 bestanden
 
 
Iessel Cider
Iessel Cider
 
23 jun 2021
41 bestanden
Iessel Cider maakt ambachtelijke ciders van fruit uit de IJsselstreek. Al meer dan 60 boomgaardeigenaren leveren appels en peren. In de ciderij worden alleen maar oude fruitrassen gebruikt. De ciderij is belangrijk voor het voortbestaan van hoogstamboomgaarden in de regio. ~Marin van Sprang en Rob le Rutte runnen samen met ruim 25 vrijwilligers een ciderij in Diepenveen, in een van de bijgebouwen van de voormalige abdij Sion in Diepenveen wordt de cider gemaakt. Na zorgvuldige selectie van het fruit wordt het vermalen en geperst tot 100% puur vers sap. Het sap vergist in vaten: wild of met toegevoegde gist. De cider rijpt minstens 6 maanden in het vat. Daarna wordt het gebotteld en nog eens twee maanden gerijpt, en als het even kan nog veel langer.
 
In Pennsylvania is de derby heilig
In Pennsylvania is de derby heilig
 
7 mei 2021
54 bestanden
Met de rechterhand op het hart, uit volle borst, zingt het publiek het Amerikaanse volkslied. De laatste noten zijn nog niet verstomd, of de buitenarena vult zich met het oorverdovend gebrul van ronkende motoren. Modder spat alle kanten op. Donkere wolken en uitlaatgassen vullen de lucht. Auto’s rammen in op elkaar. De mensen joelen, sommigen staan op, juichend, hotdog in de hand. De extase is compleet als wagens over de kop rollen, motoren in de fik vliegen en brandweermannen aan komen snellen. Welkom bij de demolition derby in de Amerikaanse staat Pennsylvania. De staat waar de Amerikaanse industriële revolutie begon en waar staal werd gesmeed voor de Golden Gate Bridge en de wolkenkrabbers in New York. En de staat waar inmiddels het ene na het andere distributiecentrum van Amazon verrijst langs de snelweg. Toch blijft Pennsylvania voelbaar de wieg van industrieel Amerika.~In deze staat zijn dit soort sloopevenementen geliefd. Sinds de jaren zestig zijn ze de trekpleister én sluitstuk van Amerikaanse zomerfeesten. Gemiddeld worden door het hele land zo’n tweeduizend van dit soort evenementen georganiseerd. Je zou het op het eerste gezicht niet zeggen, maar de auto’s en het rijgedrag zijn aan strikte regels gebonden. Zo moeten alle ramen ui de auto’s zijn verwijderd, worden benzinetanks vervangen door jerrycans, en zijn deuren en kleppen met kettingen vastgesjord. In de motorkap bevindt zich een gat van 30 bij 40 centimeter waar de slang van een brandblusser in past. Botsen met andere auto’s is verplicht, maar met opzet inrijden op de deur van de bestuurder levert een diskwalificatie op. ~Overdag werken deelnemers van de race in kolenmijnen, zijn ze vrachtwagenchauffeur, vuilophaler, automonteur of caissière bij het tankstation. ’s Avonds en in de weekenden sleutelen ze aan de auto’s. Zelfs als hun loon niet boven de tweeduizend dollar per maand uitkomt, worden er zonder aarzelen honderden dollars neergelegd voor een auto van de schroot. En dan ben je er nog niet. Want een auto rijklaar maken kan wel duizenden dollars kosten. Achter de schermen, waar de auto’s buiten het zicht van de schijnwerpers in de arena wachten, waan je je op een autokerkhof. Jonge moeders met baby op de arm sjouwen rond met kinderwagens, kleuters huppelen tussen de gedeukte auto’s, jongens kruipen dagdromend achter het stuur. Als ze twaalf zijn mogen ze zelf rijden, in de jeugdklasse. Er wordt gebarbecued op de achterklep van een pick-up, radiatoren gevuld, nog even snel wat gelast, een laatste lik verf op de auto aangebracht. Aan nationale trots geen gebrek: overal wapperen Amerikaanse vlaggen, afgewisseld met de omstreden confederatie-vlag. ~De laatste jaren wordt het autokerkhof ook versierd met Trump-vlaggen met daarop de tekst: ‘no more bullshit’. De demolition derby is een cyclus van sterven en herrijzen. Als gladiatoren laten de auto’s het leven in de arena. Maar zijn ze nog enigszins levensvatbaar, dan worden ze opgekalefaterd. Voor een volgende derby.
 
Noord-Europa, Silicon Valley van voedsel
Noord-Europa, Silicon Valley van voedsel
 
6 mei 2021
76 bestanden
De groeiende behoefte om voedsel te produceren om de planeet te voeden, maar uitputting van hulpbronnen, gebrek aan bruikbare grond en klimaatverandering zijn obstakels. De wereldwijde voedselproductie is een van de grootste uitdagingen van de komende decennia. Terwijl de noodzaak om over te schakelen op een efficiënte en milieuvriendelijke landbouw nog nooit zo dringend is geweest, zoeken de Noord-Europese landen naar alternatieve oplossingen, los van de akkerbouw en de traditionele landbouw. Hoewel zij niet het ideale antwoord vormen op de uitdagingen van onze tijd, trekken zij toch de aandacht en kunnen zij in de toekomst van invloed zijn op de inhoud van onze borden.~In Finland, België en Nederland worden alle "milieus" door wetenschappers onderzocht.
 
CADETS
CADETS
 
26 mar 2021
41 bestanden
"Try, Try, Never Die, HOOAH!"~Veel leerlingen van de Fall Mountain Regional High School in Langdon, in de Amerikaanse staat New Hampshire, beginnen de schooldag met die kreet, soms gekleed in uniform. Ze zijn cadetten in het Junior Reserve Officers' Training Corps, JROTC, een door het Amerikaanse leger gesponsord programma, dat als keuzevak wordt aangeboden op ruim 1.700 middelbare scholen. Het is niet bedoeld om van kinderen soldaten te maken, maar ze op te leiden tot goede burgers, door ze militaire waarden bij te brengen die Amerikanen bewonderen: dienstbaarheid, eer, vaardigheid, leiderschap. Met militaire technieken, die de leerlingen zowel lichamelijk als geestelijk uitdagen, wordt geprobeerd hun zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen te vergroten en ze meer grip te geven op hun leven.~~Voor veel tieners is dit precies de reden waarom ze dit vak kiezen. Ze komen uit gebroken huishoudens, verschillenden wonen niet meer bij hun ouders, en sommigen hebben al volwassen verantwoordelijkheden: werk, een baby. De klas biedt ze kameraadschap en de structuur, doelgerichtheid en geborgenheid die thuis vaak ontbreekt.~~Jenna (17) zegt: “Het gaat beter met mij. JROTC heeft mij geholpen te kalmeren en mij meer te concentreren. Zonder dat ben ik brutaal.”~~En sommige leerlingen die dit schoolvak volgen, zijn wel degelijk van plan dienst te nemen of een vervolgstudie te kiezen aan een militaire universiteit. Vaak ook omdat soldaat zijn een traditie is bij hen thuis.~~Ryan (17) zegt: “Iedere man in mijn familie is in het leger geweest, mijn vader, mijn ooms, mijn neven. Mijn vader was bij de eerste Golfoorlog en Desert Storm. Een van mijn neven ging naar Irak. Mijn vader praat er niet vaak over, maar mijn neven vertellen wel verhalen. Over de slechte en de goede kanten. Ik hoop ook in het leger te gaan. Het lijkt mij beter werk dan wat de meeste mensen doen. Je hebt alles over voor je land, en dat vind ik echt cool !”~~Nieuwsgierig naar de rol van de militair in de Amerikaanse maatschappij verdiepte fotograaf en journalist Ellen Kok zich ruim twee jaar in deze bijzondere onderwijsvorm. Wat leren jongeren van marcheren, het doen van push-ups, poetsen van uniformknopen, schieten met luchtbuksen, en elkaar met de rang van ‘Sergeant’ of Kapitein’ aanspreken? Helpt het hen met de uitdagingen in hun leven?~~De foto’s en een lang geschreven verhaal verschenen in het boek Cadets (Uitgeverij Nederlicht, 2013, Engelse editie).
 
Porto
Porto
 
8 mar 2021
58 bestanden
Porto ligt aan de monding van de Douro-rivier in het noorden van Portugal en is een van de oudste Europese steden. Het centrum de stad werd in 1996 door de UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Porto of Porto is de op een na grootste stad van Portugal en een van de belangrijkste stedelijke gebieden van het Iberisch schiereiland.
 
Nation
Nation
 
23 feb 2021
21 bestanden
In vrijwel alle landen van Europa heeft heeft Otto Snoek nationale feesten en herdenkingen gefotografeerd. Snoek interesseert zich voor het groeiende bewustzijn van de nationale identiteit en geschiedenis, dat in veel Europese landen samengaat met de opkomst van nationalisme. Verschillende volkeren beginnen hun culturele tradities en eigenheden voor het voetlicht te plaatsen en met nieuwe energie historische momenten te herdenken of te vieren. Snoek laat zien hoe deze ontwikkeling zich in het dagelijks leven manifesteert tijdens allerlei georganiseerde en ongeorganiseerde massabijeenkomsten en spektakels.
 
Je bent een meisje en je wilt koeien melken
Je bent een meisje en je wilt koeien melken
 
12 feb 2021
18 bestanden
Mirjam (19) uit het Zuidhollandse Waarder wil boerin worden en koeien melken. Maar het boerenbedrijf van haar vader is niet groot genoeg om ook haar een toekomst te bieden, die zal zij elders moeten zoeken. Na het behalen van haar diploma van de Middelbare Agrarische School (MAS) wil Mirjam werkervaring opdoen. Ze vertrekt voor een half jaar naar Nieuw-Zeeland om te werken op de boerderij van een Nederlandse emigrant. Daarna wil ze naar de Hogere Agrarische School (HAS) in Dronten gaan.~~Maar het leven en werken op een groot melkveebedrijf in een ver en avontuurlijk buitenland bevalt goed. Als een vriend van haar Nieuw-Zeelandse baas haar uitnodigt ook een paar maanden op zijn Australische bedrijf te komen melken, aarzelt ze niet. En nu ze eenmaal aan de ruimte van het andere continent is gewend, wil ze eigenlijk niet meer terug naar Nederland.~~Op het melkveebedrijf in Australië, in de staat Victoria, melkt Mirjam tweemaal per dag 350 koeien.
 
De heuvel
De heuvel
 
11 feb 2021
16 bestanden
In het Diemerpark van Amsterdam IJburg de heuvel af met een slee of snowboard tijdens de sneeuwjacht storm van februari 2021
 
Fokker failiet 25 jaar gelden
Fokker failiet 25 jaar gelden
 
4 feb 2021
12 bestanden
Na aanhoudende verliezen gaat de vliegtuigbouwer in maart 1993 failliet. Het Duitse DASA en de Nederlandse overheid trekken de stekker eruit. Het gezonde onderdeel van het bedrijf wordt overgenomen door Stork. Zij zullen doorgaan met onderhoud aan Fokker-toestellen en het produceren van vliegtuigonderdelen.
 
Dichtgetimmerd winkelparadijs
Dichtgetimmerd winkelparadijs
 
4 feb 2021
28 bestanden
Het duurste winkelparadijs van Nederland, de PC Hooftstraat in Amsterdam is nu een fort van hout en zeecontainers geworden. Zenuwachtig geworden door de plunderingen vorige week hebben de snoepwinkels der gefortuneerden hun waar in zekerheid gebracht. Het laat het normaal opgepimpte en gepoederde gelaat van de goudstraat afgeschminkt en verschrikt achter. De have-nots, de kanslozen en woedende relschoppers, plunderaars hebben zich nog niet laten zien. Maar de veenbrand onder het land van steenrijken( die steeds rijker worden) enerzijds en jongeren zonder gouden paplepel groot geworden met woede in hun vuisten samen met werkende armen anderzijds smeult.
 
Werken in de Zee van Plastic
Werken in de Zee van Plastic
 
27 jan 2021
79 bestanden
In de plastic kassen van Zuid-Spanje, ook wel Mar de Plastico genoemd, worden groenten en fruit geteeld die geoogst worden door goedkope arbeidskrachten uit Afrika. Zij verdienen tussen de 35 en 40 euro per dag, dit is onder het wettelijk minimumloon. Na 3 jaar kunnen ze een tijdelijke verblijfsvergunning krijgen voor 1 jaar. Met een arbeidscontract van een Spaanse boer kunnen ze na dat jaar een Spaanse verblijfsvergunning krijgen. Tijdens de COVID-19 crisis is er minder werk en er zijn meer migranten uit Afrika gekomen, omdat ook daar minder werk is vanwege de COVID-19 crisis.
 
Onsterfelijke tweelingen
Onsterfelijke tweelingen
 
26 jan 2021
100 bestanden
Het Fon volk in Benin heeft een van de hoogste percentages tweelingen, 1 op 20 geboorten. Het Afrikaanse land kampt ook met een relatief hoog percentage kindersterfte. Het hoge sterftecijfer heeft bijgedragen aan een apart ‘tweelinggeloof’. Wanneer een tweeling sterft, wordt een houten beeldje gemaakt, waarin de geest van het dode kind wordt geplaatst. Deze ‘hovovi’ worden bezield en verafgood en bijna net zo behandeld als levende kinderen. Voor de Fon zijn tweelingen onsterfelijk. Ze blijven leven, zelfs na hun dood, en brengen zegen of ongeluk, afhankelijk van of ze vertroeteld of slecht behandeld worden.
 
Antilockdown protest loopt uit op rellen
Antilockdown protest loopt uit op rellen
 
26 jan 2021
99 bestanden
Rellen in Enschede, Amsterdam en Eindhoven na anti-lockdown protesten. Na oproepen om te demonstreren tegen overheidsmaatregelen, vaccinatie en avondklok kwamen demonstranten bijeen. In Amsterdam, Eindhoven en Enschede liepen demonstraties uit op rellen en kwam de ME in actie. Relschoppers gooiden stenen en vuurwerkbommen naar de politie. In Enschede werd onder andere het MST Ziekenhuis belaagd.
 
Avondklok in Utrecht
Avondklok in Utrecht
 
24 jan 2021
10 bestanden
Ook de stad Utrecht krijgt te maken met een avondklok. Om de uitbraak van het coronavirus te beteugelen is vanaf 23 januari een avondklok ingesteld. Alleen in speciale gevallen mag men nog tussen 21:00 en 04:30 buiten zijn. Op een paar doorgaans altijd drukke plekken in Utrecht maakte Bas de Meijer foto’s net voor het ingaan van de avondklok en tijdens de avondklok. Het ingaan van de avondklok levert een surrealistisch moment op, ineens is het stil. Net zo stil als het wel eens diep in de nacht is, alleen is het nu zaterdagavond.
 
Fokker failliet 25 jaar geleden
Fokker failliet 25 jaar geleden
 
20 jan 2021
13 bestanden
Na aanhoudende verliezen gaat de vliegtuigbouwer in 1993 failliet. Het Duitse DASA en de Nederlandse overheid trekken de stekker eruit. Het gezonde onderdeel van het bedrijf wordt overgenomen door Stork. Zij zulle doorgaan met onderhoud aan Fokker-toestellen en het produceren van vliegtuigonderdelen.
 
Bij de Chinees
Bij de Chinees
 
6 jan 2021
55 bestanden
Restaurant Golden River, wordt gerund door de familie Wong. Het is een typisch traditioneel Chinees restaurant dat vroeger in elk dorp in Nederland te vinden was. Ooit het favoriete familierestaurant vanwege de grote porties en de goedkope prijzen, verdwijnen deze restaurants nu snel en worden overgenomen door all you can eat sushi-restaurants en roerbakrestaurants.
 
Zwerfkapjes
Zwerfkapjes
 
5 jan 2021
42 bestanden
Sinds de uitbraak van het Coronavirus zijn mondkapjes een nieuwe bron van zwerfafval geworden. Nederland Schoon vandaag in samenwerking met Plastic Soup Foundation een landelijke campagne begonnen om de zwerfkapjes te beteugelen. Wegwerpmondkapjes bestaan voor een deel uit polypropeen. Net als andere plastics wordt dat in de natuur niet afgebroken. Een zwerfkapje dat niet opgeruimd wordt, draagt net als flesjes en tasjes van plastic bij aan de plasticvervuiling.
 
Pre Christmas Lockdown in Alkmaar
Pre Christmas Lockdown in Alkmaar
 
24 dec 2020
28 bestanden
Lege winkelstraten in het centrum van Nederlandse provinciestad Alkmaar, de besmettingscijfers van het coronavirus zijn erg opgelopen daarom heeft de overheid dat alle niet-essentiele winkels in het hele land de komende 5 weken gesloten moeten zijn. Tot en met ten minste 19 januari mogen alleen supermarkten, bakkers, slagers en andere winkels waar levensmiddelen worden verkocht openblijven
 
Mexicaans Crystal Meth Lab opgerold
Mexicaans Crystal Meth Lab opgerold
 
11 dec 2020
63 bestanden
In de afgelopen jaren hebben het Sinaloa-kartel en het 'La Familia de Michoacan'-kartel zich gericht op de productie van de zeer verslavende en destructieve drug crystal meth, ook wel bekend als methamphetamine of het straatnaam ice. De productie vindt plaats in kleine laboratoria in afgelegen berggebieden. Het grootste deel van de crystal meth wordt naar de VS gesmokkeld.Een legerregiment in de staatshoofdstad Morelia is op weg naar de vernietiging van twee crystal meth labs die ontdekt zijn in een afgelegen bergachtig gebied 80 kilometer ten westen van Morelia. Vijf burgers werden enkele dagen eerder gearresteerd toen de laboratoria werden doorzocht. De twee laboratoria waren uitgerust met geavanceerde apparatuur en hadden een capaciteit om minstens enkele tonnen per jaar op te leveren.
 
Tijuana in de greep van crystal meth
Tijuana in de greep van crystal meth
 
10 dec 2020
32 bestanden
Als gevolg van een recente explosie in de productie van crystal meth, consumptie een verslaving, is Tijuana weer de meest gewelddadige stad in Mexico geworden, omdat kleine drugsdealers vechten om gras en straathoeken om zaken te doen. De moordcijfers stijgen opnieuw en Tijuana is voor het tweede jaar op rij de meest moorddadige stad van Mexico. In 2020 staat het dodental op 1305 moorden, dat is een gemiddelde van ongeveer 5,5 moorden per dag.
 
Plogging
Plogging
 
7 dec 2020
16 bestanden
Bas van Gangelen combineert zijn liefde voor hardlopen met het schoner maken van de wereld om hem heen. AfvalBas, zijn alias, doet aan ploggen. Ploggen is een combinatie van joggen en het oppakken van zwerfvuil zoals plastic flesjes, blikjes en mondkapjes. Het woord is een samenvoeging van het Zweedse 'plocka up' dat oprapen betekent, en jogging.
 
NSDM toen & nu
NSDM toen & nu
 
4 nov 2020
20 bestanden
Ooit was de NDSM-werf de grootste van Nederland. In 1984 ging deze trots van Amsterdam-Noord failliet. Van de hellingen waar nu spetterende concerten gegeven worden, gleden destijds kolossale schepen het IJ in. Waar nu ateliers en kantoren staan, werkten duizenden arbeiders aan oceaanstomers en mammoettankers. En nog steeds is er scheepsbouw te vinden.
 
Er is er een jarig
Er is er een jarig
 
26 okt 2020
26 bestanden
 
 
Een vrijdag met Julius Vischjager
Een vrijdag met Julius Vischjager
 
7 okt 2020
27 bestanden
Julius Vischjager is overleden. Vischjager was hoofdredacteur en enige medewerker van de handgeschreven krant The Daily Invisible. Ruim 40 jaar volgde hij de Nederlandse politiek. Dertig jaar lang mocht hij op vrijdag de laatste vraag stellen tijdens de persconferentie van de premier. De eerste kwam uit in 1978, en verscheen niet dagelijks maar wekelijks, hoewel niet elke week. In Nieuwspoort speelde Vischjager regelmatig klassieke stukken op de vleugel. David van Dam volgt hem op zo'n vrijdag, van Amsterdam naar Den Haag.
 
Maskers
Maskers
 
29 sep 2020
18 bestanden
Op Heritage Day vieren Zuid-Afrikanen hun cultuur en de diversiteit van hun geloof en tradities. Sinds maart is het dragen van maskers in het openbaar verplicht in Zuid-Afrika vanwege Covid-19.
 
De Pecos, kostbare stroom door een droog landschap
De Pecos, kostbare stroom door een droog landschap
 
18 sep 2020
12 bestanden
De Pecos rivier ontspringt in het Sangre de Cristo gebergte ten zuidoosten van Santa Fe, stroomt door New Mexico en Texas en mondt uit in de Rio Grande. De rivier is een belangrijke waterleverancier voor beide Amerikaanse staten. Ze voerden zelfs een twintig jaar durende rechtszaak over de verdeling van de waterrechten. Texas vond dat New Mexico teveel water aan de rivier onttrok voor stadsbewoners en landbouw, voordat deze de staatsgrens passeert. Door aanhoudende droogte is het waterpeil in de rivier nu extra laag – en wordt de afgesproken levering van rivierwater aan de buurstaat bedreigd door een claim op waterrechten van de olie-industrie in New Mexico.
 
Het grote opruimen
Het grote opruimen
 
12 sep 2020
15 bestanden
De Amsterdamse fotograaf Peter Boer liep in coronatijd met camera door de straten van de hoofdstad. In het donker, laat op de avond of vroeg in de ochtend portretteerde het grofvuil. Het arsenaal aan meubels dat hij in het donker is indrukwekkend, van koelkasten tot banken, van matrassen tot stoelen. De intelligente lockdown zorgde er voor dat veel stadsbewoners zich richtten op datgene waar ze wel zeggenschap over hadden, hun interieur en hun eigen spullen. Door het coronavirus waren openbare locaties als cafs, restaurants, schouwburgen en theaters gesloten, veel mensen werken thuis. Nu was de tijd aangebroken om de eigen woning onder handen te nemen. De bouwmarkten en doe-het-zelfwinkels deden goede zaken en haalden hoge omzetten, het oude maakt plaats voor het nieuwe.
 
Belarus Exils
Belarus Exils
 
10 sep 2020
17 bestanden
Belarus, ingeklemd tussen Rusland en Polen, wordt vaak omschreven als de laatste Sovjet-dictatuur in Europa. Maar sinds de frauduleuze presidentsverkiezingen is het land het toneel is geworden van ongekende demonstraties.~Sinds de val van de Muur in 1991gaat de republiek gebukt onder de naamloze dictatuur van president Loekasjenko.~Er zijn honderden politieke gevangenen, herhaaldelijke verkiezingsfraude, een gekneveld maatschappelijk middenveld en voortdurende schendingen van de mensenrechten: Wit-Rusland lijkt het enige land in het voormalige Sovjetblok te zijn dat de overgang naar de democratie volledig heeft gemist.~Loekasjenko beweert de erfgenaam te zijn van de de USSR, om zijn macht te consolideren heeft maakt hij gebruik van nostalgie naar vroeger tijden. In feite leeft Wit-Rusland nog steeds in de Sovjettijd met zijn kolchozen en staatsbedrijven.~Hier lijkt de tijd stil te staan: gigantische lanen, standbeelden van Lenin of Stalin op elke straathoek, fervente patriotten die jaar na jaar de grote veldslagen van het Rode Leger naspelen in het openluchtmuseum dat gewijd is aan de glorietijd van het communisme.~Er is echter nog steeds verzet, vooral in de jonge, alternatieve generatie. Geconfronteerd met de onmogelijkheid om dit tirannieke regime omver te werpen, geconfronteerd met de angst die hun leven beheerst, zijn veel jongeren hun land ontvlucht naar het naburige Polen, zoals Valentina, Julia, Hanna, Bohezina, Alicia, Alexandr, Pavel, Pamedor, Alessia en andere.~Polen is voor hen Europa, democratie en vooral vrijheid van meningsuiting. Hier kunnen jonge Wit-Russen eindelijk ademen en zich bevrijden van het trieste en grijze sovjetverleden, waarin ze hun hele leven hebben gebaad; maar dat voor hen geen betekenis heeft. Geboren na de perestrojka hebben ze de USSR nooit gekend en verwerpen ze deze waarden uit het verleden.~~Dit fotoproject neemt daarom de vorm aan van tweeluiken waarbij jonge ondergrondse Wit-Russen die naar Polen zijn gevlucht, gecombineerd worden met foto's van symbolen van het communisme die in Wit-Rusland zijn genomen. Dit werk wil dus de nadruk leggen op de kloof tussen een generatie en een regime dat zich richt op het Sovjetverleden, en een anti-systeem, anarchistische, punk- of hippiejongeren die zich resoluut richten op het Westen en wiens visie op de wereld het tegenovergestelde is van die welke in hun land wordt bepleit.~Veel van de ballingen zijn nog steeds bang, vooral om vanuit Wit-Rusland bekeken te worden, maar ze hebben allemaal vertrouwen in de toekomst en velen proberen van buitenaf te vechten. Met de toename van het aantal demonstraties tegen het regime van Loekasjenko, die nog nooit eerder is vertoond in Wit-Rusland, winnen velen de moed en de hoop terug en zijn ze er allemaal van overtuigd dat de recente gebeurtenissen de zaken op een of andere manier zullen veranderen.
 
