Cynthia Boll wint Zilveren Camera

De Beeldunie is ontzettend trots op Cynthia Boll. Zij wint De Zilveren Camera met haar serie ‘Sinking cities, Jakarta

Over de serie: Jakarta zinkt snel, tussen de 10-25 centimeter per jaar. Als er niets wordt gedaan, staat de stad over 20-30 jaar voor een derde permanent onder water. Veel watergerelateerde problemen worden toegeschreven aan de klimaatverandering en de verwachte zeespiegelstijging die daarmee gepaard gaat. Bodemdaling is relatief onbekend maar zal de absolute zeespiegelstijging tot een factor 10 overschrijden. Jakarta vertrouwt op een oude zeewering om de stad te beschermen tegen de zee. Door verzakkingen zakt deze muur echter snel in de grond en biedt weinig bescherming tegen het water. Zware regenval en een hoge waterstand van de rivier zorgen al voor problemen: de stad is veranderd in een omgekeerd aquarium. De zee is niet langer het laagste punt, het water kan nergens meer heen.


Niet minder trots zijn we op de Beeldunie fotografen die ook in de prijzen vielen: Jeroen Toirkens, Wilco Versteeg, David van Dam, Gerlinde Schrijver, Peter van Egmond

De Zilveren Camera is de meest prestigieuze Nederlandse fotoprijs die jaarlijks wordt toegekend aan de foto of serie die in de ogen van de jury zowel fotografisch als in journalistiek opzicht het afgelopen jaar het best vertegenwoordigt.

Wie wint Zilveren Camera?

Op 23 januari maakte drie stropdasloze heren in een livestream op Facebook bekend wie er genomineerd zijn en wie er categorie-winnaar zijn geworden bij de Zilveren Camera. De uiteindelijke winnaar van De Zilveren Camera is een van de categoriewinnaars. De feestelijke uitreiking en de bekendmaking van de winnaar van De Zilveren Camera is op 1 februari in het bijzijn van de Koning in Hilversum.

Wij zijn er trots op dat onze fotografen Jeroen Toirkens, Peter van Egmond en David van Dam genomineerd werden. Daarnaast zijn we trots op de categoriewinnaars Gerlinde Schrijver en Cynthia Boll. Gefeliciteerd!

Wilco Versteeg en Cynthia Boll zijn ook in de race voor de publieksprijs. Daar kan op gestemd worden, tot 24 maart. Dat kan hier

De beste politieke foto

Deze diashow vereist JavaScript.

De PrinsjesFotoprijs wordt dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt. Professionele fotografen stuurden hun beste politieke foto’s van het afgelopen parlementaire jaar in. Het gaat hierbij om foto’s met “landelijk nieuws getuigend van groot politiek debat”. Vijf foto’s zijn genomineerd als beste politieke foto van 2017. Tweevoudig oud-winnaar David van Dam is ook dit jaar genomineerd. Twee van zijn foto’s dingen mee naar de prijs. De dag dat Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) aftreedt maakt hij de foto waarop zij afscheid neemt van haar departement. De foto die toont hoe Minister Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken, VVD) zijn aftreden bekendmaakt is ook genomineerd. Naast David van Dam zijn ook Dirk Hol, Werry Crone en Remko de Waal genomineerd.

Carla Kogelman wint 1e prijs

De Nederlandse fotografe Carla Kogelman (1961) wint met haar fotoserie ‘Ich bin Waldviertel’ de eerste prijs  bij World Press Photo in de categorie Long-Term Projects.

De Beeldunie feliciteert Carla met het winnen van de eerste prijs bij de meest prestigieuze journalistieke fotowedstrijd, we zijn er trots op haar te vertegenwoordigen. Meer werk van Carla Kogelman zie je hier.

