Features - The Sweating Subject
The Sweating Subject - 16 bestanden
The Sweating Subject is een serie groepsportretten van stamhoofden en hun hof, waaronder ikzelf, fotograaf Jan Banning. Allen zijn lid van de Gonja of Dagomba stam in de Northern Territories of Ghana - behalve ikzelf, de kunstenaar: Ik kom uit Nederland. Ik kwam naar Ghana in opdracht om de vermenging van traditie en moderniteit te fotograferen en werd door de chiefs uitgenodigd om met hen op de foto te gaan.

Er is al veel gezegd over de kracht van de fotograaf die de wereld rondreist en 'de ander' vastlegt. Maar hoewel de camerapositie, belichting en andere esthetische en technische details voor deze foto's door mij zijn bepaald, ben ik net zo goed een object als alle andere geportretteerden. Het zijn 'selfies' zonder zelfbeschikking: uiteindelijk was het mijn chauffeur of een van mijn tolken die besloot wanneer ze op de knop wilden drukken. En hoewel ik formeel de fotograaf was, was ik even verwachtingsvol en machteloos als iedereen op het beslissende moment.

Het Zwetende Onderwerp doet denken aan koloniale fotografie waarin we een blanke man als de grote baas zien poseren met zijn gekleurde 'onderwerpen'. Maar deze blanke man is een stuk minder imposant, omdat hij temidden van de chiefs en hun hovelingen zit, die ondanks hun zware en warme ceremoniële kleding trots, waardig en volledig in hun element kijken. Hij ziet eruit als een vreemdeling, misplaatst en transpirerend, zo ongeschikt is hij voor het klimaat.