Met God en bijrijder door Guatemala
Met God en bijrijder door Guatemala
 
10 aug 2020
16 bestanden
De bus is een van de levensaders van de Guatemalteekse maatschappij: het grootste deel van het openbaar vervoer bestaat uit bussen. Het busvervoer biedt niet alleen werk aan chauffeurs en hun assistenten en de talloze verkopers die zij laten meereizen, maar ook aan de mecaniciens, elektriciens, lassers en schilders die de tweedehands Amerikaanse schoolbussen waaruit de busvloot grotendeels bestaat, omtoveren tot kleurrijke camionetas. Of, zoals ze in de volksmond heten, de chicken bus, omdat er in principe alles in wordt vervoerd: personen, goederen en zelfs kippen. En dat in enorme hoeveelheden: er kan altijd nog wel iemand of iets bij, in of op een Guatemalteekse bus.~Voor het vervoer over de bergen krijgt de bus een krachtiger motor. Voor bagage wordt een dakrek met ladder opgeschroefd. Als er geld is, wordt de bus van buiten versierd in uitbundige kleuren en met veel chroom. Daaruit moeten de reizigers concluderen dat er ook geld is voor onderhoud en dat deze bus dus veilig is. Elke bus reflecteert de persoonlijke stijl van de eigenaar-chauffeur. Motieven kunnen de liefde zijn, machismo, religie of nationale trots. Vaak worden er ook spreuken op geschilderd, die bescherming afroepen van een hogere macht voor diegenen die meerijden: Jehova es mi pastor (De Heer is mijn herder); Dios mio ayudame (mijn God help mij). Geen overbodige luxe gezien de rijstijl van menig chauffeur en de conditie van de wegen.~~Tijdens de verkiezingscampagne werd het busvervoer ook een politiek wapen: ruim veertig buschauffeurs werden vermoord. De daders namen meestal niet de moeite hen te beroven, wat doet vermoeden dat de moorden deel uitmaakten van een morbide politieke intimidatiestrategie. De meeste mensen in Guatemala zijn straatarm en nemen de bus, zo komt het geweld dichtbij.~De pilote (buschauffeur) wordt tijdens de rit bijgestaan door een ayudante (assistent). Deze verkoopt de kaartjes aan boord. Roept bij bushaltes luidkeels de bestemming om passagiers te werven: "Guate, Guate, Guate!!!". Klimt, ook terwijl de bus 60 km per uur rijdt over een bergweg vol haarspeldbochten, op het dak om bagage vast te binden. En hangt uit de deur om tijdens inhaalmanoevres als het tweede paar ogen van de chauffeur de dode hoek in de gaten te houden.~~In Guatemala is de bus ook een soort rijdende winkel. Chauffeurs nemen onderweg handelaren van allerlei pluimage mee. Die proberen hun waren te verkopen en de pilote en zijn ayudante pikken een graantje mee in de vorm van een gratis lunch. Uitgehandeld stapt de verkoper tientallen kilometers verderop weer uit en wacht op een nieuwe rijdende markt.~De chauffeur van bus Gladys heeft een afspraak met drie verkoopsters van warme tortilla's met dampende vulling, gekoelde flesjes agua pura (gezuiverd drinkwater), blikjes frisdrank en frisse stukken watermeloen. De dames stappen heupwiegend in, terwijl ze de koopwaar in rieten manden op hun hoofden balanceren. Ze hebben hun gezichten flink opgemaakt en dragen korte rokjes met daaroverheen kokette witte schortjes. Als drie sirenes proberen ze de passagiers tot koop te verleiden. Wulps zijn ze met hun uitdagende dijen, borsten en eetbare lekkernijen.~~In het stadje Salamá nemen de chauffeur en zijn assistent een lunchpauze. Ze gaan op de stoep naast de bus zitten eten in het gezelschap van een hunkerende zwerfhond. Terwijl zij dat doen, stapt een evangelist de bus in die met een dikke bijbel in de hand direct fanatiek begint te prediken. De vonken spatten eraf, hel en verdoemenis dreigen als niet gauw iedereen zijn leven betert; én vrouwen de broek afzweren; én de corruptie ophoudt! Ondertussen stapt er ook een snoepverkoopster in; een krantenverkoper en diverse nieuwe passagiers, die de prediker net als de meeste inzittenden straal negeren. Als de woordverkondiger is uitgestapt gaat de bus verder over de slingerende bergwegen.~~Bij deze fotoserie is een langer geschreven verhaal beschikbaar van 1193 woorden
 
Doorgeefluik
Doorgeefluik
 
26 jul 2020
40 bestanden
Dankzij het doorgeefluik gaan de zaken ten tijde van de coronacrisis toch nog een beetje door. Cafe's, bierwinkel, kffietent, lunchzaak, via het raam of de deuropening kan er toch nog wat verkocht worden zonder klanten binnen te hoeven laten.
 
Holland Pop Festival
Holland Pop Festival
 
19 jun 2020
30 bestanden
Dit jaar is het 50 jaar geleden dat het ’Nederlandse antwoord op Woodstock' werd georganiseerd. In het Kralingse Bos in Rotterdam vond op 26, 27 en 28 juni 1970 het Holland Pop Festival plaats. Dit festival trok meer dan tienduizend bezoekers. Onder andere Jefferson Airplane, The Byrds en Pink Floyd traden er op. Ondanks de regen kwamen er tienduizenden mensen op af. Op het Festival werd door de aanwezige undercover agenten bijna niet opgetreden tegen het openlijk gebruik van marihuana.
 
Schuldige Beelden
Schuldige Beelden
 
9 jun 2020
30 bestanden
In de marge van het wereldwijde antiracismeprotest worden in Amerika, Europa en elders standbeelden aangevallen of neergehaald. De discussie over standbeelden loopt al langer, maar lijkt nu in een stroomversnelling terechtgekomen te zijn. Ook in Nederland speelt de discussie over de verering van koloniale VOC-helden. Standbeelden van Jan Pieterszoon Coen, Petrus Stuyvesant, Michiel de Ruyter, Piet Hein en generaal Van Heutsz staan verspreid over het land als erfenis van ons koloniale verleden. Bij het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn is het bijschrift toegevoegd dat het beeld niet onomstreden is: Volgens critici verdient Coens gewelddadige handelspolitiek in de Indische archipel geen eerbetoon.
 
Pop Festivals in de zomer
Pop Festivals in de zomer
 
9 jun 2020
46 bestanden
De zomer komt eraan, de tijd voor muziekliefhebbers om zich te verzamelen op de grote Europese muziekfestivals. Vanwege COVID-19 zullen er geen grote bijeenkomsten, geen concerten en geen festivals zijn.
 
Nieuw Land
Nieuw Land
 
23 mei 2020
16 bestanden
Marker Wadden is een natuurgebied in ontwikkeling. De eilanden worden aangelegd met zand, klei en slib uit het Markermeer.De Marker Wadden worden al druk bezocht door watersporters en natuurliefhebbers. Als de haven van het nieuwe natuurgebied in het Markermeer vol is moeten de boten buiten op het Markermeer voor anker gaan. Vanwege de Coronacrisis zijn er geen veerdiensten op de Marker Wadden voor dagjesmensen maar de recreatievaarders weten het gebied goed te vinden. Ondertussen wordt er verder gebouwd aan houten onderkomens voor bezoekers en kleurt het eiland geel door de bloeiende moerasandijvie. De Marker Wadden zijn aangelegd met geld van o.a.de provincie Flevoland en van de Postcodeloterij Voor visdieven en kluten is het een belangrijk broedgebied, vele andere vogelsoorten pleisteren voor kortere- of langere tijd in het gebied..
 
Laatste Afscheid op afstand
Laatste Afscheid op afstand
 
22 mei 2020
12 bestanden
Door de coronacrisis mogen er nog maar maximaal dertig mensen aanwezig zijn bij een uitvaart. Dankzij de 'drive through’ condoleance kan iedereen met een auto toch voor de laatste keer afscheid nemen van Ben van Dijk (85) uit Tuindorp Buiksloot. De kist met zijn lichaam staat in de voortuin van zijn woning aan de Waddenweg, Amsterdam Noord. Bernardus Gerardus van Dijk, geboren te Amsterdam 9-3-1935 en overleden in Amsterdam op 21-4-2020.~~De ouders van Ben woonden aan de Waddenweg 30. Toen ze zorg nodig hadden zijn Ben en Fietje erbij komen wonen; ze leefden zij op de bovenverdieping. Na hun overlijden zijn Ben en Fietje er blijven wonen. Ben heeft altijd aan auto’s gesleuteld en met name Opels maar ook deed hij onderhoud aan boten. Ben stond bekend als de man met de gouden handen, de man die alles kon. Voordat Ben naar het verpleeghuis ging stond zijn groene Opeltje altijd voor de deur. Iedereen kwam langs, iedereen was welkom, het kon altijd. Ben had geen oordeel en schonk iedereen zijn glimlach. Hij was van de Jazz omdat deze muziek vertelde dat iedereen welkom was. Maar zijn Fietje was zijn allergrootste liefde. Altijd zo geweest en zal voor eeuwig zo blijven. Daarom kwam hij nog een laatste keer thuis.
 
De stenen stad
De stenen stad
 
8 mei 2020
18 bestanden
Door de uitbraak van het coronavirus moeten inwoners van Nederland zoveel mogelijk thuis blijven. ook in Amsterdam zijn winkels en horeca veelal gesloten, en zijn er bijna geen toeristen. Het resultaat is een lege stad, met lege straten, pleinen en stegen. Voor een fotograaf die met name architectuur fotografeert is deze rust een buitenkans om gebouwen in de stad te fotograferen zonder dat er mensen in de weg lopen.
 
Gezondheid is een luxe
Gezondheid is een luxe
 
6 mei 2020
37 bestanden
In Utrecht is een noodopvang ingericht voor daklozen die mogelijk zijn besmet met COVID-19. De locatie is alleen voor dak- en thuislozen die in de reguliere opvang niet in isolatie kunnen.
 
Lege kantoren
Lege kantoren
 
5 mei 2020
24 bestanden
Door het coronavirus werkt iedereen thuis dus zijn de parkeerplaatsen leeg, de kantoren zijn leeg en in de kantine komt ook niemand meer.
 
Quarantaine details
Quarantaine details
Opsluitingsdetails
18 apr 2020
25 bestanden
Om de verspreiding van de Coronavirus epidemie tegen te gaan, heeft de Franse regering de inwoners gevraagd om binnen te blijven.
 
Coronavirus Window shopping in Amsterdam
Coronavirus Window shopping in Amsterdam
 
17 apr 2020
45 bestanden
De economische impact van COVID-19 is immens, de meeste winkels en alle bars en restaurants in Amsterdam zijn gesloten. Het dagelijkse straatbeeld is drastisch veranderd, de winkelstraten, normaal gesproken vol met toeristen, stadsbewoners en dagjesmensen blijven leeg.
 
Quarantaine Stilleven
Quarantaine Stilleven
 
16 apr 2020
22 bestanden
 
 
Dieren verkopen op de Qingping Medicine Market
Dieren verkopen op de Qingping Medicine Market
 
15 apr 2020
33 bestanden
Op de Qingping Medicine Market, in Guangzhou (Kanton) worden heel veel verschillende soorten levende en dode dieren verkocht als voedsel en voor medicinale toepassingen. in de winter van 2003, dook er op dierenmarkten in het zuiden van China een virus op dat totaal onbekend was: SARS. Dit coronavirus wordt van dier op mens overgedragen.
 
De grens is terug
De grens is terug
 
15 apr 2020
68 bestanden
De grens tussen België en Nederland is door het coronavirus op slot voor niet-essentieel verkeer. Goedkoop benzine tanken of naar je weekendhuisje is niet meer mogelijk. Politieagenten controleren op diverse plaatsen in het grensgebied passerend verkeer. Grensarbeiders die werken in zogenoemde vitale sectoren en een cruciaal beroep uitoefenen, zoals in de zorgverlening, kunnen wel met een vignet sneller de grens tussen België en Nederland oversteken. Voor gewone bewoners van de grensstreek is de grens weer terug en gesloten.
 
Het is stil in postcodegebied 1020
Het is stil in postcodegebied 1020
 
7 apr 2020
21 bestanden
Het is stil in de rosse buurt van Amsterdam. Seksclubs en coffeeshops, sekstheaters als Casa Rosso, de Bananenbar en Moulin Rouge, cafés en restaurants, bijna alles is dicht in het gebied tussen de Zeedijk en de Warmoesstraat.
 
Lege straten in Rotterdam
Lege straten in Rotterdam
 
6 apr 2020
57 bestanden
Het resultaat van de Nederlandse aanpak van de Covid-19-pandemie zijn lege straten in heel Nederland. Ondanks het zonnige weer blijven de meeste mensen in Rotterdam binnenshuis, wanneer men naar buiten gaat jouden de meesten houden minstens 1,5 meter afstand tot anderen.
 
Intensive care in Belgie in Corona tijden
Intensive care in Belgie in Corona tijden
 
6 apr 2020
65 bestanden
Een van de twee grootste ziekenhuizen in Limburg heeft bijna haar maximumcapaciteit op intensieve zorgen bereikt. In het Jessa Ziekenhuis in Hasselt is de IC-afdeling bijna vol met coronapatiënten. Enkele tientallen coronapatiënten worden vanuit het Limburgse ziekenhuis naar een andere provincie gevoerd, om te voorkomen dat het te druk wordt de IC.
 
Amsterdam in tijden van het Coronavirus
Amsterdam in tijden van het Coronavirus
 
2 apr 2020
15 bestanden
De stad Amsterdam neemt een pauze tijdens Covid-times. Rustige straten, die de sfeer van de stad laten zien, zonder de toeristen en inwoners in het stadsbeeld. Omdat mensen sterk worden aangemoedigd om thuis te blijven, zijn er bijna geen passagiers op het normaal gesproken zo drukke treinstation. Rondvaartboten worden stilgelegd om de grachten van de stad te bezichtigen en wachten op de grachten om terug te gaan naar de zakenwereld. Desolate toeristen hebben de Dam voor zichzelf, terwijl de politie kijkt naar sociale afstandsmaatregelen. Koffieshop de Bulldog heeft zijn deuren gesloten. Supermarkten creëren hun eigen maatregelen omdat ze moeten garanderen dat de klanten 1, 5 meter afstand houden. Restaurants en bars zijn verplicht om te sluiten, maar afhaalmaaltijden zijn nog steeds mogelijk. Sommige cafés proberen hun inkomsten te verhogen door op straat drankjes te verkopen aan de weinige voorbijgangers. Ook de theaters moeten sluiten, zoals het Tuschinski Filmtheater in Amsterdam. Hoewel in Nederland winkels niet verplicht zijn om te sluiten, staat de drukke winkelstraat De Kalverstraat alleen leeg tijdens kantooruren.
 
Utrecht in tijden van corona
Utrecht in tijden van corona
 
27 mar 2020
66 bestanden
Het blijft raar om door de stad te lopen of te fietsen. Er zijn wel mensen, maar veel minder dan normaal. En er hangt een aparte sfeer, veel minder rumoer. Je zou denken aan een vroege zondagochtend, maar dat geeft toch een ander gevoel. Hoe lang zal het nog duren?
 
Rotterdam, Lege stad
Rotterdam, Lege stad
 
27 mar 2020
28 bestanden
 
 
Verlaten straten in België
Verlaten straten in België
 
23 mar 2020
17 bestanden
Manneken Pis plast zonder de gewoonlijke toeschouwers, het anders zo drukke treinstation van Antwerpen is verlaten. In België geldt in verband met het coronavirus een reisverbod. Dit betekent dat inwoners van België zich alleen nog voor noodzakelijke zaken mogen verplaatsen, zoals bijvoorbeeld om boodschappen te doen, de hond uit te laten, van en naar het werk te gaan. Verder mogen ze zich niet verplaatsen.
 
Houd afstand
Houd afstand
 
23 mar 2020
67 bestanden
Om verspreiding van het coronavirus covid-19 tegen te gaan moet iedereen verplicht anderhalve meter afstand houden van elkaar. In de praktijk lukt dat niet altijd of houden mensen zich niet aan deze regel. Hoeveel is 1,5 meter nu eigenlijk? Met een meetlat kan je in de praktijk zien hoeveel dat is.
 
Grens België - Nederland gesloten
Grens België - Nederland gesloten
 
23 mar 2020
32 bestanden
België weert Nederlandse automobilisten bij de grens. Politieagenten controleren op diverse plaatsen in het grensgebied passerend verkeer. Grensarbeiders die werken in zogenoemde vitale sectoren en een cruciaal beroep uitoefenen, zoals in de zorverlening, kunnen met een vignet sneller de grens tussen België en Nederland oversteken
 
Leven in afzondering
Leven in afzondering
 
22 mar 2020
17 bestanden
Scènes van het leven binnenshuis in Parijs. Om de verspreiding van de Coronavirus-epidemie tegen te gaan, heeft de regering de Fransen gevraagd om in hun huizen te blijven. Sinds dinsdag 17 maart 2020 vanaf 12 uur 's middags is iedereen gedwongen binnen te blijven.
 
Schiphol Airport en het coronavirus
Schiphol Airport en het coronavirus
 
18 mar 2020
52 bestanden
Luchthaven Schiphol blijft open, maar in afgeslankte vorm. Van de zeven pieren gaan er vijf dicht. Die worden vanaf nu als parkeerplaats voor vliegtuigen gebruikt. Twee pieren blijven open. Op het vliegveld Schiphol houden men de situatie rondom corona nauwlettend in de gaten. Schiphol en KLM hebben het kabinet om hulp gevraagd nu de luchtvaart zwaar te lijden heeft onder de coronacrisis. Nu er veel vluchten zijn geschrapt, is er minder werk voor het balie- en cabinepersoneel van KLM. Ook de onderaannemers van Schiphol, zoals de bedrijven die de beveiliging en bagageafhandeling regelen, hebben minder werk. Het aantal passagiers op Schiphol loopt zo snel terug, dat de luchthaven versneld maatregelen moet nemen. Op normale dagen reizen per dag rond de 180.00 passagiers via de luchthaven. Het aantal reizigers is inmiddels met de helft gedaald. Verwacht wordt dat dat nog verder daalt. Ook werkt Schiphol aan plannen om grote aantallen vliegtuigen te parkeren, nu onder meer Air France-KLM heeft laten doorschemeren 70 tot 80 procent van de toestellen aan de grond te gaan houden.
 
De wasserette
De wasserette
 
18 mar 2020
12 bestanden
Wasserettes op het Amerikaanse platteland.
 
Preppers
Preppers
 
16 mar 2020
28 bestanden
Wat doet de overheid voor de burger in geval van een ramp? Populaire sciencefictionseries en films schetsen doemscenario's die de beschaving op de proef stellen. Maar de uitbraak van het Corona-virus, de strijd tegen IS, de kans op aanslagen van jihadisten, computercriminaliteit, het uitvallen van de elektriciteit, aardbevingen in Groningen, een nieuwe economische crisis of overstromingen zijn geen sciencefiction. We worden er via de media dagelijks mee geconfronteerd. Veel burgers vertrouwen erop dat de overheid in geval van een noodsituatie over hen zal waken, maar het komt er eigenlijk op neer dat de overheid juist zelfredzaamheid van de burger verwacht. Terwijl niet alle burgers er op voorbereid zijn.~ ~Een klein groepje Nederlanders bereidt zich wel voor op het geval dat de pleuris uitbreekt. Of, zoals het in hun jargon heet, the SHTF (Shit Hits The Fan). Het zijn de 'preppers'. Zij leggen voorraden aan, beveiligen zichzelf en hun gezin, leren overlevingstechnieken aan. Sommigen kunnen zich een maand redden, anderen een half jaar.~ ~De meeste preppers willen anoniem blijven, omdat ze bang zijn dat als het eenmaal zover is, hun omgeving bij hen op de stoep staat om hun voorraden mee te nemen, goedschiks of kwaadschiks. Hun angst voor plunderingen zorgt ervoor dat ze weinig zin hebben om mee te werken aan optredens in de media. Ik heb contact gelegd met enkelen van hen en fotografeer hen op locatie, bij hen thuis, tijdens hun voorbereidingen. In dit verhaal staat de burger centraal en wat die kan doen als de pleuris uitbreekt.
 
Gaby
Gaby
 
12 mar 2020
34 bestanden
De Mexicaanse Gaby verloor haar beide benen toen ze probeerde een zwerfhond op de snelweg te ontwijken. Na haar herstel besloot ze als motiverende spreker haar levensveranderende verhaal te vertellen. Ze besloot geen gebruik te maken van een rolstoel, maar begon op kunstbenen te lopen. Ze verbergt haar benen nooit, maar draagt altijd mooie zomerjurken, trots als ze is op haar lichaam.
 
De meest luxueuze treinreis van Afrika
De meest luxueuze treinreis van Afrika
 
1 mar 2020
57 bestanden
Voor reizigers die het kunnen en willen betalen is er de mogelijkheid om met een luxe trein van het Zuid-Afrikaanse Pretoria te reizen naar de Victoriawatervallen in Zimbabwe. De trein bestaat uit gerestaureerde historische treinwagons, klassieke, met mahoniehouten panelen gedecoreerde privé-compartimenten. De tafels in de twee restaurantrijtuigen uit het Edwardiaanse en Art Deco tijdperk zijn gedekt met linnen, zilveren bestek en porseleinen servies. Het idee van dit rijdende hotel door Zuidelijk Afrika is van Rohan Vos, de oprichter van Rovos Rail, een Zuid-Afrikaanse ondernemer van Nederlandse afkomst.
 
Multatuli-jaar
Multatuli-jaar
 
24 feb 2020
40 bestanden
Het Multatuli-jaar~~In maart 2020 start de viering van het 200e geboortejaar van de schrijver Multatuli, pseudoniem van Eduard Douwes Dekker. Eduard Douwes Dekker (1820-1887) werd geboren in de Korsjespoortsteeg in Amsterdam. Na een minder goed verlopen schoolopleiding vertrok hij in 1838 naar Nederlands-Indië, waar hij een loopbaan als bestuursambtenaar begon. In 1856 werd hij benoemd tot assistent-resident van het West-Javaanse district Lebak. Daar werd hij geconfronteerd met ernstig machtsmisbruik door de plaatselijke Indische hoofden. Zijn aanklacht tegen de lokale regent voor diens machtsmisbruik werd door het Nederlands-Indische bestuur afgewezen. Dekker nam daarop ontslag.Teruggekeerd in Europa schreef hij onder het pseudoniem Multatuli het in 1860 verschenen boek Max Havelaar of de koffieveilingen der Nederlandsche Handel-Maatschappij. Het kritische boek over de bestuurscultuur van Nederlands-Indië maakte diepe indruk in Nederland. Hij werd een veelgelezen schrijver, vooral onder de socialisten, die zijn boeken in de kast hadden staan. Het werk werd in meer dan veertig talen vertaald.~Fotograaf Vincent Mentzel bezocht Lebak en ging er op zoek naar de sporen van de een van Nederlands grootste schrijvers.
 
Alexandrië
Alexandrië
 
15 feb 2020
104 bestanden
Alexandrië is een mediterrane havenstad in Egypte. De stad werd gesticht door Alexander de Grote _Al Iskendariyya_ in 331 voor Christus. Tijdens de Hellenistische periode was het de thuisbasis van de vuurtoren van Pharos, een van de zeven wereldwonderen van de Oude Wereld, en de Grote Bibliotheek, die werd beschouwd als het archief van de oude kennis. Cleopatra en Marc Antonius werden hier verliefd en stierven beiden aan de kust.~Helaas stortte de Pharos in en werd de Grote Bibliotheek in brand gestoken, een deel van de oude stad verdween onder de zee. Een ander deel verdween onder de moderne stad, dus er zijn weinig zichtbare overblijfselen van het roemrijke verleden. De stad was in verval.~De invasie van Napoleon in 1798 was het keerpunt in het fortuin van Alexandrië, waarbij het strategische belang van de stad werd erkend. In de 19e eeuw werd Alexandrië een van de drukste havens van de Middellandse Zee en trok een kosmopolitische mix van mensen aan, waaronder Turkse en Egyptische handelaren, Grieken, Joden en Italianen. Alexandrië kreeg een mythisch karakter en trok intellectuelen, schrijvers en dichters aan.~In 1952 verloor Alexandrië in een anti-koloniale pro-Arabische golf, uitgelokt door kolonel Nasser, zijn kosmopolitische gemeenschap, die in de jaren 50 op de vlucht was. De overgebleven niet-Egyptenaren werden enkele jaren later tijdens de Suez-crisis verdreven, toen Nasser buitenlandse eigendommen in beslag nam en veel buitenlandse bedrijven nationaliseerde.~Vandaag de dag wordt de bibliotheek herbouwd in de zonvormige ultramoderne Bibliotheca Alexandrina aan de eens zo grote zeeboulevard Corniche als symbool van de laatste reïncarnatie van de stad als culturele hoofdstad van Egypte.~De beroemde Corniche is 25Km lang en een zeer aangename wandeling tussen de Bibliotheca Alexandrina en Fort Qaitbey, de plaats waar ooit de beroemde Pharos stond. Grote oude wereldcafés, restaurants en patisserieën liggen aan de kust. De stad heeft nog steeds een zeer kosmopolitische uitstraling.
 
