Features - Vissen op zeekomkommers
Vissen op zeekomkommers - 52 bestanden
De Belep eilanden zijn een deel van Nieuw-Caledonië, Frans grondgebied in de Stille Zuidzee. De marine heeft in een jaar tijd ongeveer zeventig illegale vissersboten betrapt in de wateren van Belep. Eind januari 2017 werden nog drie Vietnamese schepen onderschept bij de archipel.
Wat komen de boten doen zo ver van hun thuishaven? Zij worden gelokt door Imale, de schat die je vindt in de zanderige bodem van de grote lagune van Belep. De Imale zijn Holothuroidea, beter bekend als zeekomkommers. De zeekomkommers zijn schaars geworden in de rest van de Stille Oceaan. Als gevolg van overbevissing en de groeiende vraag van de Aziatische markt zijn de prijzen de laatste decennia ook flink gestegen. In Hong Kong doet een kilo gedroogde zeekomkommer 1.500 euro. De lokale bevolking eet de zeekomkommer niet maar elders wordt het gebruikt in in gerechten of als traditioneel medicijn Op het kleine Franse eiland in de Stille Oceaan hebben de vissers een manier gevonden om hun dagelijkse leven te verbeteren.
De archipel van 850 inwoners was altijd geïsoleerd van de rest van Nieuw-Caledonië, In de koloniale tijd was Belep korte tijd een ​​leprakolonie. Ook tegenwoordig hebben de inwoners van Belem het economische zwaar. Traditionele leiders hebben bijvoorbeeld pogingen om nikkel te exploiteren op hun eiland afgewezen. De bevolking is afhankelijk van landbouw voor eigen gebruik, visserij of toegestuurd geld van een aantal expat families in Noumea.
In deze archipel, waar de helft van de bevolking jonger is dan 20 jaar, zijn carrièremogelijkheden niet talrijk. In de vroege jaren 2000 kende het eiland een golf van zelfmoorden onder jongeren. De visserij op zeekomkommers gaf de afgelopen tijd hoop, maar de toekomst van deze visserij is onzeker. De lokale vissers zijn de eerste schakel in de keten. Zij werken vaak in primitieve omstandigheden, en hun inkomsten staan in geen verhouding ​​tot de uiteindelijke verkoopprijs van komkommers uit hun lagune. De uitdaging is om de sector te structureren en de zeekomkommers te beschermen tegen uitsterven.