Amsterdam zoekt fotografen

Nederland, Amsterdam, 27-02-2014 Rijksmuseum vanaf het museumplein gezien ten tijde van de overzichtstentoonstelling, the Late Rembrandt Foto: Peter Boer

De Gemeente Amsterdam zoekt fotografen, vanaf april 2021. Dat gaat via een aanbestedingsprocedure. Overweeg je je aan te melden als fotograaf? Wij hebben de voorwaarden en regels doorgenomen, hieronder vind je een samenvatting.

Deze week verscheen op Tendernet het bericht dat Amsterdam vanaf 1 april 2021 onder nieuwe raamcontracten de fotografie opdrachten zal uitzetten. De leidraad beslaat maar liefst 91 pagina’s. Om jullie een idee te geven van wat daarin staat, vatten we die hieronder kort samen.

Het gaat de gemeente om kwaliteit en daarop zullen zij de inschrijvers beoordelen. Ze zijn op zoek naar een pool van maximaal 15 fotografen die bedreven zijn in reportages, (groeps)portretten, stads- en thema (beleid) fotografie. Voor de inschrijving stuur je voor drie van die soorten fotografie voorbeelden mee. Om te kunnen inschrijven moet je over E-herkenning (niveau 3) beschikken, dat kost rond €41 voor 1 jaar. Wanneer je de overeenkomst tekent komen daar nog kosten voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en VOG bij.

De raamovereenkomst loopt een jaar en kan maximaal driemaal verlengd.
Opdrachtgevers binnen de gemeente vragen de pool om een nadere offerte aan de hand van een briefing. Ze hebben een indeling gemaakt:

  1. 1 – 4 foto’s op 1 locatie gemaakt dan kan er maximaal een uur geoffreerd kan worden. Je levert max 8 foto’s aan die al bewerkt zijn en daar kiest de opdrachtgever er dan maximaal 4 uit (beetje vreemde gang van zaken want feitelijk lever je dan dubbel zoveel aan);
  2. 5-15 foto’s 1 locatie niet langer dan 2 uur aanwezig. Je levert max 25 foto’s aan waarbij ze er maximaal 15 afnemen;
  3. Offerte op maat, >15 foto’s, > 2 uur fotograferen, meerdere locaties.

De gemeente zorgt zelf voor quitclaims e.d.

De planning van deze aanbestedingsprocedure is als volgt:

Er is een vaste uurprijs van €100 (inclusief reistijd en nabewerking, en ook parkeergeld), minimaal 1 uur en er wordt in halve uren gerekend. Men gaat uit van de tijd die je op locatie aanwezig bent.
Je gaat akkoord met een zo volledig mogelijke overdracht van je rechten, zover mogelijk ook persoonlijkheidsrechten. Je hebt, tenzij schriftelijk anders overeengekomen, geen gebruiksrechten. Uiterlijk 6 weken na oplevering moet je de foto’s verwijderd hebben.

Conclusie
Je wordt per uur betaald en de opdrachtgever bepaalt in grote mate hoeveel tijd het mag kosten. Alleen te doen als je in Amsterdam woont en daardoor weinig reistijd hebt. Zelf kun je niets met de gemaakte foto’s.
Amsterdam kan voor hetzelfde geld natuurlijk ook een dozijn fotografen parttime in dienst nemen.