Afscheid met elegantie
Afscheid met elegantie
 
11 feb 2020
33 bestanden
Ruim een halve eeuw geleden werden ze nog zorgvuldig geselecteerd, de tienermeisjes die mee mochten doen aan het jaarlijkse Apple Blossom Cotillion in het stadje Springfield in de Amerikaanse staat Vermont. ~Ze kwamen naar het debutantenbal voor de hogere kringen, tegelijk inzamelingsactie voor het plaatselijke ziekenhuis, aan de arm van een prominente zakenman. Speciaal voor die gelegenheid hadden ze maandenlang voor hun slaapkamerspiegel hun reverence geoefend, om tijdens die kniebuiging geen slecht figuur te slaan. Daarna danste iedereen op de muziek van een voor de gelegenheid ingehuurde bigband. En aan het eind van de elegante avond werd een meisje tot Appelbloesem Koningin gekroond. ~Zo ging het al sinds de eerste keer, in 1957. Er waren veel van dat soort sjieke bals in het industriële New England van de vorige eeuw. Maar de fabrieken die welvaart brachten, sloten, de economie stortte in. Springfield werd een armetierig plattelandsstadje, dat al blij is als er in een van die grote holle fabrieksgebouwen aan de Black River een gezondheidscentrum komt. Een high society is er niet meer. Maar het Cotillion bleef, als overgangsritueel voor tienermeisjes uit Springfield en omliggende stadjes, een afscheid van hun kindertijd.~Fotojournalist Ellen Kok wilde weten waarom Amerikaanse meisjes blijven deelnemen aan een ouderwetse praalvertoning als Apple Blossom. Drie winters lang bezocht ze de zondagse repetities, van januari tot mei. ~“Het is een geweldige, laatste activiteit om de band te bevestigen met kinderen met wie je bent opgegroeid sinds je kleutertijd”, vertelde deelneemster Emilia. “Na het eindexamenjaar gaat iedereen naar andere scholen in verschillende staten. Je weet niet of je je huidige klasgenoten ooit nog ziet.”~Het Cotillion is nu ook een belangrijk evenement voor de hele gemeenschap en een familietraditie, waarin de grootmoeders, moeders en oudere zussen van de huidige deelneemsters ook hebben gedanst en geprobeerd, al was het maar voor een avond, koningin van Springfield te worden.~De moderne versie is een publieke dansshow, een feestelijke wedstrijd waarvoor iedereen een kaartje kan kopen. Tijdens deze voorstelling presenteren meisjes uit de eindexamenklas van de high school zichzelf voor een deskundige jury. De opvoering vindt plaats in de sfeerloze gymzaal van een plaatselijke school; de muziek waarop ze dansen is gedownload van het internet. Maar als de jeugd van Springfield de sportvloer betreedt, gekleed in identieke, bekoorlijke ballroomjurken en stijlvolle smokings, in plaats van hun gebruikelijke modieus gescheurde jeans en Carhartt T-shirts met camouflage-opdruk, verandert de hele atmosfeer. En in deze 21ste eeuwse versie van opperste elegantie mogen de jonge dames zelf hun danspartner kiezen – die niet altijd een jongen is.~~Bij deze fotoserie is een langer geschreven verhaal beschikbaar van 1110 woorden.
 
Wie president wil worden, moet naar New Hampshire
Wie president wil worden, moet naar New Hampshire
 
5 feb 2020
19 bestanden
De Amerikaanse staat New Hampshire heeft bij wet vastgelegd dat hij altijd als ‘eerste in de natie’ zijn presidentiële voorverkiezing, de primary, zal houden en alleen de Iowa caucuses, stemvergaderingen, voor zich zal dulden. ~En dus voeren alle potentiële presidentskandidaten er maandenlang campagne, op jaarmarkten, in pubs en gymzalen, en van deur tot deur. De kandidaten geven er miljoenen uit aan reizen, het huren van zalen, folders, borden die mensen in hun tuin kunnen zetten, en niet te vergeten: tv-spots. ~Voor de inwoners van New Hampshire en omliggende staten is het een unieke kans landelijke politici van dichtbij te zien, de hand te schudden, zorgen voor te leggen, en selfies mee te maken. Democratie op z’n Amerikaans.
 
Dhaka Street Life
Dhaka Street Life
 
30 jan 2020
45 bestanden
Het dagelijks leven in de hoofdstad van Bangladesh. Straatscènes uit Dhaka.
 
Cactus
Cactus
 
22 jan 2020
26 bestanden
De Botanische tuin Zuidas Amsterdam herbergt de grootste cactuscollectie van Nederland.
 
Auschwitz bevrijd 75 jaar geleden
Auschwitz bevrijd 75 jaar geleden
 
21 jan 2020
47 bestanden
In 2020 is het 75 jaar geleden dat vernietigings- en concentratiekamp Auschwitz werd bevrijd. Het kamp werd door de Duitsers gebouwd in het bezette Polen. Meer dan een miljoen mensen zijn er vermoord door de Nazi's.
 
Zonen van het maailand
Zonen van het maailand
 
15 jan 2020
50 bestanden
Zonen van het Maailand is een project over het boerenleven op het Noord-Hollandse platteland. Over de moeilijke keuze’s van boerenzonen om het familiebedrijf wel of niet over te nemen. Voor dit project keerde ik terug naar het landschap van mijn jeugd. Zonen van het Maailand is een ode aan het boerenleven en aan boerenzonen die net als ik worstelden met hun keuzes.
 
In het Pieter Baan Centrum
In het Pieter Baan Centrum
 
15 jan 2020
38 bestanden
Het Pieter Baan Centrum is een psychiatrische observatiekliniek van het gevangeniswezen. Verdachten worden er onderzocht om vast te stellen of ze lijden aan een psychische aandoening. De kliniek werd in 1949 opgericht door de forensisch psychiater Pieter Baan. Eind 2018 vertrok justitie uit het pand aan de Utrechtse Gansstraat. Het nieuwe Pieter Baan Centrum staat in Almere. Jan Banning legde het interieur van de anders zo gesloten inrichting vast,
 
Boer in Amsterdam
Boer in Amsterdam
 
15 jan 2020
10 bestanden
Door de uitbreiding van de stad Amsterdam zijn veel boerderijen in dorpen die vroeger zelfstandig waren, binnen de gemeentegrens van de stad komen te liggen. De families die deze bedrijven soms al drie generaties beheren, zijn ineens stadsboeren geworden. Hun koeien grazen in weilanden met aan de horizon de flats van de oprukkende stad. Om een brug te slaan tussen stad en platteland, mogen stadskinderen uit Amsterdam-Noord wekelijks op boerderijbezoek, zodat ze leren waar hun voedsel vandaan komt.
 
Vogelkinderen
Vogelkinderen
 
2 jan 2020
7 bestanden
Vanaf het moment dat de vijftienjarig Rik de parkiet op zijn jongenskamer leerde om van de kooi naar het bed te vliegen, besloot hij dat hij valkenier wilde worden. Na school werkt hij dan ook samen met anderen als vrijwilliger bij een valkenier. Een smartphone of e-mailadres heeft Rik niet, maar wel een eigen roodstaartbuizerd. ~Vogelkinderen is een serie portretten over kinderen die valkenier willen worden. Ze zijn tien tot vijftien jaar oud en zijn allemaal geobsedeerd door roofvogels. Deze kinderen werken als vrijwilliger bij een valkenier in een Anna Paulowna, Noord-Holland. Ze voeren de vogels, trainen ze en assisteren de valkenier bij vogelshows. Ze brengen zoveel mogelijk tijd door met de vogels na schooltijd, in het weekend en tijdens vakanties.
 
De oude rotten van A.A.C. Hercules
De oude rotten van A.A.C. Hercules
 
1 jan 2020
20 bestanden
Elke maandag- en donderdagavond trainen de worstelaars van de Amsterdamsche Athleten Club Hercules, opgericht in 1902 in hun bakstenen gebouw aan de rand van Sportpark Ookmeer. Ook de oudere leden, hoewel zij geen wedstrijden meer worstelen, komen elke week trainen.
 
Reizen door Mexico zonder papieren: de geweldadige ervaringen van Hondurese migranten
Reizen door Mexico zonder papieren: de geweldadige ervaringen van Hondurese migranten
 
29 dec 2019
15 bestanden
Vluchtelingen uit Midden-Amerika proberen de aandacht te vestigen op de schendingen van de mensenrechten waar ze mee te maken hebben, terwijl ze proberen de VS te bereiken. De meeste Midden-Amerikaanse migranten reizen bovenop de vrachttreinen, om het risico op uitzetting te beperken. Bussen worden vaker tegengehouden door migratieambtenaren. Soms wachten de migranten dagenlang voordat de volgende trein passeert. Vaak brengen de migranten de nacht buiten door in het stof en de kou, in de buurt van de sporen. Bijna geen kinderen en vrouwen ondernemen de reis met de trein. De kans op mensenhandel en/of geweld is groot langs het traject. Niet alle transnationale migranten kunnen zich een coyote veroorloven. De hele grens wordt echter gecontroleerd door kartels. Een manier om de grens over te steken is door drugs over de grens te dragen, met het risico om jarenlang gevangen te zitten. Het risico om gewond te raken tijdens de gemiddeld een maand durende reis is groot.
 
China in 1992
China in 1992
 
29 dec 2019
166 bestanden
Reizen door China in 1992. Bekijk een land dat radicaal veranderd is. Geschoten op zwart-wit en kleurenfilm.
 
Slot racing, een uit de hand gelopen hobby
Slot racing, een uit de hand gelopen hobby
 
2 dec 2019
23 bestanden
Slot racing, een uit de hand gelopen hobby.~Onder het huis van Tom Peters aan de rand van een industrieterrein in Zwanneburg wordt elke week geracet met autootjes. De club is elke vrijdagavond geopend~Slot car racing of slotracing is een wedstrijd met elektrisch aangedreven modelauto's die op een voorgevormde racebaan rijden. De meeste gebruikte schalen zijn 1:24 en 1:32.~In de baan zijn sleuven (slots) aangebracht waarin het geleideschoentje van het autootje zich voortbeweegt. Aan weerskanten van de slot zit een geleidende strip voor stroomvoorziening door middel van sleepcontacten.
 
Slachtoffers van soja in Argentinië - de Wichi
Slachtoffers van soja in Argentinië - de Wichi
 
27 nov 2019
43 bestanden
In meer dan 20 jaar van ontbossing is de wereld van 40.000 Wichi's en andere inheemse minderheden volledig veranderd. De regering verkocht hun land aan sojabedrijven en verhuisde ze naar andere gebieden. De Wichi zijn mensen van het bos, ze leefden vroeger in harmonie met hun omgeving, als jager-verzamelaars waren ze van oudsher afhankelijk van het bos voor voedsel, medicijnen of hout om hun huizen te bouwen, en waren volledig zelfvoorzienend. Ze gebruikten de planten voor medicijnen of voor hun ambachten. Maar nu zijn de dieren verdwenen, de planten, de rivieren verdwenen. Langzaam verloren de Wichi's hun vrijheid door de afhankelijkheid van sociale hulp van de overheid. Ze leven nu in een problematische situatie tussen twee werelden. De overheid geeft ze maandelijks een plastic zak met voedsel, introduceert nieuwe soorten producten en verandert hun manier van koken, vooral met olie. De gezondheidstoestand is in 20 jaar tijd volledig veranderd met veel hartaandoeningen, cholesterol en kanker. Maar een van de belangrijkste oorzaken is het gebruik van chemicaliën en pesticiden die door vliegtuigen op de sojaplantage en verspreid over de hele gemeenschap worden gebruikt en gedropt. ~ ~Nu proberen sommige Wichi een baan te vinden in de dichtstbijzijnde stad, maar de discriminatie van de inheemse bevolking is sterk onder de Argentijnen. De culturele kloof tussen hen is groot en de behoefte van de Wichi maakt hen zeer kwetsbaar. De enige activiteiten die nog over zijn, zijn dus de ambachtelijke activiteiten van de vrouwen, maar voor dagen werk verkopen ze het in de stad voor niets. Sommige oudere Wichi proberen nog steeds te jagen of planten te vinden, maar ze moeten illegaal land doorkruisen dat vroeger een bos was. Als de kinderen naar school willen gaan moeten ze enkele kilometers lopen over privé velden, maar als de regen komt, zullen de leraren uit de steden niet komen vanwege de onmogelijke toegang. ~Sojaplantage is onderdeel van een grotere schaal, eenmaal geoogst. De kleine romige bonen worden geplet. De gewonnen olie wordt voornamelijk gebruikt als brandstof, terwijl het resterende meel (het eiwit) gebruikt wordt voor veevoer. Slechts een klein percentage wordt omgezet in menselijke voedingsmiddelen zoals sojamelk. Ongeveer 43 miljoen ton sojaschroot, sojaolie en sojabonen per jaar stroomt vanuit Argentinië naar Rusland, het Midden-Oosten, Australië en Azië, waarbij het grootste deel naar Europa en de Europese boerderijen gaat.~Argentinië is Europa's grootste leverancier van sojameel en levert meer dan een derde van de totale Europese invoer van sojameel, 9,8 miljoen ton op een totaal van 27,1 miljoen ton in 2016. Nu is Argentinië afhankelijk van de export van sojabonen. Sojabonen, sojameel en sojaolie vormen samen 31% van de export van het land.~De toekomst van de Wichi en het bos is nu zeer onzeker, aangezien de chemische stoffen de bodem hebben beschadigd voor herbeplanting en de nieuwe generaties van de Wichi de meeste van hun tradities, waaronder de taal, verliezen.
 
Nederland, een toekomst
Nederland, een toekomst
 
27 nov 2019
24 bestanden
Deltares in Delft, Reportage bij Deltares, een wetenschappelijk onderzoeksinstituut dat oplossingen creëert om het stijgende waterpeil in de wereld tegen te gaan.~~In Nederland is de strijd tegen het milieu niet nieuw. Het land heeft zich honderden jaren lang beschermt tegen het water, en is een expert op dit gebied geworden. De resultaten houden daar niet op, aangezien het gebied ook een industriële leider is en een recordopbrengst aan landbouwproducten behaalt. ~Geconfronteerd met de stijgende waterstanden en de toenemende vraag naar voedsel zou het land door sommigen kunnen worden beschouwd als een uitgebreid laboratorium dat een voorproefje zou kunnen geven van de inspanningen die moeten worden geleverd en de middelen die moeten worden ingezet om zich aan te passen aan de klimaatverandering en de schaarste van hulpbronnen. Toch verhult de duidelijke vooruitgang in de strijd tegen de klimaatverandering de sterke afhankelijkheid van het land van de internationale handel, de vraatzuchtige technologieën en de import van materialen uit de hele wereld. Is Nederland op de goede weg? Zijn ze echt aangepast aan de uitdagingen van morgen?~~Geproduceerd in samenwerking met redacteur Benjamin Laks, een specialist in milieu- en landbouwvraagstukken, is "Nederland, een toekomst" een journalistiek en documentair project gericht op het verkennen van deze onderwerpen.
 
Eroev
Eroev
 
27 nov 2019
28 bestanden
In en om Amsterdam loopt een grens die in een eeuwenoude traditie staat, maar die bijna niemand kent: de eroev. Het gebied binnen de grens wordt gezien als één groot Joods huis. En de muren ervan? Die zijn niet van hout of steen, maar van water. ~Dat gaat voor een deel terug op het Exodus-verhaal waarin Mozes de zee splitste om de Israëlieten uit Egypte te leiden: “En het water was hun een muur aan hunne rechter- en linkerzijde.” ~Binnen die eroev is het religieuze Joden toegestaan losse voorwerpen te dragen op de rustdag sjabbat – iets wat zonder die grens volgens de Joodse wetten niet mag: het buitenshuis meedragen van bezittingen geldt als een vorm van werken.~Bijna 75 kilometer stroomt het grenswater van de drukke Amsterdamse binnenstad via pittoreske buitengebieden tot Zuid-Holland aan toe. Wie van binnenuit de grens verkent, ziet het landschap veranderen. De kade en het water zijn nergens gelijk. Het zijn werelden op zichzelf, door de grens aaneengeregen. Buig je hoofd, en inderdaad: dat water ís een muur.
 
Plastic rivierafval opruimen
Plastic rivierafval opruimen
 
18 nov 2019
18 bestanden
Interceptor 001 is het eerste systeem ontwikkeld door The Ocean Cleanup om te voorkomen dat plastic afval de oceaan binnendringt. Gestationeerd in Cengkareng afvoer, Jakarta, is het systeem milieuvriendelijk en 100% op zonne-energie. Het systeem helpt bij het winnen van plastic uit rivieren en voorkomt dat het te sorteren afval naar de oceaan gaat. Operators Cendra en Dodi halen het grootste vuil uit het water voor het op de band terechtkomt. The Ocean Cleanup ontwikkelt geavanceerde technologieën om de wereldzeeën van plastic te ontdoen. Opgericht in 2013 door Boyan Slat. De stichting heeft haar hoofdkantoor in Rotterdam, Nederland. In plaats van plastic afval met schepen en netten achterna te gaan - wat vele duizenden jaren en miljarden dollars zou kosten - is The Ocean Cleanup van plan een vloot van lange drijvende barrières in te zetten die werken als een kunstmatige kustlijn, waardoor de wind, golven, en stromingen om het plastic passief op te vangen en te concentreren. Eenmaal volledig operationeel, zal de volledige vloot passieve inzamelsystemen naar verwachting om de vijf jaar 50% van de Great Pacific Garbage Patch verwijderen. Na jaren van verkenningsexpedities, schaalmodeltests en de inzet van prototypes op de Noordzee, werden de eerste oceaanopruimingssystemen ingezet in de Great Pacific Garbage Patch in 2018 en 2019. Zodra The Ocean Cleanup kan beginnen met grootschalige opruiming, is het is gepland om in het eerste jaar van gebruik meer dan 12.000.000 kg plastic te oogsten; genoeg om de helft van de Great Pacific Garbage Patch elke 5 jaar op te ruimen. The Ocean Cleanup werkt samen met partners aan het ontwerpen van processen om teruggewonnen oceaanplastic om te zetten in waardevolle grondstoffen en duurzame producten.
 
SInterklaas op Curacao
SInterklaas op Curacao
 
17 nov 2019
54 bestanden
Ook op Curaçao, een autonoom land binnen het koninkrijk der Nederlanden, is Sinterklaas gearriveerd. Kingrich Emerenciana runt met een aantal vrienden een Sinterklaascentrale. Hij doet tv optredens en gaat langs bij opvang en kinderfeestjes.
 
Bablylon Burning, 1 jaar gele hesjes
Bablylon Burning, 1 jaar gele hesjes
Een jaar met de Gilets Jaunes
1 nov 2019
46 bestanden
Fotograaf Wilco Versteeg was aanwezig tijdens verschillende Gele hesjes protesten in Parijs. Deze foto's zijn genomen bij demonstraties tussen 1 december 2018 en 21 september 2019. De demonstranten zijn het niet eens met het huidige Franse regeringsbeleid. President Macron is al lang bezig met hervormingen om de economische groei te stimuleren. De protesten begonnen als klachten tegen de accijns op brandstof en de buitensporige kosten van levensonderhoud. De belangrijkste eisen zijn: afschaffing van accijnzen, lagere belastingen en een verhoging van de pensioenen.
 
De Nederlandse goudvoorraad
De Nederlandse goudvoorraad
 
31 okt 2019
32 bestanden
De Nederlandsche Bank gaat de complete Amsterdamse goudvoorraad tijdelijk verhuizen naar Haarlem. De ruim 14.000 goudstaven moeten voor eind volgend jaar zijn ondergebracht in de leegstaande kluizen van de voormalige gelddrukkerij Joh. Enschede. Reden is de modernisering van het DNB-kantoor in de Amsterdamse binnenstad. Die kan volgens de bank sneller worden uitgevoerd als de partij goud met een waarde van 6,4 miljard euro elders is ondergebracht.
 
Klimaatcrisis treft visserij in Tuvalu
Klimaatcrisis treft visserij in Tuvalu
 
16 okt 2019
47 bestanden
In deze kleine staat in de Stille Oceaan is vis synoniem voor overleven. De visserij is de enige activiteit van levensonderhoud voor de inwoners van Tuvalu. De economie is gebaseerd op de verkoop van vergunningen aan buitenlandse schepen, die op scholen tonijn op volle zee jagen. En de opwarming van de aarde ondermijnt elke hoop op ontwikkeling.~Dit fotografisch werk toont de impact van de klimaatverandering vanuit het perspectief van de bewoners. Klimaatverandering heeft grote invloed op dit eiland van enkele vierkante kilometers, het heeft tastbare sociale, economische en gezondheidsgevolgen.
 
Cuba Blues
Cuba Blues
 
11 okt 2019
45 bestanden
Cuba Blues is een impressie van de veerkracht en levenslust van de Cubanen.
 
Bijenwas kaarsen
Bijenwas kaarsen
 
30 sep 2019
31 bestanden
Bijenwaskaarsen gemaakt van 100% bijenwas. Reportage bij Dipam kaarsenfabriek waar oude ambachten nog steeds in leven zijn. De bijenwaskaarsen worden rond geproduceerd zonder restafval.
 
Klein wonen - Tiny Housing
Klein wonen - Tiny Housing
 
18 sep 2019
29 bestanden
Wordt klein wonen het nieuwe gewoon? Ruim vier van elke tien mensen zal midden deze eeuw alleenwonend zijn. Alle reden aandacht te geven aan klein wonen. In 2016 startte in Almere de BouwEXPO Tiny Housing met een ideeënprijsvraag. Iedereen kon meedoen. De winnaars bouwden zestien huisjes. Sommige zijn vrijstaand, andere zijn geschakeld dan wel gestapeld. Ze zijn allemaal als echte woningen vergund en bewoond. De huisjes zijn een inspiratiebron voor klein wonen elders. Op lege plekken, als inbreiding, op daken, of als volwaardige nieuwbouwbuurten.~Dit boek documenteert deze huisjes. Ook passeert het maakproces de revue: van bestemmingsplan, welstand tot verkavelingsplan. Van grondovereenkomsten, tijdelijk gebruik, omgevingsvergunning tot de gelijkwaardigheidsbepaling in het Bouwbesluit.
 
Real-life Barbie
Real-life Barbie
 
17 sep 2019
17 bestanden
Konstantia is een Amsterdamse vrouw die zich aan het transformeren is tot haar ideale verschijning. Schoonheidsidealen, hoe we de ander beoordelen op basis van uiterlijk voorkomen en acceptatie van zichzelf zijn terugkerende thema's in mijn werk. In dat opzicht was dit een perfecte ontmoeting.
 
Sporting
Sporting
 
4 sep 2019
10 bestanden
Mensen trainen graag in stadsparken. Eén te zijn met onder andere de natuur. Met soms desoriënterende resultaten.
 
Musea
Musea
 
23 aug 2019
12 bestanden
We maken allemaal deel uit van de tentoonstelling. Of, om het zacht uit te drukken, hebben we verschillende visies op kijken naar kunst.
 
The Sweating Subject
The Sweating Subject
 
13 aug 2019
16 bestanden
The Sweating Subject is een serie groepsportretten van stamhoofden en hun hof, waaronder ikzelf, fotograaf Jan Banning. Allen zijn lid van de Gonja of Dagomba stam in de Northern Territories of Ghana - behalve ikzelf, de kunstenaar: Ik kom uit Nederland. Ik kwam naar Ghana in opdracht om de vermenging van traditie en moderniteit te fotograferen en werd door de chiefs uitgenodigd om met hen op de foto te gaan.~~Er is al veel gezegd over de kracht van de fotograaf die de wereld rondreist en 'de ander' vastlegt. Maar hoewel de camerapositie, belichting en andere esthetische en technische details voor deze foto's door mij zijn bepaald, ben ik net zo goed een object als alle andere geportretteerden. Het zijn 'selfies' zonder zelfbeschikking: uiteindelijk was het mijn chauffeur of een van mijn tolken die besloot wanneer ze op de knop wilden drukken. En hoewel ik formeel de fotograaf was, was ik even verwachtingsvol en machteloos als iedereen op het beslissende moment.~~Het Zwetende Onderwerp doet denken aan koloniale fotografie waarin we een blanke man als de grote baas zien poseren met zijn gekleurde 'onderwerpen'. Maar deze blanke man is een stuk minder imposant, omdat hij temidden van de chiefs en hun hovelingen zit, die ondanks hun zware en warme ceremoniële kleding trots, waardig en volledig in hun element kijken. Hij ziet eruit als een vreemdeling, misplaatst en transpirerend, zo ongeschikt is hij voor het klimaat.
 
Het Lintje
Het Lintje
 
1 aug 2019
21 bestanden
Iedereen in Nederland kan een koninklijke onderscheing verdienen. Hoe? Door iets bijzonders te doen voor de samenleving, bijvoorbeeld als vrijwilliger. Vrijwilligers die zich vijftien jaar of langer inzetten, bijvoorbeeld op het gebied van sport, kunst, cultuur, de kerk, pleegzorg enz. kunnen een 'lintje' verdienen.~De Kanselarij der Nederlandse Orden adviseert over alle voordrachten voor Koninklijke onderscheidingen en is verantwoordelijk voor de uitgifte, het beheer en de registratie ervan. Koning Willem-Alexander is Grootmeester van de Nederlandse Orden. De Kanselarij voert deze taak namens het Staatshoofd uit.
 
