Features - Vervuiling door bauxiet
Vervuiling door bauxiet - 60 bestanden
In het Zuid-Franse Gardanne staat een bauxietfabriek. De fabriek produceert sinds eind 19e eeuw een schijnbaar oneindige stroom rode slib. Dit slib komt uit de aluminiumindustrie. In de regio Les Baux-de-Provence werd in 1821 bauxiet, aluminiumerts, ontdekt. Het Bayer-proces, ontwikkeld in Gardanne in 1893, bestaat uit het oplossen van het aluminiumoxide met soda, dat een grote hoeveelheid giftige residuen met een sterke rode kleur genereert: het rode slib.
Arsenicum, uranium 238, thorium 232, kwik, cadmium, titanium, soda, lood, chroom, vanadium, nikkel: dit zijn enkele van de componenten van het "rode slib”, dat elke dag met honderden tonnen in de Middellandse Zee wordt gedumpt. Een pijpleiding anagelgd in 1966, loost het afval zeven kilometer uit de kust, in het hart van een gebied dat opmerkelijk is voor zijn biodiversiteit; in april 2012 werd het uitgeroepen tot Nationaal Park Calanques. In een halve eeuw tijd werd er bijna dertig miljoen ton geloosd op een diepte van tweehonderdvijftig meter. De giftige elementen verspreiden zich over de Golf van Fos naar de baai van Toulon en vermengt zich met het vervuilde water uit de Rhône.

De fabriek is nu eigendom van Alteo, 's werelds grootste producent van "specialty aluminas", die dagelijks meer dan 1.200 ton eindproduct exporteert, dat met name gebruikt wordt voor de productie van platte LCD-schermen en aanraakschermen. In een regio waar het werk schaarser wordt, vertegenwoordigt Alteo bijna vierhonderd directe banen en meer dan duizend indirecte banen.