In 2012 maakte ze in opdracht een documentaire over het landelijke Oostenrijkse Waldviertel. De regio ligt tussen Wenen en Tsjechië. Carla bestudeerde het dagelijks leven van Hannah en Alena, twee kinderen in een boerengezin in een klein dorp. De kinderen doen haar denken aan haar eigen kindertijd. Ze vervolgde de serie in de volgende zomers en ze zal ook na deze prijs doorwerken aan de serie. Het meest fascinerend voor haar is hoe de kinderen in verschillende omstandigheden op elkaar reageren, hoe hun lichamen met elkaar communiceren, en hoe de relaties ontstaan en evolueren. Carla groeide zelf op in een grote familie en suggereert dat ze misschien aan zichzelf denkt terwijl ze het leven van deze kinderen vastlegt.

Zilveren Camera genomineerden

Deze diashow vereist JavaScript.

Ongelofelijk trots op Fleur Wiersma, David van Dam en Carla Kogelman die genomineerd zijn voor de Zilveren Camera. Carla Kogelman is ook nog genomineerd voor de Paul Peters Fotoprijs. Gefeliciteerd! We zijn er trots op jullie te mogen vertegenwoordigen. De bekendmaking en prijsuitreiking van De Zilveren Camera is op 3 februari in Museum Hilversum.

SPORTRET.

Sportret bookcover

De iconische foto’s van Klaas Jan van der Weij nu eindelijk bij elkaar in een 3 kilo wegend boek. Mooi op tijd voor de feestdagen. Het was een zware bevalling en het koste bloed, zweet en eigen poen. Dus doe de fotograaf een lol, vergeet Amazon en Bol, bestel Sportret via de webshop van De Beeldunie, dan houdt hij er ook wat aan over.

Op de Coolsingel

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Zelden zullen er meer mensen op de Coolsingel zijn geweest als op 7 mei 1970. Het is de datum waarop het eerste Nederlandse elftal dat een Europacup wint wordt gehuldigd, op het balkon van het stadhuis staan de spelers van Feijenoord en beneden staan de fans. Op datzelfde balkon staat ook fotograaf Vincent Mentzel om het tafereel vast te leggen. De Coolsingel gaat de komende jaren op de schop, aanleiding voor Museum Rotterdam om een ode aan het kloppende hart van Rotterdam te brengen, te zien tot 8 april 2018.

In hetzelfde schuitje

De Beeldunie fotografen, foto : Mark Kohn, https://www.debeeldunie.nl/ 25-6-2017

Op de barbecue in Holysloot was het heel gezellig en voor het nageslacht maakten we ook een groepsfoto. Fotograaf Mark Kohn vond het nodig om zijn collega’s van de De Beeldunie op deze manier af te beelden. We zitten tenslotte met zijn allen, met veel plezier, in hetzelfde schuitje.

Koninklijke postzegels plakken

MentzelZegels

Vanaf maandag 24 april verkrijgbaar het postzegelvel Willem-Alexander 50. De zegels besteden aandacht aan de vijftigste verjaardag van koning Willem-Alexander, op 27 april 2017. Op de zes postzegels en op de tabs naast de postzegels staan tien foto’s van koning Willem-Alexander, in kleur en zwart-wit. Negen foto’s zijn van Vincent Mentzel, de tiende foto van de jonge Willem-Alexander met voetbal is door prins Claus genomen. Lees verder

Dries van Noten

IMG_9500

Het is voorjaar. Dat betekent dat het ook in de mode tijd is voor een nieuw seizoen. Zoals elk jaar verschijnt Elsevier Stijl, een special met mannenmode, met daarin de lente/zomer collectie 2017. Een groot interview met ontwerper Dries van Noten word fraai geïllustreerd met een prachtig portret uit de collectie van De Beeldunie, gemaakt door Marleen Daniëls.

Kaartje in de bus

Deze diashow vereist JavaScript.

Iedereen maakt foto’s, maar niet iedereen maakt foto’s zoals Cris Toala Olivares. Ook al komen er miljoenen bezoekers per jaar naar Amsterdam, geen enkele toerist maakt deze foto. Dus als je dan toch een postkaartje naar huis stuurt dan stuur je toch deze? Nieuw in de collectie ansichtkaarten van Chromazone is de foto van de Amstel met de Magere Brug vanuit de lucht gezien.