Gesluierd, vrouwen die voor de niqaab gekozen hebben
Gesluierd, vrouwen die voor de niqaab gekozen hebben
 
30 jul 2019
15 bestanden
Het is het meest controversiële kledingstuk van Europa: de niqaab, een gezichtssluier die alleen de ogen vrijlaat. Wie zijn de vrouwen die ervoor hebben gekozen de controversiële gezichtssluier te dragen? Wat vinden ze belangrijk, mooi en grappig? Wat is vrouwelijkheid voor hen? Saskia Aukema trok drie jaar op met enkele niqaabdraagsters en fotografeerde ze zoals ze óók zijn: als vrouw. Voor deze serie vroeg zij de vrouwen een kledingstuk te laten zien dat ze droegen als ze de niqaab niet aanhebben, maar thuis zijn met hun familie, of op een feestje met alleen maar vrouwen.
 
Voorbij de datum
Voorbij de datum
 
5 jul 2019
22 bestanden
Wat gebeurd er in Portugal met levensmiddelen die over de houdbaarheidsdatum zijn? The Abapor recyclage fabriek ontvangt voedselwaren van supermarkten uit het hele land. Arbeiders scheiden handmatig plastics, verpakkingsmateriaal, vlees, brood, vis en zuivelproducten in verschillende containers. Het daarop volgende recyclage proces levert ingrediënten voor honden- en veevoer, organische kookolie en mest, alsmede cosmetica en proteïnes.~~SEMAPA is een van de grootste Portugese industriële groepen en actief in verschillende sectoren zoals papier en cement. De groep concentreert zich op milieuvriendelijke productie met speciale aandacht voor recyclage en is op dit gebied toonaangevend in Portugal.~~Abapor-ETSA, een onderdeel van SEMAPA, richt zich zowel op de verwerking van dode dieren en afval van slachthuizen als op supermarkt producten waarvan de houdbaarheidsdatum is verlopen. Jaarlijks wordt er 120.000 ton afval en afgekeurd voedsel verwerkt. Van de eindproducten wordt 48% geëxporteerd.
 
Recycling van dierlijk afval in Portugal
Recycling van dierlijk afval in Portugal
 
5 jul 2019
19 bestanden
SEMAPA is een van de grootste Portugese industriële groepen en actief in verschillende sectoren zoals papier en cement. De groep concentreert zich op milieuvriendelijke productie met speciale aandacht voor recyclage en is op dit gebied toonaangevend in Portugal.~~Abapor-ETSA, een onderdeel van SEMAPA, richt zich zowel op de verwerking van dode dieren en afval van slachthuizen als op supermarkt producten waarvan de houdbaarheidsdatum is verlopen. Jaarlijks wordt er 120.000 ton afval en afgekeurd voedsel verwerkt. Van de eindproducten wordt 48% geëxporteerd.~~The Abapor recyclage fabriek verwerkt kadavers van koeien, varkens, geiten, schapen en andere (huis)dieren. Na veterinaire inspectie worden koeien, varkens, schapen en geiten gevild. De huiden van de hoogste kwaliteit worden geleverd aan de leerindustrie in Portugal en Italië. De kadavers worden verbrand, het dierlijk vet levert biodiesel en biomassa waardoor de fabriek geheel draait op zelf geproduceerde energie. Het bloed wordt verwerkt in kunstmest.
 
Meer vrouwen op straat
Meer vrouwen op straat
 
5 jul 2019
12 bestanden
Vrouwen in Nederland brengen feminisme de straat op genomen en hebben de verkeersborden met mannelijke namen omgeruild voor vrouwelijke namen. Hun stap volgt op een onderzoek van De Correspondent, waaruit blijkt dat 88% van de straten in de grote steden naar mannen genoemd zijn. De groep die bekend staat als De Bovengrondse koos Beyoncé als een van de eerste vrouwelijke namen om een plek op een Nederlandse straatnaambordje te veroveren.
 
Tienanmen 30 jaar geleden
Tienanmen 30 jaar geleden
 
3 jun 2019
22 bestanden
Het is 30 jaar geleden dat het door studenten geleid protest in Beijing werd neergeslagen door ingrijpen van het leger.Met geweren en tanks werd er geschoten op de demonstranten die de opmars van de militairen naar het Plein van de Hemelse Vrede probeerden te blokkeren. Schattingen van het dodental variëren van enkele honderden tot duizenden. Studenten protesteerden op het Plein van de Hemelse Vrede, ze riepen op tot democratie, meer rekenschap en verantwoording, persvrijheid en vrijheid van meningsuiting.
 
Poms
Poms
 
1 jun 2019
7 bestanden
De Sun City Poms is een groep van oudere dames met leeftijden tussen de 60 en 85, die een cheerleadersteam vormen in Sun City, een stad in Arizona waar alleen ouderen wonen
 
De Kist al in Huis
De Kist al in Huis
 
28 mei 2019
10 bestanden
Sommige mensen hebben hun kist al kant en klaar thuis staan. Ze kunnen er zo in. Je kan het ook praktisch aanpakken en de kist tot die tijd een functie geven, zoals Puck Kooij heeft gedaan. Haar doodskist doet nu nog dienst als boekenkast. Marjolein Keijser hoeft geen kist in huis, maar heeft haar lichaam wel alvast aangeboden aan Body Worlds. Dan wordt haar van huid en weefsel ontdane lichaam wellicht getoond aan het publiek in een door de samenstellers gekozen pose. Welke? Dat maakt haar niet uit, als het maar geen seksueel getinte pose is. Een doodswens hebben de door Aukema geportretteerden niet, maar “als mijn tijd komt, dan komt die”, zoals Ibrahim Wijbenga stelt. Hij heeft zijn lijkwade al in huis. De gefotografeerde mensen omarmen het leven. Ze steken de kop niet in het zand. Ze zijn actief bezig met hun uitvaart én met hun leven. De mensen die ze fotografeerde en interviewde vinden het volgens haar belangrijk dat de uitvaart past bij de manier waarop ze leefden.
 
Costa Ricaanse Koffie Cooperatie
Costa Ricaanse Koffie Cooperatie
 
27 mei 2019
43 bestanden
De Cooperativa Agrícola Industrial Victoria R.L (Coope Victoria) was de allereerste coöperatie van Costa Rica. Haar wortels gaan terug tot 1905 en de Duitse Finca Victoria, die voornamelijk een koffie- en suikerrietplantage was. Om deze producten te verwerken voor export en interne consumptie, installeerden de toenmalige eigenaars een molen op het terrein. Omdat de maalcapaciteit veel groter was dan de behoeften van de boerderij, begonnen ze de producten van de naburige kleine en middelgrote boeren te kopen.~~Toen de tweede wereldoorlog uitbrak, konden de Duitse eigenaars hun particuliere molen niet meer exploiteren, wat tot grote ontsteltenis leidde bij de boeren die op hen vertrouwden als kopers. De economische gevolgen voor de regio waren groot. Daarom organiseerden de producenten zich en vroegen ze om hulp van de staat en de financiële instellingen van de staat. Zij hadden financiering nodig om een coöperatie op te richten. Op 12 oktober 1943 werd Coope Victoria R.L. opgericht.~~Vandaag vertegenwoordigt de organisatie ongeveer 3.000 leden, allen kleine en middelgrote producenten van koffie en/of suikerriet uit de westelijke zone van Costa Rica. Tot de invloedssfeer van de coöperatie behoren Griekenland, Poás, Valverde Vega, San Ramón, Alajuela, San Carlos, Naranjo en Atenas. De organisatie bereikt bijna 15.000 indirecte begunstigden via hun verschillende sociale en ecologische duurzaamheidsprojecten. Zij worden beschouwd als een drijvende kracht achter de economische en sociale ontwikkeling van het gebied, die indirecte banen genereert en de lokale economie een opwaartse mobiliteit biedt.~~Naast de toegang tot technische ondersteuning en input, heeft de coöperatie nog een aantal andere diensten voor de leden en de omliggende gemeenschap, waaronder een tankstation, de Camposanto Garden of Peace Las Mercedes en het CoopeVictoria Event Center. Ze helpen ook bij het verlenen van medische diensten aan de leden en het produceren van biobrandstoffen.
 
Amsterdamse School
Amsterdamse School
 
13 mei 2019
54 bestanden
De Amsterdamse School, met als belangrijkste architecten Michel de Klerk, Piet Kramer en J.M. van der Meij, hoofdzakelijk sociale woningbouw in de arbeiderswijken van Amsterdam, ontworpen en gebouwd rond 1910.
 
Tsjernobyl
Tsjernobyl
 
1 mei 2019
44 bestanden
Tien jaar na de kernramp. In de nasleep van de kernramp in Tsjernobyl werd een gebied van 30 km ontruimd en werden mensen uit Prypyat en dorpen in de omgeving van de centrale geëvacueerd. 300 dorpsbewoners, voornamelijk oudere mensen, weigerden te vertrekken en het leven ging zo normaal mogelijk door.
 
De laatste weken van boerderij Veldzicht
De laatste weken van boerderij Veldzicht
 
1 mei 2019
14 bestanden
Cees en Gre Molenaar hebben hun koeien en land verkocht om met pensioen te kunnen gaan. Ze hebben geen opvolger voor hun melkveebedrijf.
 
Lente in Langweer: skûtsjesilen
Lente in Langweer: skûtsjesilen
 
17 apr 2019
30 bestanden
ls de lente komt, varen in Friesland de skûtsjes. Hoe ruig het toegaat aan boord leerde de fotograaf toen hij een weekend meezeilde op een Friese platbodem. Hij maakte een aanvaring met een andere skûtsje mee, leerde hoe de schipper zijn onderbeen verloor en zag een skûtsje stijlvol ten onder gaan...
 
Hulp voor migranten op het Beest
Hulp voor migranten op het Beest
 
9 apr 2019
46 bestanden
Sommige migranten uit Midden- en Zuid-Amerika proberen de VS te bereiken met de vrachttrein La Bestia, oftewel het beest. Vrijwilligers van Estancia del Migrante Gonzalez y Martinez A.C. (EMGM) helpen hen die met de trein naar het noorden reizen, door voedsel en kleding op de ruitertrein te gooien. Ze mogen niet naar de stations waar de trein stopt. Sommige bewakers in de trein en op de treinstations hebben hen slecht behandeld en een keer zijn ze zelfs beschoten.
 
De bloemenmannen van Saoedi-Arabië
De bloemenmannen van Saoedi-Arabië
 
13 mar 2019
35 bestanden
In Saoedi-Arabië, in de zuidelijke provincies Jizan en Asir, langs de Jemenitische grens, vind je nog steeds de 'Flower Men'. De afstammelingen van de oude Tihama en Asir stammen dragen al eeuwenlang graag kleurrijke slingers. De kransen zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar zijn ook prachtig geurend, gemaakt met verse bloemen om er mooi uit te zien en goed te ruiken. Sommigen denken dat Saoedi-Arabië een enorme woestijn is, maar ze hebben het mis: er zijn meer dan 2000 plantensoorten te vinden in het koninkrijk. ~~De slingers en kransen worden elke ochtend gemaakt op lokale markten zoals in Sabya of Addair. De mannen komen vroeg in de ochtend voordat het te heet wordt om kant-en-klare kransen te kopen. Sommigen geven er de voorkeur aan om hun eigen kruiden en bloemen te selecteren en de slingers zelf te prepareren voor een meer unieke look. Kruiden zoals wilde basilicum, fenegriek en goudsbloem zijn het meest populair.~~Twintig jaar geleden leefden ze volledig geïsoleerd zonder elektriciteit of verharde wegen, en leefde men volgens de conservatieve stammenwetten. Bloemenmensen bevinden zich aan beide zijden van de Saoedische grens, ook in Jemen. De voortdurende oorlog tussen de beide landen heeft in de gemeenschap veel verlegenheid teweeggebracht, omdat de mensen tot dezelfde stam behoren.~Sommigen zijn zo trots op hun bloemdecoraties dat ze deze delen op Instagram. Het is ook een goede manier om hun uiterlijk te laten zien aan de meisjes van wie ze houden voor de bruiloft. Ook al is de samenleving nog steeds zeer conservatief, sociale netwerken maakt het mogelijk voor jonge mannen en vrouwen om privé contact met elkaar te hebben.~Het is een traditie om bezoekers in Asir een krans aan te bieden. Bloemenverkopers geven deze geschenken nog steeds aan de zeldzame toeristen die diep in de regio binnendringen, maar binnenkort, met de 'Visie 2030'. een Saoedisch overheidsproject onder leiding van Mohammed bin Salman, dat van plan is om miljoenen bezoekers naar het Koninkrijk te brengen, zal deze mooie traditie waarschijnlijk verdwijnen.
 
Van boekhouder tot cowboy op de rodeoschool
Van boekhouder tot cowboy op de rodeoschool
 
12 mar 2019
12 bestanden
Rodeo is in de VS een razend populaire sport waarin veel geld te verdienen valt.~Het inspireert Amerikanen om zelf de kick te beleven van bullriding. Ruim 40 jaar geleden startte Lyle Sankey daarom een kleine rodeoschool. Inmiddels geeft zijn bedrijf jaarlijks zo’n 35 driedaagse cursussen voor beginners en gevorderden met twintig tot veertig leerlingen per cursus.~Grofweg zijn de deelnemers te verdelen in twee groepen: de ervaren cowboys, die komen om hun techniek te verbeteren, en de ‘thrill-seekers’, die uit zijn op de eenmalige kick. Tussen stieren en would-be-cowboys op de rodeoschool.
 
Mekarõn
Mekarõn
 
1 mar 2019
677 bestanden
Samen met kunstenares Marion Hoekveld verbleef Michel Pellanders twintig maanden op verschillende loacties in het Amazone gebied bij verschillende indianenvolkeren, waarvan sommige nog maar recent zijn ontdekt. 'Mekaron' heet het daaruit voortgekomen boek: het indiaanse woord voor 'foto', maar ook dat voor 'ziel'.
 
Kantoorarbeid
Kantoorarbeid
 
28 feb 2019
50 bestanden
Werken op kantoor in de jaren '80-'90 door de ogen van Michel Pellanders. Veel is er veranderd maar veel is ook hetzelfde gebleven, bijna iedereen werkt tegenwoordig met een computer maar het papierloze kantoor is er nooit gekomen. Kijk hoe de Nederlander werkte in kantoortuin, kantoortje, archief en directiekamer.
 
Grensland
Grensland
Oekraine
27 feb 2019
40 bestanden
U Okraina betekent letterlijk "op de grens". Een land dat al honderden jaren een brug vormt tussen Europa en Rusland. Het oude vaderland van de Kiev Rus, Oekraïne, werd door de eeuwen heen gecreëerd, verdeeld, weer opgebouwd en opnieuw verdeeld onder Russische, Oostenrijks-Hongaarse, Poolse, Roemeense en Turkse invloeden. ~Als we de huidige gebeurtenissen volgen, lijkt het erop dat het westen van Oekraïne in opstand komt tegen Russische beweringen die van invloed zijn op de regio. De verzamelde getuigenissen verbeelden een veel complexere werkelijkheid, waarin levensverhalen en verschillende visies naast elkaar bestaan.~Als enerzijds de intelligentsia van Lviv zijn provincie met Europa opeist, in de landbouwgebieden van de oblast Tsjernivsti, aan de grens met Moldavië en Roemenië, vertellen de mensen over een multi-etnisch land waar weinig mensen Oekraïens spreken en waar de oorsprong nooit een echt probleem is geweest.~Kiev-Chernivtsi-Costiceni-Lviv. De etappes van de reis in de steden. Eén ding is zeker: terwijl alle aandacht van de wereldpers gericht is op de vraag of Oekraïne naar het oosten of het westen moet kijken, is de economische situatie van het land rampzalig, de corruptie verspreidt zich al tientallen jaren, het spookbeeld van oorlog en de expansie van nationalisme is een grote zorg.
 
Aan de waterkant
Aan de waterkant
 
27 feb 2019
53 bestanden
Openbare zwembaden in Johannesburg zijn gemeenschappelijke plaatsen waar mensen graag samenkomen om te zwemmen, te spelen, te ontmoeten, te braaien en te socialiseren. Het verschil in sociale klassen is merkbaar in Zuid-Afrikaanse openbare zwembaden. Immers, rijke mensen hebben hun privé-zwembad in hun eigen achtertuin, terwijl de lagere sociale klassen gebruik maken van een openbaar zwembad. De meeste van deze zwembaden zijn olympische zwembaden die werden gebruikt omdat de lagere klassen vaak in krappe townships of in versterkte en verwaarloosde flatgebouwen aan de lelijke en gevaarlijke kant van de stad wonen. Voor hen, die naar het openbare zwembad gaan, is plezier hebben onder de zon een dagje uit. Omdat zwembaden een populaire en goed bezochte attractie zijn voor de jeugd van Johannesburg om hun vrije tijd door te brengen, is het overweldigend hoe onervaren de meeste jongeren zijn in het zwemmen. Door een gebrek aan verplichte zwemlessen voor kinderen en getrainde badmeesters in zwembaden is Zuid-Afrika een van de belangrijkste ontwikkelde landen met het hoogste aantal sterfgevallen door verdrinking.
 
Memoria Perdida
Memoria Perdida
 
21 feb 2019
49 bestanden
Tot op de dag van vandaag liggen de lichamen van 114.000 verdwenen personen uit de Spaanse Burgeroorlog, 1936-1939, en de dictatuur van Francisco Franco, 1939-1975, in ongemarkeerde massagraven in wegbermen, aan de rand van steden en dorpen, in ravijnen of in velden. De plaatsen van de massagraven en aanverwante wreedheden die tot op de dag van vandaag niet zijn opgegraven of herdacht. Vele plaatsen zijn verloren gegaan, zijn verborgen door nieuwe gebouwen of zijn verdwenen zonder enige aanwijzing of teken van herinnering aan hun wrede verleden, waaruit een gebrek aan historisch geheugen en rechtvaardigheid in de Spaanse samenleving blijkt.
 
Vervuiling door bauxiet
Vervuiling door bauxiet
 
18 feb 2019
60 bestanden
In het Zuid-Franse Gardanne staat een bauxietfabriek. De fabriek produceert sinds eind 19e eeuw een schijnbaar oneindige stroom rode slib. Dit slib komt uit de aluminiumindustrie. In de regio Les Baux-de-Provence werd in 1821 bauxiet, aluminiumerts, ontdekt. Het Bayer-proces, ontwikkeld in Gardanne in 1893, bestaat uit het oplossen van het aluminiumoxide met soda, dat een grote hoeveelheid giftige residuen met een sterke rode kleur genereert: het rode slib. ~Arsenicum, uranium 238, thorium 232, kwik, cadmium, titanium, soda, lood, chroom, vanadium, nikkel: dit zijn enkele van de componenten van het "rode slib”, dat elke dag met honderden tonnen in de Middellandse Zee wordt gedumpt. Een pijpleiding anagelgd in 1966, loost het afval zeven kilometer uit de kust, in het hart van een gebied dat opmerkelijk is voor zijn biodiversiteit; in april 2012 werd het uitgeroepen tot Nationaal Park Calanques. In een halve eeuw tijd werd er bijna dertig miljoen ton geloosd op een diepte van tweehonderdvijftig meter. De giftige elementen verspreiden zich over de Golf van Fos naar de baai van Toulon en vermengt zich met het vervuilde water uit de Rhône.~~De fabriek is nu eigendom van Alteo, 's werelds grootste producent van "specialty aluminas", die dagelijks meer dan 1.200 ton eindproduct exporteert, dat met name gebruikt wordt voor de productie van platte LCD-schermen en aanraakschermen. In een regio waar het werk schaarser wordt, vertegenwoordigt Alteo bijna vierhonderd directe banen en meer dan duizend indirecte banen.
 
Sinking Cities, Jakarta
Sinking Cities, Jakarta
 
24 jan 2019
12 bestanden
Sinds 2015 reist Cynthia Boll regelmatig naar Jakarta om daar de gevolgen van bodemdaling in foto’s, film en tekst vast te leggen. Deze stad zinkt in een rap tempo, tot wel 25 centimeter per jaar en dreigt over twintig jaar voor een derde permanent onder water te staan. Cynthia heeft gezien hoe haar mensen, een vrouwelijke ondernemer, een schoolmeisje, een visser en een fiets-toeristengids hun huis inmiddels een meter opgehoogd hebben; hoe hun waardevolle bezittingen zijn beschadigd door Banjir! (overstroming). Ze heeft zelf ervaren hoe het is om tot je oksels door vervuild water te waden, terwijl de ratten om je heen zwemmen. Hoe is het leven met deze realiteit van overstromingen en dalen van de bodem? Daar gaat de serie over. Jakarta is niet uniek. Veel steden worden door dit onbekende bedreigd door het dalen van de bodem.
 
Max Verstappen F1 Season 2018
Max Verstappen F1 Season 2018
 
24 jan 2019
11 bestanden
 
 
Migranten  Karavaan
Migranten Karavaan
 
18 jan 2019
32 bestanden
De migranten karavaan die is vertrokken uit Honduras, en waarbij mensen uit Guatamala en El Salvador zich bij hebben aangesloten, is aangekomen in midden Mexico. Mensen vluchten voor het geweld en de bendes in hun eigen land, met als doel de USA te bereiken en daar een beter leven op te bouwen. Aangezien het tijdens de reis niet veilig is om alleen te reizen, hebben mensen zich via sociale media aangesloten bij een karavaan om samen te reizen. Zo hopen ze uit handen te blijven van bendes, en beroving, verkrachting en afpersing te ontlopen. Vooral veel families met kleine kinderen reizen op deze manier. Onderweg worden ze geholpen door vrachtwagenchauffeurs die ze in hun trailers meenemen. Liftend, lopend, hangend aan auto's komt de karavaan vooruit. Hulporganisaties richten opvangkampen in langs de steden waar de karavaan langs trekt, om voor een veilige overnachting, eten en medische hulp te zorgen.
 
Den vaderland getrouwe
Den vaderland getrouwe
 
7 jan 2019
28 bestanden
Den vaderland getrouwe gaat over de Koningsdagviering in Benidorm, die sinds 1983 georganiseerd wordt. Ik ging er twee achtereenvolgende jaren heen om het feest te fotograferen. Volgens de organisatie is het Nederland op twee vierkante kilometer. Als de vrijmarkt in Amsterdam moet het voelen, met voor iedereen een happie, een drankie en volop Nederlandstalige muziek. Het Oranjefeest in Benidorm wordt traditiegetrouw gevierd op 1 mei. Dat is een nationale feestdag in Spanje en dus een zeer geschikte datum om een eigen feestje te gaan vieren. Hoeveel Nederlanders er precies in Benidorm en omgeving wonen, is niet bekend, maar als je overwinteraars meerekent, zijn het er al snel tienduizenden.
 
Bidden kan overal
Bidden kan overal
 
7 jan 2019
8 bestanden
Waar kom je als moslim terecht als je het gebed onderweg wilt verrichten in een land dat daar niet per definitie op is ingericht?~Je kunt natuurlijk wachten tot je weer thuis bent en daar de gebeden inhalen - en veel moslims doen dat ook op die manier. Maar anderen passen er met een beetje creativiteit, durf of de sleutel van de kolfkamer een mouw aan. Over die groep gaat deze serie.
 
Flirt
Flirt
 
1 jan 2019
72 bestanden
Tekst Geert Mak: Toen de gouden jaren voorbij waren, begon het tijdperk van de grote feesten. In de enorme verlaten hallen aan de rand van de bewoonde wereld dansten ze bij duizenden op een dreun die synchroon liep met adem en hartslag: kleine godinnen, koningen, prinsessen, ridders, helden, martelaren, engelen. Ze dansten op een deining van klanken en lichtstralen, een mengeling van oeroude en nieuw gevormde muzieksoorten, een orgie van impulsen. Ze dansten door machinale rook die de gedachten deed vervagen, ze dansten op middelen die ongekende krachten in hen losmaakten, ze dansten totdat hun geest deel werd van de grote sterrenwereld daarbuiten. Ze dansten door de nacht, door de ochtend, de middag, en zo weer de nacht in, ze dansten voor zichzelf en met z¹n allen, en terwijl ze dansten bloeiden ze open en voelden zich één, zolang de nacht duurde en de wereld sliep.
 
EUFOR vredesmissie in Tsjaad
EUFOR vredesmissie in Tsjaad
 
21 dec 2018
16 bestanden
De zestig Nederlandse Corps Mariniers maken deel uit van een vredesmissie van de Europese Unie (Eufor) van totaal 3.700 manschappen die de vluchtelingen, ontheemden en hulpverleners moet beschermen. De Nederlandse troepen zijn in Goz Beïda (Oost Tsjaad) bij een Iers bataljon gevoegd, dat ongeveer uit 400 man bestaat
 
Los Pinos
Los Pinos
van presidentswoning tot openbare plek
17 dec 2018
29 bestanden
Los Pinos, de voormalige presidentiële woning in Mexico Stad, is door de nieuwe president Andres Manuel Lopez Obrador (AMLO in de volksmond) veranderd in een cultureel centrum. AMLO besloot in zijn eigen huis te blijven wonen omdat hij Los Pinos als ambtswoning te duur en te pompeus vindt. Het terrein, de tuinen en de woningen zijn open gesteld voor publiek op 1 december 2018, de dag dat hij beëdigd werd en president Enrique Pena Nieto opvolgde. Op 13 december werd het eerste publieke evenement georganiseerd. 3500 mensen bezochten de film ‘Roma’ van de Mexicaanse regisseur Alfonso Cuaron, die werd vertoond in een van de tuinen
 
and no birds sing
and no birds sing
 
25 nov 2018
49 bestanden
Palmolie zorgt voor grootschalige vernietiging van regenwouden in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. In Indonesië is tussen 1990 en 2015 ongeveer 24 miljoen hectare regenwoud gekapt. Vaak leidt ontbossing tot het verdrijven van de oorspronkelijke bevolking, zoals de Dayak bevolking in Kalimantan, het Indonesische deel van Borneo. De kaalslag die de plamolieplantages aanrichten is ook rampzalig voor dieren in het regenwoud. Die worden opgevangen door particulieren, die proberen oerang oetans en sun bears velig te stellen.
 
