Features - The Last Book
The Last Book - 137 bestanden
Auteur en technoloog Nicholas Negroponte heeft verkondigd dat gedrukte boeken dreigen te verdwijnen; volgens zijn voorspellingen zal het laatste gedrukte boek ergens in het voorjaar van 2016 verschijnen.

Dit is het uitgangspunt van The Last Book, het project van de Amsterdamse fotograaf Reinier Gerritsen. De wereld - en het woord - wordt steeds minder afhankelijk van papier. Onze leesgewoonten, vooral in de openbare ruimte, zijn elke dag subtiel aan het verschuiven. Gerritsen heeft de huidige overvloed aan boeken en hun lezers in de metro's van New York City opgepakt als de spreekwoordelijke kanarie-in-de-kolenmijn, een indicator van het nog steeds sterke gedrag van het publieke lezerspubliek, in het licht van de ogenschijnlijke neergang ervan.

Het werk begon voor Gerritsen als een reeks ingetogen observaties en is uitgegroeid tot een reeks onverwachte, documentaire portretten, tegen een visueel landschap van bestsellers, klassiekers, romans, detectives, thrillers, bijbels, biografieën en andere gedrukte boeken. Gerritsen verbeeldt groepen individuen die zich verdiepen in de werelden die ze in hun handen hebben en die een sociaal portret van de lezers samenbrengen. Van de subtiele interacties van passagiers en gelaatsuitdrukkingen tot de sociologische aanwijzingen van boektitels, een complex gelaagd verhaal wordt gevoed door de keuzes van de lezers en de melange van de New Yorkse metrorijders terwijl ze letterlijk en figuurlijk worden vervoerd, door de boeken in hun handen.