Daglicht met kunstmatige hulp

MarkKohnCapital

Welke fotograaf is goed in portretten bij daglicht? Dat was de vraag het Franse economische magazine Capital. En of hij/zij dat portret dan ook op een typisch Amsterdamse locatie kon maken, op een Nederlandse fiets, met een mandje, en daarin heel veel brillen? Het antwoord was: Mark Kohn kan dat.
De afspraak met Pierre Wizman, CEO van Polette, was op een buiige herfstdag in november. Niet echt geweldig qua licht maar gelukkig gaat Mark altijd op stap met zijn eigen kunstzon. Het resultaat is deze maand gepubliceerd. Merci Yasmina Khellal voor de leuke opdracht.

Frits van Egters in het Engels

Screen Shot 2016-11-22 at 13.48.47

De jonge fotograaf Vincent Mentzel mag in 1969 de grote Nederlandse volksschrijver Gerard Reve portretteren. Reve woont in Greonterp, een gehucht in Friesland. De schrijver poseert er met een schedel in de ene hand en een glas wijn in de andere, voor een Mariabeeldje. Deze foto is nu geplaatst bij de Engelse recensie van The Evenings. De Avonden, de debuutroman van Gerard Reve, is namelijk in een Engelse vertaling verschenen. Bijna 70 jaar na de eerste publicatie en 10 jaar na de dood van Reve zullen ook Engelstalige lezers kunnen genieten van de klassieker uit de Nederlandse literatuur. Fiona Wilson recenseert het boek in The Times van zaterdag 19 november.

Jeroen Oerlemans, zijn werk

Door de jaren heen bezocht Jeroen Oerlemans conflictgebieden om vast te leggen wat vastgelegd moest worden; om getuige te zijn, om te laten zien hoe smerig oorlog is en wat het doet met de mensen die het treft. Jeroen Oerlemans overleed in Sirte, Libya, op zondag 2 oktober 2016.

LIBYA, SIRTE, 26 JUNE 2016 Photo: Jeroen Oerlemans

LIBYA, SIRTE, 26 JUNE 2016 Photo: Jeroen Oerlemans

Lees verder

Jeroen Oerlemans (1970-2016)

00047621

Rust zacht lieve Jeroen. We kunnen het niet geloven.

Volgens verschillende berichten is Jeroen Oerlemans gedood terwijl hij in Libië aan het werk was. Onze gedachten gaan uit naar zijn vrouw, kinderen en naasten. We zullen je missen.

Regen zonder modder

Screen Shot 2016-09-14 at 17.25.37

De nieuwe roman van Celal Altuntas gaat over het leven van een asielzoeker in Nederland. De roman verschijnt in oktober bij uitgeverij Athenaeum, het omslagontwerp is van Sander Patelski. Voor het omslag werd een prijswinnende foto gebruikt van Elmer van der Marel. Met dit beeld won Elmer bij Zilveren Camera 2013 in de categorie Documentair enkel. We zien uitgeprocedeerde, dakloze asielzoekers in een bushokje naast het politiebureau Flierbosdreef in Amsterdam Zuidoost. Zij willen daar overnachten nadat ze eerder gearresteerd zijn en nu weer zijn vrijgelaten.

Architectuur in beeld

Deze diashow vereist JavaScript.

Luuk Kramer (1958) is professioneel architectuurfotograaf. Hij werkt vooral in opdracht van architectenbureaus, maar ook voor aannemers en projectontwikkelaars. Zijn foto’s worden gebruikt in het Jaarboek Architectuur in Nederland en ook in verschillende vaktijdschriften, zoals in het hierboven getoonde ‘De Architect’. Luuk is echt een documentaire fotograaf. Een serie foto’s van een gebouw of een object moet voor hem altijd duidelijk maken waar het is, dat je als kijker begrijpt hoe het in elkaar steekt en dat je je er al een voorstelling van maakt. Het septembernummer van De Architect toont ons een ruime selectie, mooi groot geplaatste beelden van het Zorgcomplex De Egelantier in Hilversum.