Good Morning Vietnam
Good Morning Vietnam
 
20 nov 2018
20 bestanden
Voor het hectische stadsleven begint starten veel inwoners van Hanoi hun dag met ontspanningsoefeningen. Rond het Hoan Kiem Lake midden in de hoofdstad zie je dan alle vormen van gymnastiek, van tai chi tot badminton met twee rackets; de Vietnamezen blijven er tot op hoge leeftijd fit bij.
 
Minsk
Minsk
 
16 nov 2018
122 bestanden
Beelden van een stad in verandering. Minsk is de hoofdstad van Wit-Rusland, de laatste dictatuur in Europa.
 
Cuba Skate
Cuba Skate
 
9 nov 2018
64 bestanden
Pas na vijven, als de drukkende hitte ophoudt, beginnen Yojani en zijn bende te skateboarden. De jongsten proberen hun nieuwe trucs met grote vastberadenheid . Yojani (26) met zijn dreadlocks is al meer dan 10 jaar skateboarder. Hij is van professioneel skateboardniveau, maar om zijn brood te verdienen is hij schoonmaker in een hotel. Hij is een vriendelijk persoon vol goede wil die graag de jonge beginners helpt zodat skateboarden niet uitsterft op het eiland.~In feite is skateboarden in Cuba niet eenvoudig omdat er geen skateboards en andere accessoires te koop zijn. Om dit te verhelpen is een vereniging genaamd 'Amigo Cuba Skate' opgericht door een Amerikaan die regelmatig materiaal doneert en op deze manier de sport in leven houdt. Het openen van een skateboardwinkel op het eiland zou in ieder geval nutteloos zijn voor de Cubanen. De prijzen zouden de middelen van de gewone Cubaan te boven gaan.~Midden in een groot park in Havana ligt de eerste skateboardbaan. Het is geïmproviseerd uit een oud betonnen zwembad, een kwart van het oppervlak is bedekt met stilstaand water, dat mettertijd een moeras is geworden. Binnenin zijn er nog steeds oude roestige mechanismen geïnstalleerd in 2004. Het enige bruikbare deel dateert uit 2015 en is exclusief aangepast voor skateboarden met behulp van buitenlandse skateboarders die hun eigen materiaal meenamen. Bovendien blijkt dat de staat eindelijk besloten heeft om een handje toe te steken.~Begin 2016 heeft de overheid het eerste echte skateboardpark in Cuba gebouwd. De jongeren zijn echter niet tevreden omdat ze het ongeschikt vinden voor skateboarden en het te klein is voor een hoofdstad. Heel Havana is hun speeltuin; in het bijzonder de enorme monumenten die gewijd zijn aan een revolutie die ze nooit gekend hebben.
 
De jonge skaters van Ho Chi Minhstad
De jonge skaters van Ho Chi Minhstad
 
6 nov 2018
114 bestanden
In het hart van Ho Chi Minhstad, Vietnam, is een winkel die zich richt op de skateboarders van de stad. Het heet Saigon Skateshop en is opgericht door een 26-jarige man genaamd Thong. Thong is het oudste lid van een groep skateboarders in de stad. Toen de winkel werd geopend, was het doel om een leemte in de schaatsscene op te vullen. Vroeger waren de enige skateboards die gevonden konden worden goedkope skateboards uit China die gemakkelijk zouden breken. De winkel wordt gerund door Thong, zijn vrienden en collega skateboarders. Terwijl de winkel bestaat om boards, kleding en andere accessoires te verkopen, dient het ook als hoofdkwartier voor Thong en zijn vrienden; ze verzamelen zich in de winkel en gaan dan op motorscooters op zoek naar plaatsen om te skaten.~~Schaatsen in Ho Chi Minh City kan zwaar zijn. Het verkeer is zwaar, en de stoep is ongelijk. Er is wel wat respijt. Buiten de stad en aan het einde van een lange en stoffige weg staat het enige skatepark in de stad. Gebouwd in 2013, het park kost iets meer dan $2 om binnen te komen. Het is een beetje vervallen en het dak lekt, vooral tijdens het regenseizoen. Ondanks dit, jonge mensen die skaten in het park zijn blij met het en kan zich niet voorstellen vragen om iets meer. Het is een plek waar de skateboarders het gevoel hebben dat ze zichzelf kunnen zijn. In de winkel zetten de skateboarders een serieus gezicht op, allemaal zaken. Maar als ze in het skatepark aankomen, gaan ze open, pronken ze met hun tatoeages en lachen ze terwijl ze skaten. Skateboarden is relatief nieuw voor Vietnam, maar wint elke dag aan populariteit.
 
Chaingang
Chaingang
 
3 nov 2018
44 bestanden
In de Verenigde Staten wordt iedere vorm van criminaliteit keihard aangepakt.~Er woont minder dan vijf procent van de wereldbevolking, maar het land is verantwoordelijk voor ongeveer een vijfde van alle gevangenen in de hele wereld.~Dat de harde aanpak populair is de bij Amerikaanse bevolking blijkt wel uit het feit dat de bikkelharde sheriff Joe Arpaio vijf keer achtereen werd verkozen.~In 1993 Laat Arpaio midden in de hete woestijn een gevangenis van tenten bouwen. Dat is een stuk goedkoper dan een stenen gebouw, maar voor de gedetineerden is ‘Tent City’ een verschrikking. De temperatuur loopt er op tot boven de 50 graden de maaltijden die geserveerd worden mogen niet meer dan 17 cent kosten. ~Ook voert hij de chaingang weer in. De gevangenen moeten dagelijks om vier uur ’s ochtends opstaan en met de voeten aan elkaar geketend, zwaar werk verrichten. Opvallend gekleed en langs de openbare weg, zodat het voor de kiezer goed zichtbaar is dat Sheriff Joe zijn naam als ‘hardste sheriff van Amerika’ waarmaakt.
 
De Zege in zicht
De Zege in zicht
 
2 nov 2018
93 bestanden
over Nederlandse Kampioenschappen. Het is een ode aan de organisatoren, de scheidsrechters, de juryleden, de mensen achter de inschrijfbalie, de spandoekmakers, de baanvegers, de opbouwers en afbrekers, de moeder die de hele prijsuitreiking uitzit om haar dochter de achtste prijs uitgereikt te zien krijgen en de vader die naar zijn rolschaatsende zoon komt kijken, terwijl hij meer van voetbal houdt. Maar het is natuurlijk vooral een ode aan de deelnemer, de sporter, de hobbyist of vakman die er alles aan heeft gedaan om mee te mogen doen. En waar voor de ene deelnemer meedoen al geweldig is, wil de andere gewoon de beste zijn. Kampioen worden van Nederland.
 
In het teken van de robot
In het teken van de robot
 
1 nov 2018
58 bestanden
Automatisering en de start van computertechnologie in Nederland.
 
Ho Chi Minhstad is booming
Ho Chi Minhstad is booming
 
30 okt 2018
129 bestanden
Saigon is dood, lang leve Ho Chi Minhstad. Saigon, deze stad is bekend onder deze naam over de hele wereld om zijn sleutelrol in het koloniale verleden van Frankrijk en de Indochina oorlog.~In 1975 werd het omgedoopt tot Ho Chi Minh City ter ere van de oprichter van de Democratische Republiek Vietnam. Na enkele decennia van communisme toont de stad nu grote brutaliteit. De economie van het land is in volle gang en Ho Chi Minh City is de leider. Het vertegenwoordigt het ultramoderne facet van het nieuwe Vietnam en breekt met de mythische Saigon. Enorme glazen torens kijken uit over de populaire wijken; moderne constructies stapelen zich anarchistisch op in tempels en koloniale architectuur.~De stad wil graag zijn Thaise of Singaporese buren evenaren. Dynamisch, hectisch, onverschrokken, zo noemen we het. De energie die hieruit voortkomt vermengt zich met de diepe cultuur van het land.~Ho Chi Minh City heeft meer dan 10 miljoen inwoners en 75% van de bevolking is jonger dan 35 jaar. In de komende decennia zal de exponentiële ontwikkeling ervan grote vragen oproepen over de infrastructuur en het milieu. Wat slechts een vissersdorpje was, is een van de grootste zakencentra in Zuidoost-Azië.~~Deze serie is de eerste aflevering van een groot project getiteld THE FACES OF THE MEKONG.~Met de mythische Mekong rivier en de vele hulpbronnen als hoofdthema, is dit een geweldig perspectief op de geo-ecologische kwesties met betrekking tot moderniteit en ontwikkeling op het Indochinese schiereiland.
 
Maginotlinie
Maginotlinie
 
29 okt 2018
143 bestanden
Genoemd naar de Franse minister van Oorlog André Maginot, was een serie van betonnen vestingwerken, hindernissen en wapeninstallaties die Frankrijk in de jaren dertig van de vorige eeuw bouwde om een invasie door Duitsland tegen te gaan en de Duitse legers te dwingen om de vestingwerken te omzeilen.
 
De gevolgen van toerisme in Cambodia
De gevolgen van toerisme in Cambodia
 
26 okt 2018
73 bestanden
Van alle toeristen die Angkor bezoeken, komt meer dan de helft uit Aziatische landen. Zuid Korea en Japan voeren de lijst aan, gevolgd door Taiwan en Thailand. Werden de tempels in de beginjaren van het toerisme vooral door individuele reizigers bezocht; tegenwoordig zijn zij het decor voor groepsreizen. Terwijl westerse bezoekers meest individueel naar Cambodja reizen, komt het gros van de Aziaten in groepsverband. Geen wonder dus dat de grote bouwprojecten mikken op de massa's uit het Oosten; veel van de middenklasse hotels die aan National Road No. 6 verrijzen, zijn bedoeld voor in Japan of Korea geboekte groepstours. Met een gemiddelde prijs van 75 dollar per nacht, laten westerse backpackers deze hotels links liggen. In Raffles Grand Hotel d'Angkor zijn prijzen van 1000 US dollar per nacht geen uitzondering.~Het toerisme naar Angkor zorgt voor veel werkgelegenheid. Niettemin is er veel concurrentie op de arbeidsmarkt. Het toerisme trekt ook mensen uit andere delen van Cambodja naar Siem Reap. Jonge mannen vinden meest werk als taxichauffeur; hetzij met een brommer, tuktuk of auto. Meisjes en jonge vrouwen werken in de horeca, handel, bouw of in de schoonmaakbranche. En ook in de massagebranche: "Seeing Hand" biedt blinden en slechtzienden de mogelijkheid in een inkomen te voorzien door hen op te leiden als masseur.~~Steeds vaker wordt Angkor Wat gebruikt als decor voor concerten, dans- of theatervoorstellingen. Voorafgaand aan het evenement wordt het omliggende gebied met insecticide bewerkt teneindehet publiek te vrijwaren van muggenbeten.~~De pier bij Phnom Krom is de aankomstplaats voor de boot uit Phnom Penh. Slechts enkele meters breed, strekt zich over grote afstand een modderig dijkje uit waaraan honderden gezinnen wonen. Gehuisvest in gammele, halfopen hutjes van stokken, rottend palmblad en plastic zakken, proberen zij te overleven op wat in de toeristensector het Boat Station wordt genoemd. Aan de dagelijkse invasie van toeristen hebben zij part nog deel. Wel is hun kleine stukje vaste grond voor korte tijd het toneel van trekken, duwen, bieden en afdingen. ‘Motodop’-chauffeurs, maar ook meer en meer bezitters van een auto, pikken er hun klanten op, hopend op een commissie van het guesthouse of hotel.~~Culturele aanpassing blijkt vaak een zaak van eenrichtingsverkeer. Hoewel de tempels door Cambodjanen als heiligdom worden beschouwd, wordt toeristen meestal geen strobreed in de weg gelegd, ook niet als ze zich ongepast kleden of gedragen. Economische afhankelijkheid speelt hierin een belangrijke rol.~~De meeste souvenirstalletjes op de centrale markt van Siem Reap zijn te vinden aan de buitenrand van het complex. Wie hier snuffelt tussen de overvloed aan houtsnijwerk, Cambodjaans antiek, textiel, boeken en prullaria, blijft nooit ongezien: souvenirjagers krijgen onherroepelijk te maken met de minst fortuinlijken van het land, de bedelaars. Vrijwel zonder uitzondering slachtoffer van een landmijn, zijn zij levende getuigen van Cambodja's gewelddadige geschiedenis. De meesten verloren een hand of been, sommigen zelfs zeer recent. ~Voor veel landmijnslachtoffers ontbreekt elk perspectief. Dakloos, ongeschoold en niet in staat lichamelijk werk te doen, zijn ze vaak veroordeeld tot een bedelend bestaan. Sommigen proberen zich te ontworstelen aan deze vicieuze cirkel en starten een handeltje in ansichtkaarten of kleine souvenirs. Anderen vinden onderdak bij het Cambodian Landmine Museum and School.
 
Hackers Handshake
Hackers Handshake
 
22 okt 2018
13 bestanden
Hackers worden in de media vaak geportretteerd met maskers, hoodies en verduisterde gezichten om hun criminele intenties te onderstrepen. Maar er zijn ook veel helpende hackers, die juist naar kwetsbaarheden zoeken in computersystemen om die veiliger te maken. Ze delen hun bevindingen, vrij en gratis, eerst met de eigenaren van die systemen en vervolgens met de hackers gemeenschap, overheid, bedrijven en het bredere publiek, om zo samen beveiligingsproblemen op te lossen. Deze praktijk staat bekend als Responsible Disclosure of Coordinated Vulnerability Disclosure. Nederland loopt voorop in deze manier van samenwerken met hackers.~Fotograaf Tobias Groenland legde samen met schrijver Chris van ’t Hof van 2014 tot 2018 zestien hackers vast in beeld en verhaal en vroeg hen om tijdens de fotografische sessie hun favoriete programmeertaal of hack techniek in gedachte te houden.~De term “handshake” refereert aan het uitwisselen van communicatieregels tussen twee computers. Zijn beide kanten het eens over die regels, dan is er sprake van een betrouwbare verbinding, te herkennen aan de “s” van “secure” in “https:” en het groene slotje in de web browser. Deze expositie Hackers Handshake draagt bij aan het leggen van een betrouwbare verbinding tussen de internetgebruiker en de hacker om kwetsbaarheden te delen, te verhelpen en samen het internet veiliger te maken.
 
Weens plezier sinds 1776
Weens plezier sinds 1776
 
15 okt 2018
19 bestanden
De Oostenrijkse keizer Jozef II opende ruim 240 jaar geleden, in 1776, het keizerlijke jachtgebied Prater in de hoofdstad Wenen voor algemeen gebruik. Het vlak bij het centrum van de stad gelegen, zes vierkante kilometer grote landgoed, dat sindsdien dag en nacht vrij toegankelijk is, bood ruimte aan massa-evenementen zoals vuurwerk, experimenten met heteluchtballonnen en vliegpogingen – al ging ondertussen de jacht gewoon door, tot 1920.~Al vroeg streken er koffiehuizen neer langs de Hauptallee, de 4,5 kilometer lange, door kastanjebomen omzoomde toegangsweg. ~In 1801 werd het Panorama geopend, een gigantisch rondomschilderij dat toeschouwers de illusie gaf in een vreemde stad te zijn. De volgende attractie was het Circus Gymnasticus, een imposant houten gebouw met 3000 zitplaatsen, dat werd gebruikt voor paardrijlessen in de ochtend en acrobatievoorstellingen te paard in de middag.~Maar met de komst van de wereldtentoonstelling in 1873 begon de echte bloeitijd van het Prater als amusementspark. In de volksmond werd het pretdeel van het gebied, de permanente stadskermis, al gauw Wurstelprater genoemd – naar de figuur Wurstel in het poppentheater, die in Nederland Jan Klaassen heet.~De Rotunde, een enorme staalconstructie, deels met hout en gips bekleed en met een glazen koepel waarvan de top tot 84 meter hoogte reikte, en het in 1897 opgerichte reuzenrad werden beeldmerken van de stad. En het themapark Venedig in Wien, met vers gegraven kanalen om in te gondelen, trok duizenden bezoekers. ~De Rotunde brandde in 1937 af en tijdens de tweede wereldoorlog werd vrijwel het hele plezierpark vernietigd. Na de oorlog werd er herbouwd, maar tegenwoordig ligt de nadruk op doorsnee kermisattracties. ~Toch zijn er nog sporen van de oude glorie te vinden: een draaimolen uit 1897 draait nog steeds zijn rondjes, nabij het tussen 1945 en ‘47 herbouwde reuzenrad, met zijn karakteristieke, rood geverfde cabines, die aan bouwketen doen denken. Het is van ver te zien, de inwoners van Wenen lokkend naar een dag of avond ongecompliceerd plezier.
 
Heritage Day
Heritage Day
 
28 sep 2018
25 bestanden
Heritage Day is een Zuid-Afrikaanse feestdag, die voor het eerst is begonnen in 1995 en elk jaar op 24 september wordt gevierd. Op deze dag worden Zuid-Afrikanen aangemoedigd om hun cultuur en de diversiteit van hun geloof en tradities te vieren, in de bredere context van een natie die aan alle mensen toebehoort. Dit doen ze door het dragen van traditionele kleding, het aanbrengen van gezichtsverf, die hoort bij de cultuurgroep waar ze trots op zijn. Frank Trimbos portretteerde de inwoners van Boikethlong Township, een van de armste townships ten zuiden van Johannesburg.
 
Toerisme in Amsterdam
Toerisme in Amsterdam
 
17 sep 2018
34 bestanden
 
 
Bruinkoolwinning in Duitsland
Bruinkoolwinning in Duitsland
 
15 sep 2018
69 bestanden
Duitsland, in het Rijnlandse steenkoolgebied in de deelstaat Nordrhein-Westfalen liggen drie grote open bruinkoolmijnen: Garzweiler (48 km2), Hambach (42 km2) en Inden (42 km2). Van 2007-2010 volgde ik het dorpje Holz, dat in Garzweiler ligt. Aan de ene kant van het dorp begonnen de sloopwerkzaamheden terwijl aan de andere kant huizen nog steeds bewoond werden. Een daarvan was de boerderij van de familie Packbier. De hoeve herbergde al ruim 300 jaar familiegeschiedenis en is telkens van moeder op dochter overgedragen. De familie Packbier woonde met vier kinderen en de zus van mevrouw Packbier in de hoeve. Zij bebouwden de grond achter de hoeve en van jaar tot jaar konden ze de grote graafmachines dichterbij zien komen. Rond Kerst 2009 werd de sloop van het dorp voltooid en moesten ook zij als laatste verhuizen. De oudste zoon zet het boerenbedrijf na de verhuizing elders voort. In januari 2010 werd ook hun boerderij gesloopt.~Na de voltooiing van de bruinkoolwinning zal het enorme gat dat achterblijft gevuld worden met water, waardoor er een meer zal ontstaan van 23 vierkante km grootte.
 
Moria, Kamp van de wanhoop
Moria, Kamp van de wanhoop
 
10 sep 2018
20 bestanden
Het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland lesbos is overvol. Het is gebouwd voor 2.500 mensen, maar herbergt nu ongeveer 7.000 vluchtelingen. De levensomstandigheden zijn slecht met beperkte toegang tot goede sanitaire voorzieningen, medische zorg of voedzaam voedsel. Er zijn regelmatig conflicten, rellen en het schaadt de geestelijke gezondheid van de vluchtelingen. Medecins Sans Frontieres zegt dat het te maken heeft met kinderen vanaf 10 jaar die zelfmoord overwegen. Elke dag komen er nieuwe vluchtelingen op het eiland aan. De vluchtelingen zijn gestrand op het eiland, niet in staat om verder te komen, in de richting van de kans die ze in Europa hadden gehoopt te vinden, sinds de deal tussen de EU en Turkije van twee jaar geleden. De overeenkomst heeft Griekenland onevenredig zwaar belast, de burgemeester van Lesbos noemde het eiland "de baai van Guantánamo Europa". De Griekse bevolking is over het algemeen zeer bereidwillig en actief om de vluchtelingen op hun eiland te helpen. De media hebben beperkte toegang tot het kamp. Ik kreeg toestemming om een half uur lang foto's te maken, onder begeleiding, wat zeer beperkt is. Maar ik ben ook in het kamp geweest via de achterdeur, uitgenodigd door vluchtelingen.
 
Striptease in de metro van Parijs
Striptease in de metro van Parijs
 
29 aug 2018
33 bestanden
Deze twee acteurs hebben een manier gevonden om de Parijse metro te laten lachen. Al 4 jaar verfraaien deze twee mannen de Parijse metro, ook al staat die niet zo bekend om zijn gezelligheid. Vermomd als RATP-controleurs leren de twee acteurs de reizigers hoe ze hun tickets moeten gebruiken. Begeleid door muziek van Serge Gainsbourg (voor de gelegenheid geremixt) zal hun uitleg geleidelijk evolueren naar een hilarische striptease, die de vreugde van het leven terug brengt. Theater maken waar het niet verwacht wordt is een uitdaging waaraan het Xanadou Collective voortdurend aan werkt en deze act is een van hun grootste successen.
 
Venetië met andere ogen
Venetië met andere ogen
 
10 aug 2018
21 bestanden
De Italiaanse stad Venetië is zeker een van ‘s werelds meest gefotografeerde oorden. De stad lijkt samen te vallen met haar eigen cliché. Telkens weer zien we dezelfde highlights als het San Marco plein, de Rialto-brug, het Canal Grande, de gondels: op al die honderdduizenden foto’s zien we eigenlijk steeds hetzelfde.~~Kunstenaar/fotograaf Jan Banning, bekend van sociaalpolitieke thema’s als Bureaucratics, Troostmeisjes, Law&Order en Red Utopia, vroeg zich af of er niet toch nog een originele kijk op deze stad mogelijk is. Hij richtte zich op minder in het oog springende plekken en liet nadrukkelijk alle clichés buiten beeld.
 
Salsa!
Salsa!
 
26 jul 2018
31 bestanden
"Dans is therapie! Ik ben 87 en kijk hoe ik beweeg. Ik voel me geweldig en bedank God dat ik kan blijven dansen! ». Zo verklaart Rafaël zijn liefde voor dansen tussen twee ronden op de baan. Hij en zijn partner Tannia komen al 15 jaar elke week naar de Viejoteca de la Corporacion para la Tercera Edad.~~Deze salsadiscotheek, gelegen in Cali, in het zuiden van Colombia, is op de basis exclusief gereserveerd voor ouderen. Het is de eerste in zijn soort, opgericht in het begin van de jaren '90. Aan de oorsprong van deze plaats, het verlangen om de "caleños" senioren toe te staan om een bij uitstek sociale activiteit die de meesten hebben beoefend sinds hun kindertijd: Salsa na te streven.~~ Binnen is iedereen gekleed voor de gelegenheid, lange, strakke jurken voor vrouwen, kleurrijke shirts en geknepen broek voor mannen. De track is nooit leeg, de stukken volgen elkaar op, en de dansers nemen de ruimte zonder vertraging over. Bolero, bachata, maar vooral telkens weer salsa. De oudsten dansen met dynamiek en onthutsende nonchalance. Bij elk nieuw liedje, een verandering van partner. Niemand zit erg lang.~~Voor Harold, 78 jaar oud en onvergelijkbare elegantie, laat viejoteca ouderen dansen op stukken uit de jaren '60, 'Het herinnert ons aan de goede oude tijd. Het is muziek die we niet kunnen vergeten, en dat geldt ook voor onze kinderen, want we hebben ze geleerd dat muziek liefde en schoonheid overbrengt, wat ons inspireert.
 
Pelgrimstocht door Frankrijk
Pelgrimstocht door Frankrijk
 
26 jul 2018
60 bestanden
De Chemin du Puy (Via Podiensis in het Latijn) verbindt Le Puy-en-Velay met St. Jean Pied de Port. Het is de mooiste (en populairste) van de Camino de Santiago routes die door Frankrijk lopen. Via deze weg trekken pelgrimsgangers door Frankrijk, op weg naar de eindbestemming Santiago de Compostela in Spanje. De Via Podensis staat sinds 20 jaar op de Unesco Werelderfgoedlijst.
 
Because of pink
Because of pink
 
23 jul 2018
115 bestanden
In 2015 ontmoette ik Tex, Morris en Soesja voor de eerste keer, ze waren 3 jaar oud en de volgende dag zouden ze 4 jaar worden. Na een shoot wilden ze graag een familieportret. Ik kon ze niet meer loslaten. En dus begon er een nieuwe serie. De 2-egige drieling Tex, Morris & Soesja (2011) wonen met hun oudere broer Roefie en moeder en vader in een kleurrijk huis in Utrecht, een gemiddelde Nederlandse stad. Elk kind probeert zijn of haar eigen weg te vinden, op zoek naar zijn of haar identiteit. De jongens tegen het meisje. Het meisje alleen. De jongen(s) dragen graag de kleur roze en jurken. Niet altijd, maar het gebeurt en het is ok.
 
