Cynthia Boll wint Zilveren Camera

De Beeldunie is ontzettend trots op Cynthia Boll. Zij wint De Zilveren Camera met haar serie ‘Sinking cities, Jakarta

Over de serie: Jakarta zinkt snel, tussen de 10-25 centimeter per jaar. Als er niets wordt gedaan, staat de stad over 20-30 jaar voor een derde permanent onder water. Veel watergerelateerde problemen worden toegeschreven aan de klimaatverandering en de verwachte zeespiegelstijging die daarmee gepaard gaat. Bodemdaling is relatief onbekend maar zal de absolute zeespiegelstijging tot een factor 10 overschrijden. Jakarta vertrouwt op een oude zeewering om de stad te beschermen tegen de zee. Door verzakkingen zakt deze muur echter snel in de grond en biedt weinig bescherming tegen het water. Zware regenval en een hoge waterstand van de rivier zorgen al voor problemen: de stad is veranderd in een omgekeerd aquarium. De zee is niet langer het laagste punt, het water kan nergens meer heen.


Niet minder trots zijn we op de Beeldunie fotografen die ook in de prijzen vielen: Jeroen Toirkens, Wilco Versteeg, David van Dam, Gerlinde Schrijver, Peter van Egmond

De Zilveren Camera is de meest prestigieuze Nederlandse fotoprijs die jaarlijks wordt toegekend aan de foto of serie die in de ogen van de jury zowel fotografisch als in journalistiek opzicht het afgelopen jaar het best vertegenwoordigt.