Onverzekerd in Amerika

Deze diashow vereist JavaScript.

In de Verenigde Staten zijn 33 miljoen mensen niet verzekerd tegen ziektekosten. De Amerikaanse president Barack Obama won zijn verkiezingscampagne in 2008 onder andere met de belofte om de gezondheidszorg te hervormen. Maar ondanks ‘Obamacare’ hebben veel mensen, met name in plattelandsgebieden, nog steeds geen toegang tot elementaire medische zorg. Een foto essay van Jelka Kollatsch over onverzekerden in de VS. Deze mensen zijn aangewezen op charitatieve instellingen waar artsen als vrijwilliger werken. De patiënten worden in het weekend in tijdelijke klinieken geholpen bijvoorbeeld in schoolgebouwen. Sommigen staan dagen in de rij om behandeld te worden. In de Appalachen – in het oosten van de VS – is de behoefte het grootst. Naar schatting leven daar daar 180.000 mensen die zijn uitgesloten van de reguliere gezondheidszorg. Alle foto’s op aanvraag beschikbaar.

Linkse Meisjes

Tinkebell

In het septembernummer van OneWorld heeft kunstenares Tinkebell een column waarin zij schrijft over haar date met een VVD’er onder de kop ‘Linkse Meisjes’. De foto die Johannes Abeling maakte geeft haar geschreven observatie precies het juiste beeld mee. De groot geplaatste foto vormt een goede aanvulling op de tekst, fijne publicatie. OneWorld ligt vanaf deze week in de winkel.

Stagiair (m/v/) gezocht

Deze diashow vereist JavaScript.

De Beeldunie, opgericht in 2015 uit liefde voor fotografie, vertegenwoordigt Nederlandse topfotografen. Om de verhalen die deze fotografen vertellen meer onder de aandacht te brengen zijn we op zoek naar een stagiair (m/v) met ervaring in de fotografie en een vlotte schrijfstijl. De Beeldunie houdt kantoor in Amsterdam. We ontvangen graag jouw motivatie en cv.

profiel:
een student(e) aan een fotografische, journalistieke of communicatie opleiding
goede beheersing van het Nederlands
liefde voor fotografie
kennis van WordPress en Photoshop
ervaring met sociale media
zelfstandig kunnen werken, ondernemend en leergierig
werkzaamheden:
nieuwsbrieven bedenken en creëren
sociale media kanalen voorzien van relevante berichten
blogposts schrijven
database bewerken
voorkomende werkzaamheden

meer informatie:
Eike den Hertog
eike@debeeldunie.nl
+31625466044

Welkom: Peter Boer

We zijn er trots op dat fotograaf Peter Boer zich heeft aangesloten bij De Beeldunie. Vanaf heden zijn al zijn foto’s te vinden in de database. Peter Boer (1968) werkt vanuit Amsterdam. Als beginnend fotograaf won hij in 1993 de hoogste onderscheiding voor de beste journalistieke foto, de Zilveren Camera met de begrafenis van een vuilnisman in Noord-Ierland ten tijde van oplaaiend geweld. Als fotograaf voor Parool en UN werkte hij in opdracht en publiceerde gedurende 10 jaar dagelijks portretten en nieuwsfoto’s. Geleidelijk ontwikkelde Boer interesse in economische en financiële ontwikkelingen. In 2005 startte hij als freelance fotograaf voor het Financiëele Dagblad waarvoor hij tot op heden actief is om de krant te voorzien van onderscheidend beeldmateriaal.Tevens produceert hij ‘corporate’ beeld voor diverse instellingen en bedrijven ( DNB, ABP, Rechtspraak, IDG) waarvoor hij zijn expertise in de zakelijke wereld combineert met zijn journalistieke ervaring.