Balseming van de doden
Balseming van de doden
 
18 jul 2018
36 bestanden
Frédéric is 42 jaar oud, hij is een thanatopractor. Dat wil zeggen hij balsemt lijken. Het is de kunst en de wetenschap om het lichaam van de overledene te beschermen tegen hun natuurlijke ontbinding, om ze te kunnen presenteren aan families en toonbaar maken voor begrafenissen.~Elke dag zorgt hij voor deze levenloze lichamen, zodat de gezinnen, de "levenden", op een zo vredig mogelijke manier dit rouwstadium kunnen passeren.
 
Redder
Redder
 
12 jul 2018
31 bestanden
Religie is een van de belangrijkste steunpilaren in de levensstijl van de calvinistische Zuid-Afrikaanse Boeren. Op de uitgestrekte Zuid-Afrikaanse platteland waar deze kleine religieuze bijeenkomsten een veelvoorkomend fenomeen zijn. Het is een manier voor afgelegen boeren om te kunnen ontsnappen uit hun geïsoleerde boerderij, om anderen te ontmoeten en samen te bidden, samen te drinken en samen te braaien. De meeste van deze ceremonies vinden plaats op een open veld, op een boerenperceel en in kleine kerken aan het eind van een gravelweg.
 
Voetbalshirtjes in de Omo vallei
Voetbalshirtjes in de Omo vallei
 
3 jul 2018
34 bestanden
Duizenden voetbalshirts van Arsenal, Manchester, Chelsea, Milan, enz. eindigen hun carrière in... Ethiopië. Deze tweedehandskleding wordt verkocht in het diepe zuiden, in de Omo-vallei, en wordt gekocht door de lokale stammen. De meesten van hen negeren de betekenis van die shirts, en kopen ze voor de kleur, het logo, of de vorm. Deze stammen zullen over een paar jaar niet bestaan als de Ethiopische regering start met een enorm plan om het gebied te ontwikkelen. Binnenkort loopt de snelweg van Mombassa naar Nairobi door de dorpen, de ze verbindt met Addis Abeba.
 
Armando overleden
Armando overleden
 
2 jul 2018
56 bestanden
Kunstenaar Armando is op 88-jarige leeftijd overleden. Armando overleed in de Potsdam, Duitsland, daar bevond zich zijn atelier.
 
Portugal in crisis
Portugal in crisis
 
24 jun 2018
29 bestanden
Portugal verkeert in een crisis. Zuid-Europa bevindt zich in een crisis. Maar over welke crisis hebben we het? Dit werk is een poging tot begrip. ~Tijdens de Grote Depressie gaf de Farm Security Administration in de VS opdracht tot verschillende rapporten om fotografen en schrijvers in staat te stellen de staat van het land te documenteren. Dorothea Lange heeft een aantal gedenkwaardige foto's gemaakt, waaronder een van een moeder met haar kinderen. Daardoor geïnspireerd wil ik het over Portugal hebben, een kleine hommage aan de grote Amerikaanse fotograaf.
 
Urban farming in Bogota
Urban farming in Bogota
 
22 jun 2018
35 bestanden
Bogota, de Colombiaanse hoofdstad, strekt zich uit over bijna 2000 vierkante kilometer en herbergt meer dan 8 miljoen inwoners.~Midden in deze stedelijke chaos, vervuild en lawaaierig, ontkiemen lokale initiatieven zich als rebellenzaden midden in het bitumen.~Hier een familie die haar koeien laat grazen op een min of meer verlaten militair veld in het hart van de wijk San Cristobal. Daar bewerken de inwoners van de township Santa Rosa met behulp van een Franse organisatie hun tuin, die tussen hun betonnen behuizing en de berg slingert. Iets verder levert een Gemeenschapslandbouworganisatie manden met biologische en lokale groenten en fruit met behulp van een klein lokaal producentennetwerk.~Geleidelijk aan ontspruit de stad en groeien de initiatieven..
 
Roma in Frankrijk
Roma in Frankrijk
 
20 jun 2018
18 bestanden
Sinds de jaren 1980 is immigratie een onderwerp van discussie in het politieke landschap van Frankrijk. De situatie van de Roma is een goed voorbeeld van deze vervreemding van de ander. Ze worden ontmenselijkt en hun grondrechten, die symbool staan voor Frankrijk, worden hun vaak ontzegd. Begin augustus 2012 vond een nieuwe golf van uitzettingen plaats in Frankrijk en werden grote Roma-nederzettingen in verschillende regio's ontmanteld. In Noord-Frankrijk, en met name in Villeneuve d'Ascq, zijn alle huizen van de Roma (houten bungalows of stacaravans) vernield of weggehaald, waardoor 200 mensen gedwongen werden hun huizen te verlaten zonder dat er een oplossing of een hervestigingsplan werd voorgesteld. Ze werden zoveel mogelijk uit de regio geduwd, sommigen werden zelfs op een vliegtuig gezet. De meeste Roma wonen meer dan vijf jaar in Frankrijk en hebben een Europees (Roemeens) paspoort. Ze kunne nu nergens heeen en leven op straat. In Fyves kampeert een van de uitgezette Roma's vlakbij het spoor. Ze slapen in tenten die uit solidariteit door de plaatselijke bevolking aan hen zijn gegeven. Ze leven zonder basisvoorzieningen zoals water of sanitair. Er wordt voortdurend gepatrouilleerd door de politie in het tijdelijke kamp, waardoor de groep onder grote psychologische druk komt te staan.
 
Achterdocht in Belfast
Achterdocht in Belfast
 
5 jun 2018
39 bestanden
Het Goede Vrijdag vredesakkoord werd op 10 april 1998 getekend, wat een einde maakt aan 'The Troubles'. Je zou denken dat ze de problemen achter zich gelaten hebben, maar zelfs vandaag de dag is Belfast nog een verdeelde stad, waar geweld, wantrouwen en angst veel voorkomen; vooroordelen jegens en het vermijden van de 'andere' gemeenschap nog aan de orde van de dag is. Omheiningen, hekken en neutrale zones scheiden de gemeenschappen van elkaar. In de nabijheid van een 'interface' (het snijpunt waar de gescheiden en gepolariseerde gemeenschappen grenzen) zie je veel ramen met tralies, ter bescherming tegen 'de ander'. Veel mensen in deze gescheiden gebieden leven met het gevoel constant bespied te worden. Alhoewel het vredesakkoord al 20 jaar oud is, groeien kinderen er nog altijd op met angst voor 'de ander'. Ze wonen in gescheiden gemeenschappen, gaan naar aparte scholen en afzonderlijke sportclubs en hebben hun 'eigen' ziekenhuizen en winkelgebieden. Dit zorgt ervoor dat ze de andere gemeenschap niet tegenkomen tot ze naar de Universiteit gaan.
 
Een nacht op de Pic du Midi
Een nacht op de Pic du Midi
 
3 jun 2018
58 bestanden
De Pic du Midi is de top van de superlatieven: het oudste hooggebergte observatorium ter wereld, het hoogste hotelcomplex en het hoogste museum van Europa, en vooral het mooiste uitzicht over de Pyreneeën.~~Om die te bereiken die we in de vallei noemen, het sterrenschip, stapt u gewoon aan boord van een kabelbaan vanuit het kleine resort La Mongie. Door over de grond te vliegen, zo'n 300 meter hoog, zien we moedige skiërs de steile hellingen van de Pic afdalen. ~~Voordat we bij het eindstation van het tweede deel van de kabelbaan aankomen, kunnen we ons even de ongelooflijk complexe taak van de bouwers van dit beroemde schip voorstellen.~~Voor de bouw van dit mythische observatorium was het nodig om tonnen en tonnen van bouwmaterialen te verzamelen. Het vervoer werd gedaan door de rug van de mens of ezel sinds de jaren 1870, de kabelbaan arriveerde pas in 1950. ~~Als je eenmaal op 2877 meter boven de zeespiegel bent, ben je ademloos. Niet per se door zuurstofgebrek (het lichaam acclimatiseert uiteindelijk vrij snel) maar door dit ongelooflijke 360 graden uitzicht over de Pyreneeën.~~Aan de ene kant van het panoramaterras kunt u bij helder weer de uitlopers van de Cantal enkele honderden kilometers verderop zien en aan de andere kant talloze besneeuwde bergtoppen, waarvan sommige aan de Spaanse kant.~Sinds de eerste ontwikkelingen geïnitieerd door de voormalige generaal van Napoleon III, Charles du Bois de Nansouty, en de ingenieur Célestin-Xavier Vaussenat, is deze ongelooflijke structuur tronen op de top van de berg voortdurend in renovatie.~~Die van de allerlaatste 'attractie' van de Pic zijn net voltooid. Een 12 meter lang platform met aan het einde een transparante vloer stelt toeristen in staat zichzelf af schrikken en het panorama nog beter te observeren.~De bouw heeft niet minder dan 6 maanden in beslag genomen, verschillende helikoptervluchten en een paar honderdduizend euro aan investeringen, enkel en alleen voor het plezier van de toeristen, die meer en meer zijn om te 'klimmen naar de top'.~~Elk jaar nemen meer dan 100.000 mensen de gondels om het unieke panorama dat de plaats biedt te observeren. Toch is de Pic du Midi nog maar kort geleden geopend voor het publiek. Pas in het begin van de jaren 2000 werd het een toeristische trekpleister.~Oorspronkelijk gebruikt als weerstation, waar men geniet van de gezondste lucht in Europa, wordt de top al snel het hoofdkwartier van Franse sterrenkundigen die sterren en planeten kunnen observeren in de beste omstandigheden.
 
Koordansen op hakken
Koordansen op hakken
 
1 jun 2018
33 bestanden
Mimi Guesdon, is koordanser. Ze oefent op een 'slackline' (elastische touw van 2,5 cm breed) met een jurk en hakken om het wereldrecord te verbeteren, eind Mei in China.
 
Net echt
Net echt
 
29 mei 2018
19 bestanden
Collectie Beijerinck museum, TU Delft.~Botanische modellen die vanaf het midden van de negentiende eeuw werden vervaardigd door Robert and Reinhold Brendel , vader en zoon, gebruikt in wetenschappelijk onderwijs.~De Brendels werden geadviseerd door diverse wetenschappers bij het maken van de modellen. De modellen zijn opgebouwd uit hout, papier mache, katoen, kralen en gips.~Brendel modellen maken vandaag de dag deel uit van tal van collecties van natuurhistorische musea.
 
Bed, Bad en Brood
Bed, Bad en Brood
 
29 mei 2018
22 bestanden
Ongedocumenteerde mensen zonder dak boven hun hoofd, hebben in Nederland recht op opvang volgens het BBB-principe: Bed, bad en brood. De regering wil deze mensen slechts het minimale bieden om zo een ‘aanzuigende’ werking op nieuwe vluchtelingen te voorkomen. De opvang moet scherp gekoppeld worden aan voorwaarden en liefst leiden tot terugkeer naar het thuisland. De relatie met deze mensen is daardoor vooral gebaseerd op wantrouwen. De waarheid komt dan soms niet naar boven, waardoor niet helder wordt wat iemand tegenhoudt om terug te keren. Naast dat de ongedocumenteerde niet mag werken kunnen zij worden opgepakt en vastgezet in vreemdelingendetentie, terwijl illegaliteit formeel niet strafbaar is.~Een ongedocumenteerde is alleen welkom in de opvanglocaties van ±18.00 tot ±9.00 uur de volgende ochtend. In Den Haag kunnen ongedocumenteerden terecht bij de nachtopvang op de Zilverstraat, daar is plek voor zo’n 132 mensen in een enorme slaapzaal. Reguliere daklozen en BBB-cliënten worden daar tegelijkertijd opgevangen. Zo’n 20 tot 25 cliënten vallen er onder de BBB-categorie waarvan 4 vrouwen.~De Pauluskerk is 1 van de 4 aangewezen locaties voor BBB-opvang van vreemdelingen in Rotterdam. Op de bovenste verdiepingen van het gebouw zijn de kamers waar de ongedocumenteerde (voornamelijk) mannen met 2 of 3 personen een kamer delen. Ze hebben er een keuken waar ze zelf kunnen koken en een vrolijk gekleurde woonkamer met een televisie en een eettafel en een grote Hollandse molen op het behang. ~Waarom werkt het huidige beleid niet?~Buiten kijf staat dat iemand die op straat rondzwerft, en bezig is met zijn dagelijkse behoeften, niet te tijd en energie heeft om ook nog bezig te zijn met terugkeer naar het thuisland, die is bezig te overleven. Het ontnemen van deze basisbehoeften (of dit alleen toekennen onder voorwaarden) is het ontnemen van de meest basale mensenrechten. Het stopzetten van opvang leidt er niet toe dat mensen eerder uit Nederland vertrekken maar zal ervoor zorgen dat grote aantallen onuitzetbare ongedocumenteerden zonder vaste verblijfplaats en inkomen die in gemeenten gaan rondzwerven. Die conclusie kan worden getrokken uit een landelijk onderzoek naar de effecten van BBB-opvang. Het onderzoek werd gedaan in opdracht van Amnesty International en de Stichting Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt (LOS). Volgens de onderzoekers werken rust, stabiliteit en laagdrempelige begeleiding veel beter als het gaat om het werken aan een nieuwe toekomst en het opbouwen van een legaal bestaan.~In Nederland woonden naar schatting in 2009 zo’n 100.000 tot 140.000 ongedocumenteerden, waarvan zo’n 10.000 tot 15.000 in Rotterdam en zo’n 4500 in Den Haag. Zo’n 90% daarvan weet zich te redden, die logeren bij familieleden en werken onderaan de arbeidsladder (vaak in slechte omstandigheden.) Een kwetsbare groep van 1500-2000 mensen komt in de problemen en is aangewezen op hulp van anderen.
 
Red Star, de oudste club van Parijs
Red Star, de oudste club van Parijs
 
24 mei 2018
70 bestanden
Red Star Football Club werd opgericht in 1897 in een café in Parijs en mag zichzelf de oudste club in de hoofdstad en de op één na oudste in Frankrijk noemen. Gelegen in Saint-Ouen, een noordelijke buitenwijk van Parijs, waar hun thuisbasis Stade Bauer plaats biedt aan 10.000 toeschouwers. De naam heeft absoluut niets met het communisme te maken. Hoewel de supporter van de club bekend staan als links en veel uit de arbeidersklasse komen. Red Star speelt komend seizoen in Ligue 2, nadat hij kampioen van de derde Divisie is geworden.
 
De Krim onder Russische heerschappij
De Krim onder Russische heerschappij
 
22 mei 2018
51 bestanden
Op 18 maart 2014 kondigde Rusland aan dat de Oekraïense provincie de Krim zich bij de Russische Federatie zou aansluiten na de ja-stem bij het referendum.~Wit-blauw-rode vlaggen op alle gebouwen, RUS nummerborden, T-shirts met de beeltenis van Poetin, De Krim lijkt vandaag de dag 100% Russisch.~Thuishaven van de beroemde Russische Zwarte Zeevloot in een regio waar meer dan 70% van de bevolking Russisch is en waar anti-Oekraïense propaganda in volle gang is, paste de Krim zich snel aan Moskou aan Poetins 92% winst bij de laatste presidentsverkiezingen.~Maar de toon is veranderd op het schiereiland, toezicht is alomtegenwoordig en elke afwijkende stem wordt sterk onderdrukt. Degenen die kritiek hebben op de autoriteit van Moskou staan onder verscherpt toezicht van de veiligheidsdiensten en de FSB oefent een strikte controle uit op publicaties op sociale netwerken.~Westerse toeristen zijn volledig verdwenen sinds de "aansluiting", zoals ze hier zeggen, en de weinige buitenlanders worden verwelkomd met argwaan.~De idyllische stranden van Jalta, waar onwaarschijnlijke Sovjet sanatoria domineren, worden nu overstroomt door luidruchtige en vaak alcoholische Moskovische toeristen die profiteren van de goedkope all-inclusives.~~Met de terugkeer van Rusland, is het ook alle Sovjet nostalgie weer terug op het schiereiland. De herdenkingen van de overwinning op het Duitse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog, weinig gevierd in Oekraïne zijn vandaag het onderwerp van intense festiviteiten, de grote veldslagen van het Rode Leger zijn gereconstrueerd en de cadetten van de verschillende militaire scholen paraderen trots onder Lenins toeziend oog.~Tweeënzestig jaar na de schenking van de Krim aan Oekraïne lijkt Rusland definitief teruggekeerd op het schiereiland en Moskou vormt zoals gewoonlijk een politieke en sociale ruimte die vrij is van onregelmatigheden.
 
De  Muttrah vismarkt in Oman
De Muttrah vismarkt in Oman
 
8 mei 2018
30 bestanden
De vismarkt van Muttrah in Muscat, Oman, geeft een glimp van vroeger tijden, waar kleine vissersbootjes 's nachts uit varen en terugkeren naar de haven waar ze hun vangst verkopen op de lokale vismarkt. De vismarkt is kleinschalig en gericht op de lokale bevolking. De sfeer is boeiend en levendig, met geluiden van gesprekken en biedingen. Dit is een plek waar mensen samenkomen, niet alleen om te handelen, maar ook om te converseren en te socialiseren. De vismarkt is pretentieloos, met bloederige en modderige vloeren, zout in de lucht, zwerfkatten die hun geluk beproeven om hun deel van een verlaten stukje vis te krijgen, en zintuigen die gestimuleerd worden door het zicht en de geur van verse vis. De kooplieden verkopen een grote verscheidenheid aan vis: tonijnen, sardines, calamari, koningsvissen, garnalen, kreeften, makreel en alle andere vissoorten die gevangen en eetbaar zijn. Aan de achterkant van de markt wordt de vis gereinigd, de ingewanden ontdaan en gestript door vakbekwame en snelle handen. Dit is een plaats waar geen machines, technologie of pretenties aanwezig zijn. Het is een plaats waar een van de oudste ambachten ter wereld nog op traditionele wijze kan worden geleefd.
 
Eierzoeken in Friesland
Eierzoeken in Friesland
 
25 apr 2018
70 bestanden
Wie weleens in Friesland komt, die ziet ze wel: de mannen die in het voorjaar gebogen door het land lopen. Uren, dagenlang; altijd in hun eentje. Het zijn eierzoekers, die tegenwoordig geen eieren meer mogen rapen. Maar ze blijven wel doen wat generaties voor hen al deden. Gerrit is er zo een, al is hij jonger dan de meesten: 'Als je je ergens Fries voelt, is het hier.' Bij de fotoreportage is ook een geschreven reportage met het verhaal van Gerrit verkrijgbaar.
 
Macronmania
Macronmania
 
16 apr 2018
17 bestanden
Emmanuel Macron is niet bij alle Fransen geliefd. Sinds zijn aantreden als Franse president roept zijn hervormingsbeleid grote weerstand op. Benjamin Girette maakt 'portretten' van Macron met een sterk persoonlijke twist. Digitale vervorming zorgt voor subjectieve afbeeldingen van Macron.
 
Over Def Con 25
Over Def Con 25
 
12 apr 2018
14 bestanden
In het kader van mijn nieuwe project over Cyber Security heb ik de 25e editie van Def Con (25) bezocht, de grootste hackerconventie ter wereld. Veel van de aanwezigen zijn computer security professionals, journalisten, advocaten, drie-letter overheidsinstellingen en hackers met een interesse in alles wat kan worden gehackt. In de enorme locatie van Ceasers Palace kunnen de 25.000 bezoekers workshops bijwonen, variërend van lock-picking tot car hacking. Veel aanwezigen kopen eenvoudige 'wegwerp-telefoons' die kunnen worden weggegooid na de conventie, omdat het aansluiten van uw smartphone op het internet is een open uitnodiging om te worden gehackt. ~Over het project Cyber Security: De rol van internet in ons dagelijks leven wordt steeds groter. Niet alleen worden al onze persoonlijke gegevens online opgeslagen, maar ook wordt onze fysieke wereld verbonden met het internet; De hoogte van het waterpeil, de zuiverheid van ons drinkwater, de elektriciteit, op welk spoor de treinen rijden, ons geld; alles wordt gecontroleerd via het internet. De cyberbeveiligingsindustrie is dan ook groter dan ooit tevoren; er werken duizenden mensen en de mediabelangstelling neemt voortdurend toe. Maar goede beelden over dit onderwerp zijn moeilijk te vinden en daarom blijft het een abstract onderwerp voor het grote publiek, terwijl het relevanter is dan ooit. In mijn nieuwste project onderzoek ik de huidige stand van zaken op het gebied van internet- en cybersecurity. Wie zijn al deze mensen werkzaam in deze industrie? Wat doen ze en waarom is hun werk zo belangrijk? Ik probeer deze vragen te beantwoorden vanuit verschillende perspectieven zoals de politie, grote telco providers en banken, maar ook het fysieke netwerk zoals datacenters waar al onze kostbare gegevens worden opgeslagen.
 
Burning Man
Burning Man
 
11 apr 2018
118 bestanden
De tijdelijke stad Black Rock City in de Nevada woestijn is de thuisbasis van een van 's werelds grootste jaarlijkse kunstevenementen: Burning Man. Dit festival, dat gedurende een week meer dan 65.000 mensen bijeenbrengt in de woestijn, heeft de kenmerken van een tijdelijke utopie, maar ook van een heidens festival dat eindigt in apotheose door het vuur van een groot menselijk beeltenis. Toch verenigt de brandende man zijn gemeenschap rond een vrij uitgebreide filosofie, die de organisatoren hebben proberen te structureren door middel van de verklaring van tien leefregels die gaan over individuele (vrije expressie, zelf-management) en collectieve (vrijwilligerswerk, verbod op handel, creativiteit in de gemeenschappelijke) moraal. Het volgende verslag vertelt zijn persoonlijke ervaring en de perceptie van het evenement door Emeric Fohlen tijdens zijn deelname in 2015 en 2017.
 
Paraat
Paraat
 
9 apr 2018
85 bestanden
De Franse paratroopers oefenen in Zuidwest Frankrijk, meer dan 1000 rode baretten trainen er voor toekomstige Buitenlandse missies. Het is de eerste keer dat het nieuwe geweer van het Franse leger, de HK416, wordt gebruikt in manoeuvres op de grond. Meer dan een week vechten soldaten tegen een fictieve maar geloofwaardige vijand. De parachutisten oefenen volgens diverse scenario's, waaronder gevechten in het bos, in stedelijke gebieden, beveiliging van luchthavengebieden, commando invallen met gevechtshelikopters, reactie en decontaminatie na een chemische of nucleaire aanval.
 
Contrastrijk Frans Guyana
Contrastrijk Frans Guyana
 
9 apr 2018
159 bestanden
Ten oosten van de Marowijne rivier ligt Frans Guyana, buurland van Suriname. Suriname werd in 1975 onafhankelijk, Frans Guyana wil niet onafhankelijk worden. Het is een Frans overzees departement, onderdeel van Frankrijk en dus de EU; het haalt zelden de krantenkoppen, behalve als het eens gaat over geweld en sociale crises. Nabij Kourou bevindt zich het Centre Spatial Guyanais, waar onder andere satellieten van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) worden gelanceerd. Het ruimtevaartcentrum zorgt voor een derde van alle werkgelegenheid in Frans Guyana.~Het Zuid-Amerikaanse land is echter rijk aan natuur en een echte troef voor Frankrijk, ook in de toeristische sector, ook al is deze uiteindelijk nog niet omvangrijk. Er komen ongeveer 100.000 toeristen per jaar, voornamelijk uit Europa. De helft van de buitenlandse bezoekers is er om zakelijke redenen (48%), gekoppeld aan ruimtevaartactiviteiten, een derde bestaat uit de vele ambtenaren (gendarmes, leraren etc.). Met een oppervlakte van 83.846 km2 en 259.865 inwoners (2015) is Guyana de op één na grootste regio van Frankrijk en en grootste grondgebied van de EU buiten Europa. Het is ook de meest beboste departement, 98% van het grondgebied wordt bedekt door een equatoriale bos dat nog steeds een van de rijkste en minst ecologisch gefragmenteerde in de wereld.
 
Leven aan de rand
Leven aan de rand
 
23 mar 2018
28 bestanden
De situatie van de “rondtrekkende" Roma en hun manier van leven is een terugkerend onderwerp in het Franse publieke debat. Op dit moment wonen naar schatting ongeveer 15.000 mensen in informele nederzettingen aan de rand van steden. De Roma worden voortdurend gediscrimineerd op grond van hun afkomst en levenswijze en ze worden als "illegaal" beschouwd. De Roma zijn bij voortduring het onderwerp van talrijke overgangsmaatregelen en beleidsmaatregelen ter bestrijding van illegale kampen. In 2013 vonden een tiental Roma-families onderdak aan de ringweg van Parijs. Door deze gemeenschap in hun geïmproviseerde sloppenwijk op te zoeken, heb ik gezien met welke moeilijkheden ze dagelijks te maken hebben. Het gebrek aan stromend water en de paar uur stroom die door de generator wordt geleverd, bepalen het levensritme in het kamp. Maar hier hebben de gezinnen waardigheid en zijn ze samen; ze overleven dankzij bedelarij, doorverkopen van metaalschroot of het uitoefenen van kleine banen op de zwarte markt.
 
Een toevluchtsoord voor de LGBTQ-gemeenschap in Tunesië
Een toevluchtsoord voor de LGBTQ-gemeenschap in Tunesië
 
21 mar 2018
20 bestanden
In Sidi Bou Saïd heeft Amina een opvanghuis gecreëerd om burgers van de LGBT-gemeenschap die het slachtoffer zijn van homofobe vervolging te verwelkomen en te beschermen. Dagelijkse stigmatisering en politiegeweld zorgen ervoor dat velen van hen hier hulp zoeken, de opvang wordt door een vroeger lid Femen geleid.
 
Leven in Wit-Rusland, de laatste Europese dictatuur
Leven in Wit-Rusland, de laatste Europese dictatuur
 
7 mar 2018
47 bestanden
Wit-Rusland wordt sinds 1994 bestuurd door president Alexander Loekasjenko. Er zijn wetten van kracht die de vrijheid van meningsuiting, vereniging en vreedzame vergadering beperken. Het leven van onafhankelijke journalisten, mensenrechtenactivisten en minderheden wordt bemoeilijkt. Politiek gemotiveerde rechtszaken tegen politieke tegenstanders en dissidenten komen veel voor. Wit-Rusland is het laatste land in Europa waar de doodstraf nog steeds wordt opgelegd en uitgevoerd. Op 15 maart zal hier weer de Dag van de Grondwet worden gevierd. ~Onderdeel van fotoproject "In the Shadow of the Empire", een reis langs de Russische grens van de Kaukasus, via het bevroren conflict in Abchazië naar het aanhoudende conflict in het oosten van Oekraïne naar de Wit-Russische dictatuur. Deze geopolitiek belangrijke regio, die getroffen wordt door oorlog en dictatuur, wordt nog steeds onderbelicht, aangezien de toegang tot vitale informatie voor westerse media vaak wordt beperkt door gemilitariseerde autoriteiten.
 
Koffiehuis Mokum
Koffiehuis Mokum
 
2 mar 2018
38 bestanden
tekst Martin Bril: Het koffiehuis is van alle tijden. Het sterft weliswaar uit, maar dat geldt ook voor de snackbar, het bruine café, het kruispunt en het wegrestaurant.~Nederland verandert.~Het koffiehuis is een mannenwereld bij uitstek. Het is de pleisterplek van arbeiders, bouwvakkers, marktkooplieden en werkelozen die de aansluiting met de gewone wereld niet willen missen. Het is plek van verhalen, solidariteit, verveling en gekanker.~Het is een plek van uitsmijters, broodjes ros, ¹s winters erwtensoep en de rest van het jaar tomatensoep, zware shag en koffie die niet lekker is en daarom door iedereen met vette melk en suiker wordt gedronken.~Het koffiehuis heeft altijd ramen waardoor je naar binnen, en naar buiten, kunt kijken. Het is geen gesloten wereld, zoals het café, het is ook geen oord waarin je vlucht voor de wereld en de barre feiten van het leven, het is een plek die één is met de werkelijkheid en al die barre feiten. Er wordt in het koffiehuis niet gedroomd. Het koffiehuis is dan ook vroeg open, voor dag en dauw, en vroeg dicht, voor het donker is. Het is een plaats voor nuchterheid en laconieke, harde grappen.~Het koffiehuis is Spartaans ingericht. Er staan houten tafels en eenvoudige stoelen. Aan de muur hangen wat oude reclames of foto¹s waar niemand naar kijkt. De toonbank is een vitrine vol hammen, koude eieren, pakken melk, worsten, kazen in plastic. In de vensterbanken staan planten die te weinig water krijgen, en de krant die rondgaat is De Telegraaf.
 
Straatdromers
Straatdromers
 
26 feb 2018
28 bestanden
Een moment van goddelijke ontspanning, sluimeren is een korte en tijdloze reis waarin het lichaam zich overgeeft aan heilzame rust, terwijl de geest zichzelf een ontsnapping biedt, ver van de beschouwingen van het bestaan. Deze fotoserie is gerealiseerd in Azië van 2010 tot 2016.
 
Cadetten in Kiev
Cadetten in Kiev
 
26 feb 2018
22 bestanden
Cadetten op Militaire kostschool nr. 23 in Kiev, Oekraine. Jongens en meisjes zijn gekleed in stereotype rolbevestigende uniformen. De kinderen wonen, eten, spelen en leren op school.
 
Zuidas
Zuidas
 
14 feb 2018
80 bestanden
De Zuidas is een zakendistrict in ontwikkeling in Amsterdam in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De Zuidas ligt aan weerszijden van de Ringweg-Zuid (A10) tussen de rivieren Amstel en Schinkel in het stadsdeel Zuid op een strategische plek tussen Schiphol en de Amsterdamse binnenstad.
 
Ich bin Waldviertel
Ich bin Waldviertel
 
14 feb 2018
303 bestanden
Hannah en Alena zijn twee zusters die wonen in het kleine dorp Merkenbrechts in de Waldviertel, een geïsoleerd landelijk gebied in Oostenrijk tussen Wenen en Tsjechië. Het verhaal documenteert zomerdagen in Oostenrijk als de meisjes in de loop der jaren opgroeien. 19 juli 2012 - 29 augustus 2017.
 
Marker Wadden
Marker Wadden
 
13 feb 2018
137 bestanden
De aanleg van de eilandengroep de Marker Wadden in het Markermeer gevolgd vanuit de lucht. Een grootscheeps project van Natuurmonumenten, Rijkswaterstaat en Boskalis.
 
Ik ben een Superheld
Ik ben een Superheld
 
13 feb 2018
41 bestanden
Een serie portretten van cosplayliefhebbers die hun eigen kostuums maken en fictieve personages (helden/heldinnen uit stripboeken, cartoons, videospelletjes, manga's of films) portretteren, voornamelijk tijdens conventies en fotoshoots. Gekleed in het kostuum van hun alter ego, worden ze vastgelegd in een scene uit dagelijks leven die het gewone overstijgt.
 
De foto's die je van Kim Jong Un niet mag zien
De foto's die je van Kim Jong Un niet mag zien
 
13 feb 2018
60 bestanden
Sinds 2008 heeft fotograaf Eric Lafforgue Noord-Korea zes keer bezocht. Dankzij de digitale geheugenkaarten en hun gewiste gegevensophaalsysteem kon hij foto's herstellen die de gidsen hem hadden gevraagd te verwijderen. Dit zijn beelden, die je volgens het Noord-Koreaanse regime, niet zou mogen zien.
 
Carnaval van Binche
Carnaval van Binche
 
13 feb 2018
21 bestanden
Het 600 jaar oude carnaval van Binche werd in 2003 door de UNESCO toegevoegd aan de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid. Het zijn 3 dagen vol traditie, de kostuums kunnen tot 300â kosten en het vindt zijn oorsprong in het einde van de winter en het aankondigen van de lente. De Gilles zijn alleen mannen en mogen zich enkel bewegen op muziek, stampen met hun klompen op de aarde voor vruchtbaarheid en dragen sinaasappels in een mand die ze naar de menigte gooien.
 
Vakantie in Saoedi Arabië
Vakantie in Saoedi Arabië
 
12 feb 2018
69 bestanden
Prins Sultan bin Salman bin Abdulaziz, hoofd van de Saoedische Commissie voor Toerisme en Nationaal Erfgoed, kondigde aan dat Saoedi-Arabië in het eerste kwartaal van 2018 zal beginnen met de afgifte van toeristenvisa. Tot nu toe was Saoedi-Arabië het moeilijkste land ter wereld om te bezoeken voor een niet-moslim omdat het geen toeristenvisa afgeeft. Alleen moslims die de pelgrimstocht naar Mekka maakten werden toegelaten.~Enkele jaren geleden heeft de regering voor korte tijd toeristenvisa afgegeven, voordat ze er weer een eind aan maakte. Eric Lafforgue was in staat om een visum te bemachtigen en had de zeldzame kans om een land te bezoeken. De reis stelde hem in staat om in de loop van twee weken een cultuur te ontdekken die bewaard bleef in een zeer conservatieve samenleving.~Voordat men op voet op Saoedi-Arabisch grondgebied zet, moet je ervoor zorgen dat deze dingen niet in je koffer zitten: alle alcoholische dranken (met inbegrip van met alcohol gevulde chocolaatjes), alle religieuze artikelen die niet-islamitisch zijn, producten op basis van varkensvlees, pornografische boeken, kansspelen en alle medicijnen die codeïne bevatten.
 
Thai Poosam festival in Zuid-Afrika
Thai Poosam festival in Zuid-Afrika
 
11 feb 2018
46 bestanden
Thai Poosam (of Thaipusam) Kavady is een religieus Hindoeïstisch festival, gevierd door de Tamil Het is elk jaar op de eertse volle maan in de maand Thaise (in januari/februari).~Het festival herdenkt dat Parvati Murugan een speer gaf, zodat hij een boze demon kon overwinnen. Algemeen wordt aangenomen dat de Thaise Poosam de verjaardag van Murugan markeert.~Aangezien er in Zuid-Afrika een grote Tamil gemeenschap is gevestigd wordt Thai Poosam in Johannesburg groots gevierd. Symbolisme is een van de belangrijkste aspecten van het Thaise Poosam festival. Het dragen van Kavady (een last) staat symbool voor het dragen van een lasten.~Bij Thaise Poosam wordt het dragen van deze last en het overnemen ervan door verschillende symbolische gebaren en gewoontes tot uitdrukking gebracht. In sommige gevallen worden de deelnemers in trance gebracht, waarna hun gezichten doorboord en geschilderd worden. Als ze zijn uitgerust met piercings en verf lopen ze in een processie door de straten en dragen ze een fysieke last. Sommigen hebben een doek om hun mond gebonden, want ze kunnen niet spreken of klagen over de last die ze dragen. Het Poosam festival trekt veel bezoekers in Zuid-Afrika, ook niet-Hindoes. Door de vele verschillende culturen en religies die in het land leven, zijn andere culturen over het algemeen open en geïnteresseerd in elkaars gewoonten en overtuigingen.
 
15 m2 of freedom
15 m2 of freedom
 
1 feb 2018
20 bestanden
Op nog slechts enkele gekraakte terreinen in Nederland wonen mensen die ervoor kiezen om te leven in vrachtwagens, bussen of woonwagens. ~Het is fascinerend om te zien hoe deze mensen hun vrijheid 'bemachtigen' want het is lang niet altijd makkelijk om op deze manier te leven. Er is weinig ruimte, er is niet altijd stromend water, een wc (composttoilet) is meestal een eindje verderop, je moet hout hakken en een kachel opstoken voordat je het een beetje warm hebt etc... het dagelijks leven heeft een heel ander tempo dan dat van ons haastige stadsmensen. Verschillende terreinen hebben zich inmiddels ontpopt tot culturele broedplaatsen waar jaarlijks festivals en concerten worden georganiseerd. ~~Het is een manier van leven die in Nederland echter door het huidige beleid van de regering en de bouwlust van projectontwikkelaars dreigt te verdwijnen. ~Men verwacht van je dat je in op een 'normale' manier woont- in een huis. Het vraagt veel moed en doorzettingsvermogen om te kiezen voor een alternatieve manier van leven. ~De links activistische scene in Nederland is ook niet meer wat hij geweest is.Hoe anders is dat in Duitsland, waar kraken nota bene nooit legaal is geweest, In iedere grote stad zijn vaak grote terreinen te vinden waar mensen in bussen of woonwagens wonen. ~~'15m2 of freedom' is een zoektocht naar vrijheid en naar de constante paradox die daar op volgt. Krijg je een gevoel van vrijheid als je je bezittingen reduceert en alle overbodige ballast overboord gooit? Is het niet gewoon een 'state of mind' die ervoor zorgt dat je je niet meer zoveel aantrekt van wat zou moeten of wat hoort? En wat als het terrein waar je op woont ontruimd dreigt te worden?
 
De kinderen van de St Maartenschool
De kinderen van de St Maartenschool
 
24 jan 2018
9 bestanden
De St Maartenschool School in Nijmegen is een school voor zeer gespecialiseerd onderwijs aan leerlingen met een lichamelijke of meervoudige beperking en langdurig zieke kinderen.
 
Miss en Mister Albino Verkiezing
Miss en Mister Albino Verkiezing
 
23 jan 2018
60 bestanden
In het stadje Geita, in het noordwesten van Tanzania, werd voor de eerste keer een Miss en Mister Albino verkiezing gehouden. Elizabeth James werd tot Miss verkozen en Richard Feruz tot Mister. Het thema van het evenement was Out of the shadow/Into the Light. Voor veel albino’s is Afrika een vloek. Door hun tekort aan huidpigment dat bescherming biedt tegen ultraviolette stralen, krijgen ze snel huidkanker. Het felle licht snijdt als een mes in hun ogen. Tumoren komen gemakkelijk bij hen voor. In Tanzania wordt slechts twee procent van hen ouder dan veertig jaar. Maar albino’s zijn ook het slachtoffer van corrupte medicijnmannen. Gedreven door hebzucht maken ze hun gewetenloze clientèle wijs dat drankjes, crèmes en poedertjes, gemaakt uit de beenderen van albino’s of hun hoofdharen, geluk brengen. Dat die middeltjes bescherming bieden tegen boze geesten. Vroeger werden albino’s nooit gedood om die reden. In sommige West-Afrikaanse culturen werden juist ze aanbeden omdat ze geluk zouden brengen. Maar in Tanzania, het land met de meeste albino’s op het Afrikaanse continent, moeten ze vrezen voor hun leven. Vooral in de regio rond Geita zijn albino’s de afgelopen jaren regelmatig het slachtoffer geweest van aanvallen, of zelfs van moord, blijkt uit een overzicht van de hulporganisatie Under the Same Sun. Armen, benen en geslachtsdelen brengen op de zwarte markt gemakkelijk 50.000 euro op. Een heel lichaam misschien wel 75.000 euro. Voor de nageboorte van een albino wordt in de regio al snel duizend euro neergeteld. Er wordt de laatste tijd ook serieus gekeken naar de gezondheidsproblemen van de albino’s. In ziekenhuizen krijgen ze gratis sterke zonbeschermende crèmes. In Tanzania en buurland Kenia zitten albino’s tegenwoordig in het parlement. In Kenia werd vorig jaar al een Miss Albino verkiezing gehouden.
 
Atomic Surfers of Fukushima
Atomic Surfers of Fukushima
 
23 jan 2018
27 bestanden
Op 11 maart 2011 werd Japan getroffen door een aardbeving die een tsunami langs de kust veroorzaakte. Het heeft de kerncentrale van Fukushima getroffen, een catastrofe van niveau 7 die het equivalent was van de ramp met de kerncentrale van Tsjernobyl. Het strand van Tairatoyoma, een prefectuur van Fukushima en ongeveer 50 km van de kerncentrale, behoorde tot de populairste gebieden voor Japanse surfers. Ondanks de aanwezigheid van straling in het zand en water, komen sommige surfers hier nog steeds om van de mooie golven te profiteren.
 
Toerist in Badakhshan, Afghanistan
Toerist in Badakhshan, Afghanistan
 
22 jan 2018
31 bestanden
Er is een regio in Afghanistan waar de Taliban nooit echt hun heerschappij hebben kunnen opleggen. De Afghaanse Pamir, gelegen tussen Tadzjikistan en Pakistan, is een gebied van precaire vrede. Bevorderde door de Afghaanse regering om te proberen toeristen aan te trekken op zoek naar avontuur, is het ook de toegangspoort tot de Wakhan Corridor die Marco Polo gebruikte in de 13e eeuw en het is waar de legendarische nomaden hebben geleefd geïsoleerd van de rest van de wereld op een hoogte van 4.500 meter, met het enige gezelschap van hun yaks.
 
Romeo an Julia in Korea
Romeo an Julia in Korea
 
22 jan 2018
27 bestanden
Romeo werd geboren in een arbeidersfamilie in Noord-Korea. In de jaren negentig was hij getuige van de verwoestende hongersnood die zijn land trof. Hij besloot naar China te vluchten en vervolgens naar Zuid-Korea. Hij had een moeilijk leven, en hij dacht zelfs aan het plegen van zelfmoord. Hij trouwt binnenkort met zijn Julia, een Zuid-Koreaanse vrouw. In deze zeer conservatieve samenleving beschouwen veel Zuid-Koreanen hun noordelijke buren als tweederangsburgers. Maar Romeo is heel bijzonder: hij is de eerste Noord-Koreaanse overloper die ondernemer is geworden in Zuid-Korea. Hij heeft onder andere twee cafés, waar de bediening bestaat uit Noord-Koreanen.
 
Leve de man van de SRV
Leve de man van de SRV
 
22 jan 2018
10 bestanden
De rijdende supermarkt, dat is de SRV-wagen. De meeste zijn verdwenen uit het straatbeeld, maar SRV-man Erik van Haren rijdt al meer dan 30 jaar zijn vaste rondje door stad Utrecht en omgeving. Zijn vaste klanten zijn blij met hem. De SRV-man is er bij weer en ontij, ontcijfert probleemloos handgeschreven boodschappenlijstjes en brengt de boodschappen thuis. Bovendien heeft de SRV-man altijd tijd voor een praatje. Kom daar maar eens om bij de nieuwerwetse bezorgdiensten. Leve de man van SRV, van je hieperdepiep hoereee!
 
Droogte in Ethiopie
Droogte in Ethiopie
 
22 jan 2018
31 bestanden
In maart 2017 werd de 71e Aba Gada gekozen uit de Borana stam in Zuid-Eth Ethiopië. Deze ceremonie viert de verkiezing van de traditionele leider, die sinds 560 jaar geleden om de 8 jaar wordt gehouden. Deze gebeurtenis, die onlangs door de UNESCO is toegevoegd aan de lijst van immaterieel werlederfgoed, vindt plaats in een zeer bijzondere context: de Borana-stam, een deel van de Oromo-mensen die ongeveer een derde van de Ethiopische bevolking uitmaken, heeft maandenlang te lijden onder droogte. Er sterven koeien, terwijl veel mensen klagen over het gebrek aan steun van de regering, waardoor massale opstanden ontstaan, met repressies en het doden van honderden demonstranten als gevolg.
 
De minister treedt af
De minister treedt af
 
22 jan 2018
11 bestanden
De dag dat Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert aftreedt
 
Asjoera
Asjoera
 
22 jan 2018
30 bestanden
Nee, je bent niet op de set van Game of Thrones of The Walking Dead. Je bent in Iran en de mannen in maliënkolder die door de straten zwerven of die bedekt zijn met modder en als zombies rondwandelen vieren eigenlijk Asjoera. Asjoera is beroemd om de mensen die zelfkastijding beoefenen, maar Asjoera is meer dan dat. Voor de Sjiitische bevolking is de dag van Ashura de tiende dag van Muharram (de eerste maand van de islamitische maankalender) en dan herdenkt men de moord op Imam Hoessein en zijn 72 familieleden en vrienden door het Umayyad kalifaat in Karbala, Irak. In Iran wordt dit door het hele land gevierd. Weinig buitenlanders durven het bij te wonen omdat ze bang zijn voor de sfeer, die somber of zelfs vijandig kan lijken voor degenen die de betekenis van de gebeurtenis niet begrijpen. Maar de Iraniërs zijn blij om hun cultuur te delen en iedereen is welkom.
 
Mille Miglia
Mille Miglia
 
5 jan 2018
54 bestanden
De Mille Miglia (1000 mijl) is een beroemde autorally voor oldtimers en sportwagens.De stratenrace is in feite een rijdend automuseum. De race werd voor het eerst georganiseerd in 1927 en in 1957 werd hij afgeschaft vanwege het grote aantal ongelukken tijdens de tocht. Sinds 1982 is de Mille Miglia weer in ere hersteld, waarbij uitsluitende auto's mogen deelnemen die ook de oude Mille Miglia reden, dus die gemaakt zijn tussen 1927 en 1957. Er wordt geredn van Brescia naar Rome en weer terug. Alle bekende merken doen mee en er zijn ook elk jaar veel bekende deelnemers uit de sport en de showbizz. Er mogen 375 auto's meedoen aan de rally en er zijn ieder jaar duizenden aanmeldingen uit de hele wereld. De selectie is daarom streng. Er worden alleen modellen van auto's toegelaten die eerder hebben deelgenomen aan de historische rally. Of auto's van merken die een grote reputatie hebben op het gebied van auto- en rallysport. Deelname is niet goedkoop, per auto betaal je 7300 euro, dat is inclusief alle overnachtingen en de copieuze maaltijden onderweg.
 
Red Utopia
Red Utopia
 
1 jan 2018
66 bestanden
"De opvatting dat kunst niets met politiek te maken mag hebben, is op zich al een politieke stelling" George Orwell.~~Red Utopia is een prachtig uitgevoerd groot formaat fotoboek waarin communistische partijen en hun iconografie in India, Italië, Nepal, Portugal, Rusland en Nepal worden gedocumenteerd. Het boek bevat 65 foto' s.~~Jan Banning, een partijloze progressief, creëerde Red Utopia als een niet-propagandistische zoektocht naar wat er 100 jaar na de Russische Revolutie overblijft van het communisme. Het boek bevat foto's van interieurs van communistische partijkantoren -' musea van een toekomst uit het verleden', zoals een jonge Italiaanse communist zei. Het presenteert ook portretten van ambtenaren en activisten in vijf landen: India, Italië, Nepal, Nepal, Portugal en Rusland.~~Meer dan een eeuw lang was het communisme een bron van inspiratie voor idealisten en revolutionairen die een rechtvaardiger samenleving zochten. De strijd tussen communisme en kapitalisme was een belangrijk thema in de recente geschiedenis, zeker tussen 1917 en 1989.~~In de praktijk van het echte socialisme bleek de communistische ideologie zeker niet ideaal; de processen in Moskou eind jaren 1930 schrikten veel gelovigen al, en de val van de Berlijnse Muur in 1989 lijkt de laatste klap te hebben gegeven. Het neoliberalisme, met zijn aanbidding van de vrije markt, lijkt nu de enige overgebleven ideologie te zijn.~~Zelfs de vijf overgebleven dictaturen van het proletariaat zijn voor het grootste deel communistisch in naam. Met de teloorgang van deze politieke ideologie is de behoefte aan kapitalisme met een menselijk gezicht verdwenen en is de kloof tussen arm en rijk in veel landen groter geworden. Sinds de crisis, die in 2008 begon, is er een hernieuwde belangstelling voor Marx als politiek en economisch denker. Het roept de vraag op hoe dood is het communisme eigenlijk?
 
Bezoek aan Noord-Korea
Bezoek aan Noord-Korea
 
28 dec 2017
68 bestanden
 
 
Vluchten over de Alpen
Vluchten over de Alpen
 
27 dec 2017
15 bestanden
Steeds meer migranten arriveren in Montgenevre, een Frans wintersportresort, nadat ze illegaal de grens tussen Frankrijk en Italië zijn overgestoken. Uit solidariteit met hen brengen berggidsen uit het gebied van Briançon, hen met de auto van Montgenevre naar de stad Briançon. Daar worden ze ondergebracht in het noodhospitaal van de oude CRS-barakken. Uit angst voor grenscontroles lopen migranten 4 uur door de sneeuw om ongezien Frankrijk te bereiken. De berggidsen hebben hun bezorgdheid geuit over de moeilijke omstandigheden en de risico's op overlijden van migranten, die zich gedwongen voelen de bergpas tussen Italië en Frankrijk over te steken.
 
Restaurant achter tralies
Restaurant achter tralies
 
5 dec 2017
32 bestanden
De San Diego Vrouwengevangenis ligt in het historische centrum van Cartagena de Indias, een toeristische stad in het noorden van Colombia. In deze overvolle en gewelddadige gevangenisomgeving opende in december 2016 opende het restaurant Interno zijn deuren voor het publiek. In plaats van het chaotische beeld van gevangenissen in Latijns-Amerika is de vrouwengevangenis San Diego een pionier op het gebied van rehabilitatie en verbetering van de gevangenisomstandigheden. Naast de unieke ervaring van het proeven van gastronomische gerechten die geserveerd worden door gedetineerden in de gevangenis, stelt het de gevangenen van San Diego in staat om te profiteren van een "segunda oportunidade" (tweede kans), zoals aangegeven op de muur van de gevel van het restaurant.~~Het restaurant werd opgericht door de 'Accion Interna Foundation', beheerd door Johana Bahamon. Deze beroemde Colombiaanse actrice wilde vrouwelijke gevangenen nieuwe perspectieven voor de toekomst bieden. Ze worden getraind om in de keuken en eetzaal te werken door lokale sterrenkoks, om hun gevoel van eigenwaarde te herstellen. "Alles is veranderd sinds Interno, voorheen deden we niets, en nu kunnen we met onze handen aan de rest van de samenleving laten zien dat we iets kunnen. We voelen ons nuttig", zo zegt enen van de vrouwen. Voor de gevangenen verloopt de rehabilitatie via de gerechten, ze zijn beroofd van hun vrijheid, maar al te vaak hebben ze ook hun zelfvertrouwen verloren. Net als bezoekers die uiteindelijk vergeten dat ze in de gevangenis zitten als ze terugkeren naar dit warm ingerichte restaurant, zien de gevangenen deze plek als een echte ontsnappingsroute.~~Zo' n 30 vrouwen werken in het restaurant, waardoor ze hun gevangenisstraffen kunnen verlagen terwijl ze een salaris verdienen. De rest van de winst van het restaurant wordt gebruikt om de levenskwaliteit van de 180 gevangenen te verbeteren.
 
Gay Pride in Johannesburg
Gay Pride in Johannesburg
 
5 dec 2017
32 bestanden
Portretten tijdens een Gay Parade in Johannesburg, Zuid-Afrika.~Tijdens het apartheidsregime tussen 1948 en 1994 was homoseksualiteit in Zuid-Afrika een misdrijf dat bestraft werd met maximaal zeven jaar gevangenisstraf; deze wet werd gebruikt om homoseksualiteit in Zuid-Afrikaanse homoseksuele gemeenschappen en politieke activisten te kwellen en te verbieden.~Het is opmerkelijk dat Zuid-Afrika na deze strenge wetten de eerste natie ter wereld werd die in zijn grondwet discriminatie op grond van seksuele geaardheid expliciet verbiedt.
 