Hany Abu-Assad

VN31 Hany Abu Assad-1

Hij zit op een stapel matrassen en kijkt ons aan, de Nederlands-Palestijnse filmmaker Hany Abu-Assad. Adrie Mouthaan fotografeerde dit eerlijke portret van de regisseur. In Vrij Nederland verscheen het verhaal van Gerard Janssen die hem in Hollywood opzoekt. Lekker groot geplaatst, eer van je werk.

Annet Nieuwenhuyzen overleden

00137676

Annet Nieuwenhuyzen is vrijdag 5 augustus 2016  op 85-jarige leeftijd overleden. Fotograaf Corbino maakte een indringend portret van de actrice, die in 1953 bij de Haagse Comedie debuteerde, zij was behalve in het theater ook op televisie en in films te zien.

Werken in de haven

FvAquest2

Je gaat een reportage maken over havenloodsen in Rotterdam, wie vraag je dan om te fotograferen? Freek van Arkel natuurlijk. Freek is een gedreven en betrokken fotograaf die wars van alles wat ‘moet’ en ‘hoort’ de veranderende wereld om zich heen analyseert, en in het bijzonder de Rotterdamse haven. Al meer dan 25 jaar. Daarbij maakt hij de werkelijkheid niet mooier dan zij is. Zijn werkelijkheid bestaat uit pure beelden die recht doen aan de locaties waar hij zich bevindt en aan de personen die hij afbeeldt. Je kan je geen betere fotograaf wensen als er in de haven gefotografeerd moet worden. Bekijk alle de foto’s, het zijn er lekker veel, en lees de reportage van Melanie Metz in het augustusnummer van Quest, nu al in de winkel of digitale kiosk (0,79 euro).

Italiaanse prijs voor Nederlandse fotograaf

Niet alleen Max Verstappen is in Italië in de prijzen gevallen, tegelijkertijd met de jonge Formule 1-coureur is ook de Nederlandse fotograaf Peter van Egmond onderscheiden. De 18-jarige Verstappen ontving op 17 juli de Trofeo Lorenzo Bandini. Een prijs in het leven geroepen ter nagedachtenis aan de Italiaanse coureur Lorenzo Bandini die sinds 1992 jaarlijks uitgereikt wordt aan een persoon of team, die zich in het voorgaande jaar onderscheiden heeft. Fotograaf Peter van Egmond (‘uno dei fotografi olandesi più famosi nel Circus F1′) werd door de jury onderscheiden met de Lingotto Provincia di Ravenna. Peter is begonnen als coureur en maakte in die tijd wel eens foto’s met een Agfa Click. Met geluk kon hij in 1985 de laatste in Nederland verreden Grand Prix fotograferen, zijn doorbraak als fotograaf. Sinds 1992 heeft hij een permanente status als Formule 1-fotograaf. De 60-jarige fotograaf heeft tot dit jaar moeten wachten op een Nederlandse overwinning in de Formule 1. Dit weekend is er weer een kans dan wordt de Grote Prijs van Hongarije verreden.

Magnum Photography Awards

Screen Shot 2016-07-14 at 12.17.06

Het Crossing Europe project van Poike Stomps is uitgeroepen tot finalist bij LensCulture Magnum Photography Awards. Cris Toala Olivares wint in de categorie Documentair Enkel met bovenstaand beeld. Het is de eerste keer dat deze prijzen worden uitgereikt. In totaal stuurden fotografen uit 127 landen in, de internationale jury koos uiteindelijk 44 finalisten waaronder dus twee Nederlandse. Gefeliciteerd Poike en Cris. Nieuwsgierig naar de rest? Bekijk hier alle winnaars en finalisten.

Extra dikke zomernummers

IMG_6989

Laat de zomer maar beginnen, de special edities van Nieuwe Revu, Elsevier en Quest zijn binnen. Nu ook in de winkel, met heel veel mooi werk van Martijn Steiner Lovisa, Klaas Jan van der Weij en Jan Dirk van der Burg. De Beeldunie is er trots op zulke goede fotografen te mogen vertegenwoordigen.