Powwow
Powwow
 
29 nov 2017
13 bestanden
Adrianna Rouillard was een tenger, serieus indiaans meisje van elf jaar toen ik haar voor het eerst ontmoette tijdens de Northern Colorado Intertribal Powwow in het Amerikaanse stadje Loveland. Ze droeg een kleurrijke ‘Jingle Dress’, een jurk versierd met metalen kegeltjes, die vrolijk rinkelden wanneer ze danste, en had een kroon op haar hoofd die door haar moeder, Iris Rouillard, zorgvuldig was versierd met kralen. Adrianna, die Oglala, Lakota, Santee en Sioux indianen als voorouders heeft, was gekozen tot Powwow Prinses en zou deze powwow een jaar lang vertegenwoordigen op andere indiaanse dansfeesten in de Verenigde Staten.~~Alles draait bij een powwow om het dansen, op muziek en zang van een 'Drum', een trommelgroep. Er zijn rituele dansen waarin vrienden en familie worden geëerd en bedankt, en er zijn wedstrijden in verschillende categorieën: Traditional, Jingle Dress, Fancy Shawl, Prairie Chicken, Grass. Deze dansen, elk in bijbehorende, handgemaakte, kleurrijke kostuums, versierd met bonte roofvogelveren, sjaals met ingewikkelde patronen of rinkelende jingles, zijn de overblijfselen van godsdienstige ceremonies: voorbereidingen voor oorlog, genezingsrituelen of vreugdefeesten. Het prijzengeld, de moderne kant van de powwow, is hoog genoeg om een goede danser die in de zomer het 'Powwow Trail' volgt, ervan te laten leven.~“De powwow is een manier om onze cultuur te vieren en levend te houden”, legde Iris Rouillard uit. “Zeker voor onze kinderen, waarvan er veel tegenwoordig opgroeien in de stad. En we laten ermee aan niet-indianen zien dat wij er nog steeds zijn.”~Iris vond het belangrijk haar drie kinderen, Adrianna en de jongens Tylor (7) en Teak (1), op te voeden met indiaanse waarden. Ze leerde ze dansen zodra ze konden lopen. “We zijn nog maar met zo weinigen”, zei ze. “Het is belangrijk de verhalen, de zeden, gewoontes en afstamming door te geven. Het geeft een basis.”~Tien jaar later ontmoet ik Adrianna (21) opnieuw als ze met haar moeder, een nieuwe stiefvader, twee broers en grootmoeder de driedaagse powwow van Denver, ook in Colorado, bezoekt. Het is een van de belangrijkste op de indiaanse kalender. Indianen uit de hele VS komen daar jaarlijks bijeen om familie en vrienden te ontmoeten.~Ik wil horen of haar indiaanse afkomst en tradities nog steeds een rol spelen in Adrianna’s leven. Ze studeert psychologie en volgt een opleiding tot reserve-officier bij de Mariniers. En ze is inmiddels een van de betere Jingle Dress dansers; ze wint regelmatig geldprijzen.~“Dansen is net zoiets als ademen voor mij”, zegt ze. “Elke keer als ik de dansvloer opkom en het ritme van de drum hoor, voel ik euforie. En ik ga er helemaal in op. Het is onderdeel van wie ik ben.”~Indiaan zijn is de basis van haar bestaan, legt ze uit. Al haar beslissingen en toekomstplannen komen eruit voort. Haar keuze militair te willen worden, is voor haar een roeping, die aansluit bij de waarden van de indiaanse krijgscultuur. “Ik houd van de discipline. Het respect dat je moet opbrengen, net als bij Indianen, voor ouderen of mensen met een hogere rang, en voor jezelf.”~“Ik ben trots dat ik deel uitmaak van een volk met een indrukwekkende erfenis. Een van mijn oud-oud-ooms is Crazy Horse. Ik weet wat ik ben, waar ik vandaan kom. Ik heb veel vrienden die niet precies weten wie ze zijn. Ja, Iers of Pools, maar zij hebben geen band meer met hun eigen volk. Dat spijt mij voor ze. Zij zijn alleen maar Amerikanen.”~~Fotojournalist Ellen Kok werkt sinds 1996 aan het boek American Moments met fotoverhalen over jongeren in de Verenigde Staten. Door hen te volgen in hun dagelijks leven, probeert ze erachter te komen wat het betekent Amerikaan te zijn. De jongeren die ze fotografeert, moeten dat immers ook nog leren. Powwow is een van de verhalen uit het boek. Er is een uitgebreider verhaal beschikbaar bij de foto’s.
 
Een dag op de balletopleiding
Een dag op de balletopleiding
 
29 nov 2017
25 bestanden
Een verslag van een dag met de leerlingen van de dansopleiding van de Parijse Opera.
 
Bialowieza, het laatste oerbos
Bialowieza, het laatste oerbos
 
28 nov 2017
36 bestanden
De Poolse regering heeft opdracht gegeven tot het kappen van bomen in het laatste oerbos van Europa, Bialowieza, om een einde te maken aan een insectenplaag van de letterzetterkever. Ondanks waarschuwingen van de Europese Unie en de Europese rechter blijft minister van Milieu Jan Szyszko volharden, waardoor het ecosysteem van dit tienduizend jaar oude bos in gevaar komt.
 
Achter de schermen bij Circus Romanès
Achter de schermen bij Circus Romanès
 
24 nov 2017
37 bestanden
Het kleine familiecirus Romanès is ontstaan uit de ontmoeting van Délia Romanès en Alexandre Romanès in 1994. De eerste is een zigeunerzangeres, oorspronkelijk uit Roemenië, de tweede heet eigenlijk Bouglione, was acrobaat, evenwichtskunstenaar en dompteur bij een "traditioneel" circus dat hij later verliet omdat het niet meer overeenkwam met zijn waarden. Alexandre Romanès, die ook romanschrijver en dichter is, presenteert nu een show die meer gericht is op hun zigeunerwortels. De kinderen van het paar, hun kleinkinderen en ook de uitgenodigde kunstenaars treden op in de kleine tent in het 16e arrondissement van Parijs. De acrobaten, jongleurs en dansers worden begeleid met viool, accordeon, contrabas en klarinet waarmee een eenvoudige, warme en feestelijke sfeer wordt gecreëerd.
 
Apart Samenwerken
Apart Samenwerken
 
14 nov 2017
44 bestanden
Een groeiend aantal zelfstandigen, zzp-ers, freelancers en start-ups zoeken een inspirerende werkomgeving, een omgeving die samenwerking en het uitwisselen van ideeën stimuleert. Een van de voordelen van een Co-working space is de aantrekkelijke, gestylde werkomgeving en community building; het faciliteert een hub, netwerk, sociale en (in)formele bijeenkomsten voor haar leden. Het aanbod varieert enorm; vergaderlocaties, stilteruimtes, overlegcabines en gemeenschappelijke werkplaatsen. Naast B-Amsterdam, Tribes, Spaces, Student Hotel aanjagers van grootschalig vastgoedontwikkelingen zijn er de kleinschalige ‘broedplaatsen’ die unieke creatieve werkplekken aanbieden. Zo is er via Lolalik in de voormalige Bijlmerbajes een nog originele jaren zeventig vergaderruimte en zijn er flexwerk-plekken te huur, bij de Ceuvel in Amsterdam Noord op kantoor-woonboten en biedt NieuwenMeer een drijvend verblijf inclusief sauna aan. ~~Omstreeks 2006 opende Citizen Space in San Francisco als de eerste echte Co-working space. Het concept sloeg direct aan in Europa. Vanaf de opening van La Boate Marseille Frankrijk in 2007 volgde de andere Europese steden en regio’s. In Amsterdam groeit het aantal co-workings spaces met de maand. Het ombouwen van kantoorruimte tot flex-kantoor is de huidige trend van vastgoedontwikkelaars.
 
COP23 protest
COP23 protest
 
8 nov 2017
92 bestanden
Meer dan 2.000 demonstranten kwamen protesteren tegen de impact van steenkool op het klimaat in een mijn bij Bonn aan de vooravond van de opening van de 23e VN-Conferentie over klimaatverandering. De bruinkoolmijn, gelegen ongeveer 50 km ten westen van Bonn in Noordrijn-Westfalen, behoort tot de Duitse groep RWE. Na een lange wandeling door een niemandsland hebben de betogers, gekleed in een wit pak, zich aan de rand en vervolgens in de gigantische krater gepositioneerd, ontstaan door Hambachs open bruinkoolmijn.
 
Het Bad
Het Bad
 
7 nov 2017
250 bestanden
Het Sportfondsenbad in Amersfoort herbergt veel verschillende activiteiten, clubs en groepjes. Na 80 jaar wordt het bad nu afgebroken.
 
Day of the Dead
Day of the Dead
 
7 nov 2017
58 bestanden
In de grote steden van Mexico is Dia de Muertos (dag van de doden) vooral een feest van geschminkte gezichten, optochten a la de James Bond film 'Spectre' en elementen van het Noord-Amerikaanse Halloween. ~In de dorpen wordt het nog wel op traditionele wijze gevierd. Daar worden op 1 en 2 november overleden geliefden en familie herdacht met een samenkomst op de begraafplaats waar de graven worden versierd met oranje Afrikaantjes, de traditionele bloem van de doden. Mensen maken thuis altaren met een foto en het favoriete voedsel of spullen van de overledene. Waarbij tamales, een traditioneel gerecht van mais, worden gemaakt en uitgedeeld aan familie, vrienden en buren die langs komen om samen te bidden. Zo hopen ze dat de ziel van de overledene niet gaat dwalen en een goede reis naar het hiernamaals maakt.~De 45 jarige Delia is schoonmaakster in de stad Santiago de Queretaro. Zij maakt jaarlijks de busreis naar haar huisje in de bergen in het dorp Pinal de Amoles om daar Dia de los Muertos te vieren met dorpsgenoten en familie. Bij het altaar voor haar vader wordt 2 avonden gebeden voor een goede zielenreis.
 
Africlowns
Africlowns
 
3 nov 2017
74 bestanden
De Africlowns zijn drie clowns uit Nederland met een missie om lol en humor voor alle kinderen te brengen, vooral voor degenen die dit het meest nodig hebben. Elk jaar reizen de Nederlandse clowns naar Zuid-Afrika om verschillende weeshuizen, scholen, en ziekenhuizen voor gehandicapten te bezoeken, in en rond de townships van Johannesburg.~Elke show van de Africlowns is interactief en vol creativiteit en humor en wordt begeleid door muziekinstrumenten en een hartverwarmend verhaal.~Door hun optredens willen ze kinderen laten lachen en zorgen even laten vergeten.~De Africlowns zijn al 15 jaar actief. In oktober 2017 waren ze voor de 10e keer in Zuid-Afrika voor hun Africlown tour.
 
Ende Gelände zomer 2017
Ende Gelände zomer 2017
 
31 okt 2017
78 bestanden
Door Ende Gelände georganiseerde massale burgerlijke ongehoorzaamheidsactie, die tot doel heeft de bruinkoolbekkens te blokkeren. Meer dan 6.000 mensen namen deel aan de actie in het Rijnland en eisten het einde van de steenkoolwinning in Duitsland en wereldwijd.~~RWE produceert bruinkool. Zij haalt ongeveer 100 miljoen ton per jaar uit drie open mijnen, Hambach, India en Garzweiler. Deze beslaan zo'n 9000 hectare, twee keer zo groot als de stad Lyon. De brandstof wordt gebruikt in de kolencentrales van RWE.~~Om bruinkool te winnen worden vruchtbare gronden afgegraven, belangrijke ecosystemen vernietigd en er worden overal rond deze enorme mijn pompen geïnstalleerd om het water af te voeren. Grote graafmachines, die ongeveer 90 m hoog en 200 m lang zijn, de grootste machines ter wereld, worden gebruikt om de grond aan te vallen. Om deze mijn uit te breiden wordt de snelweg enkele kilometers omgeleid. Als je nagaat dat een kilometer nieuwe autosnelweg 10 miljoen euro kost, dan moet deze mijn wel profijtelijk zijn voor RWE.~~Per ton verbrande steenkool wordt één ton CO2 uitgestoten. Ondanks de Duitse energiewende is steenkool nog steeds goed voor 40% van de elektriciteitsproductie van het land. de mijnen zijn zeker toto 2045 in gebruik.~~Duitsland heeft elf actieve bruinkoolmijnen. Het land is een van de grootste producenten van dit soort steenkool ter wereld. In totaal beslaan de open mijnen in Duitsland 170.000 hectare, volgens het Bondsministerie van Economische Zaken.
 
Razorworld
Razorworld
 
25 okt 2017
27 bestanden
Historische elektrische scheerapparaten uit de collectie van de voorzitter van de Nederlandse Philishave Verzamelaarsclub.
 
Vissen met ijsboor en hengel
Vissen met ijsboor en hengel
 
24 okt 2017
8 bestanden
Ooit was ijsvissen een overlevingsstrategie voor Indianen in de winter. Nu is het vooral een hobby voor in het weekend. In de Amerikaanse staat Vermont is zelfs een tijdelijk ijsvissersdorp.~Bij de foto’s is een geschreven verhaal beschikbaar.
 
Pechmannen
Pechmannen
 
24 okt 2017
31 bestanden
Het zijn meestal mannen, ze zijn niet verslaafd, noch zijn ze psychiatrisch patiënt, maar ze hebben wel vaak financiële problemen. Pech en bureaucratie werken hen tegen. De zogenaamde nieuwe daklozen zijn een groep mensen die niet in de Nederlandse opvangplekken voor daklozen horen, waar ze vaak worden geweigerd omdat ze niet aan de criteria voldoen. Ze zijn gescheiden, hebben een zeer laag inkomen, of zijn hebben een schuld. Andere redenen voor de stijging in de 'nieuwe daklozen' zijn gebrek aan betaalbare woningen, stijgende huurprijzen en bezuinigingen op uitkeringen. Sommigen verblijven bij vrienden of familie, anderen proberen zelfvoorzienend te zijn en kiezen ervoor om in een tent te slapen.
 
Zwarte Piet
Zwarte Piet
 
23 okt 2017
24 bestanden
Elk jaar rond 5 december vieren we in Nederland en Vlaanderen Sinterklaas. Sinterklaas wordt afgebeeld als een oudere witte man met een baard gekleed als bisschop. Hij wordt vergezeld door helpers met zwarte gezichten en kleurrijke Moorse kostuums, de Zwarte Pieten. In de afgelopen jaren is deze traditie onder vuur gekomen vanwege het racistische karakter. In een tijd van meer bewustzijn over de Nederlandse slavernijgeschiedenis werd deze serie gemaakt om deze gevoelige materie te illustreren.
 
Eenpersoonshuishouden in Amsterdam
Eenpersoonshuishouden in Amsterdam
 
23 okt 2017
15 bestanden
Sinds de vorige eeuw is de samenstelling van huishoudens drastisch veranderd. Traditionele families komen minder voor en meer en meer mensen wonen alleen. In Amsterdam is dat zelfs 55%. Als een van hen was ik nieuwsgierig naar hoe ze leven en bezocht ze voor een blik in hun leven.
 
Toerist in Hezbollah-land
Toerist in Hezbollah-land
 
17 okt 2017
57 bestanden
Door de oorlog in Syrië geldt voor veel delen van Libanon een negatief reisadvies, met name het grensgebied. Maar eenmaal in de regio herinneren slechts enkele militaire checkpoints de zeldzame reizigers eraan dat de spanning in het gebied hoog is opgelopen. Het leven gaat verder. In de Beka-vallei bepaalt Hezbollah ('de Partij van God’) de regels. Het is een Sjiitische politieke, militaire en sociale organisatie die in het Libanese parlement en de regering zit. Hezbollah wordt door westerse staten, Israël, de Arabische Golfstaten en de Arabische Liga een terroristische organisatie genoemd. Onder Hezbollah bestuur vallen verschillende UNESCO werelderfgoed bezienswaardigheden en er is een museum gebouwd om de oorlog tegen Israël te verheerlijken.
 
Referendum in Catalonia
Referendum in Catalonia
 
16 okt 2017
24 bestanden
 
 
Nederhop
Nederhop
 
13 okt 2017
10 bestanden
Toen ik een verschuiving opmerkte in het imago van de nieuwe Nederlandse rappers, heb ik hen in de studio uitgenodigd voor een portret. Rappen over een ruig straatleven? De nieuwe generatie spreekt ook over onzekerheden in hun leven en over liefde.
 
Op stap met Paul Smith in Parijs
Op stap met Paul Smith in Parijs
 
10 okt 2017
21 bestanden
De beroemde Britse modeontwerper kocht onlangs een huis in de Marais in Parijs.~Als hij in de Franse hoofdstad is, verkent hij Parijs met de fiets. We volgden hem op een van zijn tochten.
 
Mobiel Vaccinatie Team
Mobiel Vaccinatie Team
 
10 okt 2017
53 bestanden
Het Mobiele Vaccinatie Team is in 2015 opgezet door de Vlaamse overheid om bepaalde bevolkingsgroepen die in Vlaanderen verblijven over het belang van vaccinatie voor te lichten. Slachtoffers van mensenhandel, Roma, Daklozen, vluchtelingen, joodse kinderen en mensen zonder papieren vallen door het net van het net en zijn vaak vrijgesteld van vaccinatie of vinden de weg naar de gezondheidszorg niet. De vaccinatie is gratis.~Het team, Wim en Evelien vergezeld van een dokter, zetten hun kleine vaccinatiehoek op in Rode Kruiscentra, gemeenschapswoningen, scholen, enz
 
Polo in Afrika
Polo in Afrika
 
4 okt 2017
52 bestanden
De Prins van Wales Cup is een jaarlijks polo evenement op een van de polovelden in Johannesburg, Zuid-Afrika. Het wordt gezien als het grootste polo evenement in het land. Het toernooi trekt een verscheidenheid aan polo fans en polo aficionados.~Velen maken van de gelegenheid gebruik om tijdens dit prestigieuze toernooi gezien te worden, de laatste mode en extravagante stijlen zijn aanwezig op het evenement.~In 1925 toerde ZKH Prins Edward van Wales door Zuid-Afrika en speelde hij in een reeks polo wedstrijden. Op het einde van zijn reis heeft de Prins zelf de beker cadeau gedaan, die het middelpunt vormt van het hele evenement, en waardoor dit toernooi zijn prestigieuze naam draagt.
 
Referendum in Abrùcies, Catalonie
Referendum in Abrùcies, Catalonie
 
1 okt 2017
48 bestanden
In Catalonië wordt een referendum gehouden over onafhankelijkheid. De centrale Spaanse overheid heeft de volkspeiling verboden en doet er alles aan om het referendum onmogelijk te maken. Fotograf David van Dam en correspondent voor NRC Koen Greven volgen burgemeester Garriga, die in zijn dorp Abrùcies, het referendum organiseert. Hij levert via een sluiproute stembussen af, ziet dat de brandweermannen ervoor zorgen dat politieagenten de stemlokalen niet kunnen betreden.
 
Jeddah
Jeddah
 
28 sep 2017
50 bestanden
Jeddah is een oude stad aan de Rode Zee. Het is een belangrijke stad op de weg naar Mekka. In het verleden kwamen de boten met pelgrims hier in de haven aan om hun pelgrimstocht te starten. Deze pelgrims kwamen van over de hele wereld via boten en op kamelen, tegenwoordig is er het vliegtuig.~Makkah (Arabisch voor Mekka) is de heiligste plaats in de islamitische wereld en de Hajj is een groot jaarlijks evenement voor moslims. Een pelgrimstocht moeten alle moslims doen, al is het maar eens in hun leven.~Jeddah is de commerciele hoofdstad van S-A en de grootste zeehaven aan de Rode Zee, Jeddah is ook de meest ontspannen stad van het Saudi koninkrijk.
 
Ongevoelig voor Rood
Ongevoelig voor Rood
 
27 sep 2017
12 bestanden
Een serie over Roodharigen geschoten op op een orthochromatische film. Deze zwart-wit film is niet gevoelig voor rood, wat haren, sproeten en andere oneffenheden accentueert. De fotograaf, die zelf rood haar heeft stelde al zijn geportretteerden dezelfde vraag: "Wat is het naarste dat je ooit over je haarkleur hebt gehoord?"
 
Aardbeving treft Mexico
Aardbeving treft Mexico
 
20 sep 2017
26 bestanden
Mexico is getroffen door een zware aardbeving, de beving had een kracht van 7,1 op de schaal van Richter. De hoofdstad is ook getroffen, gebouwen zijn ingestort en mensen zitten vast onder het puin. Er zijn meer dan 200 doden gevallen
 
Fungi Disco
Fungi Disco
 
18 sep 2017
51 bestanden
Een ander soort portretten, portretten van schimmels. Adrie Mouthaan laat via zijn macrolens de fascinerende wereld van schimmels zien. Met dank aan het Westerdijk Fungal Biodiversity Institute.
 
Koerdisch Referendum voor onafhankelijkheid
Koerdisch Referendum voor onafhankelijkheid
 
16 sep 2017
55 bestanden
De Koerdische autonome regio in Irak heeft een onafhankelijkheidsreferendum afgekondigd voor 25 september. Iraaks-Koerdistan is een autonome regio in het noorden van Irak. Hoewel Koerdische partijen het gebied besturen, valt het officieel nog onder Irak. Eigenlijk is iedereen, behalve de Koerden, tegen een referendum, de Verenigde Naties, de VS, de Iraakse overheid in Bagdad en buurlanden Turkije en Iran. De internationale gemeenschap vreest voor confrontaties tussen de centrale overheid in Bagdad, die onafhankelijkheid niet ziet zitten, en de Koerdische bewoners van het olierijke noordoosten. Spanningen leiden volgens de VS af van de oorlog tegen Islamitische Staat. De extremistische beweging houdt nog steeds delen van Irak en Syrië bezet.
 
Jolodibo
Jolodibo
 
13 sep 2017
48 bestanden
Gerline den Hartog, Sam Diboma en hun dochters Josline en Loïs vertrokken naar Douala in Kameroen. Vader Sam kreeg een baan aangeboden in zijn geboorteland, het gezin verhuisde naar Afrika.
 
Kumgang, Spookstad in Noord-Korea
Kumgang, Spookstad in Noord-Korea
 
12 sep 2017
27 bestanden
 
 
Het Leger van de Democratische Volksrepubliek Korea
Het Leger van de Democratische Volksrepubliek Korea
 
12 sep 2017
89 bestanden
 
 
De lege snelwegen van Noord-Korea
De lege snelwegen van Noord-Korea
 
12 sep 2017
36 bestanden
 
 
De Geliefde Leiders houden je in de gaten
De Geliefde Leiders houden je in de gaten
 
12 sep 2017
32 bestanden
 
 
Haagse Koffietenten
Haagse Koffietenten
 
7 sep 2017
10 bestanden
Een Haagse koffietent mag je niet verwarren met een Coffeeshop of een modern koffiehuis. Het is een vrijstaand, vaak houten gebouw met een plat dak van ongeveer 20 m2 en ze hebben iets weg van een sportkantine of een bouwkeet. Ze staan vlak langs de weg of liever nog in de middenberm en gaan vaak al om 5 uur in de ochtend open. Het is alsof de tijd hier heeft stil gestaan. Veelal wordt de koffie nog geschonken uit een "koffiepot", een uitstervend voorwerp in de meeste horeca gelegenheden. De geschiedenis van de Haagse koffietent gaat terug naar het begin van de vorige eeuw. In deze tijd kregen de arbeiders hun weekloon uitbetaald in de plaatselijke kroeg. Het loon werd vrijwel direct omgezet in alcohol, wat resulteerde in een nagenoeg leeg loonzakje voordat deze arbeiders bij moeder de vrouw thuis kwamen. In de strijd tegen het alcoholmisbruik, richtte de Bond tegen Alcoholmisbruik de koffietent op. Het weekloon werd voortaan uitbetaald in deze koffietenten, waar uitsluitend limonade en koffie met een gevulde koek werd verkocht. Het alcoholgebruik en de armoede onder de arbeidersklasse nam door af door de komst van deze koffietent. Dat de koffietent juist in Den Haag bewaard zijn gebleven komt voornamelijk door de Haagse Kouwe Kak. Zij waren er niet van gediend dat arbeiders hun meegebrachte lunch opaten in het huis waarin ze werkte en in de regulieren horeca waren de arbeiders niet welkom met hun eigen boterhammen. De koffietent bood uitkomst! De eigen boterhammen mochten gegeten worden en voor een paar cent kregen ze er koffie en een gevulde koek bij. Al gauw werden deze koffietenten een ontmoetingsplaats voor de werklui. Vroeg in de ochtend werd de dag gestart met een bakkie pleur en werd de toestand van de wereld doorgenomen. Het werd ook een plek waar je naar toe ging als je een schilder zocht of om werk verlegen zat. Nog altijd zijn veel koffietenten vanaf 5 uur in de ochtend open en nog altijd is het een ontmoetingsplaats voor mensen die werken in "de bouw". Ook het bespreken van het nieuws van de dag gebeurd hier nog veelvuldig. Het veelal vaste bezoek kent elkaar en klaagt wat af over de verloederende maatschappij. Uitspraken als "vroeger was alles beter" worden hier nog veelvuldig in het plat Haagse door de tent geroepen.
 
Scroll om laag voor meer...