Japan Fast Slow – Leo van der Kleij

Na een lange tijd van voorbereiden, selecteren en vormgeven is het nu zo ver; Leo van der Kleij’s eerste fotoboek over Japan, getiteld Japan Fast Slow is klaar!

Een fotoboek in de ware zin des woords, met alleen wat tekst op de kaft en een bescheiden colofon. In zo’n 200 foto’s van klein tot groot laat hij zijn subjectieve blik op het dagelijks leven in Japan zien. De foto’s zijn gemaakt tijdens een tiental reizen tussen 1997 en 2011 in Japan, en laten hoofdzakelijk straatbeelden zien, aangevuld met foto’s die Leo bij vrienden thuis maakte. Door zijn jarenlange vriendschap en ‘werkband’ met Tadashi Kawamata heeft hij vrij eenvoudig toegang gekregen tot voorbij de rooilijn en werd hij vaak uitgenodigd bij mensen thuis. Ook heeft Leo door zijn werk ter plekke veel vrienden gemaakt; zij namen hem mee naar feesten en obscure kroegen. Omdat de fotograaf -vooral in Japan- graag eet, drinkt, feest en fotografeert; en dit alles liefst tegelijk doet, is het hem gelukt om dicht op de huid van de mensen te zitten en deel uit te maken van de gebeurtenissen; als kijker sta je daarom middenin het Japanse leven.

Rustpunten worden gevormd door meer gecomponeerde en stillere foto’s, waarbij Leo vaak door een plek gefascineerd raakte om vervolgens te wachten of er iets zou gebeuren of niet. Het boek is op eigenzinnige wijze vormgegeven door Stefan Michaelsen, hij zorgde voor een doorgaande ‘flow’ van beelden die een fictieve dag van 24 uur in het -veelal- stedelijke Japan omspannen. Een voorproef van het boek vind je op https://leovanderkleij.photoshelter.com/portfolio/G0000cr3hD6IakTw

Japan Fast Slow is tot 31 mei te bestellen voor de intekenprijs van € 20, de verzendkosten zijn € 3,80. Daarna worden de bestelde boeken gedrukt en krijg je je exemplaar rond 15-22 juni in de bus. Vanaf dat moment is het boek o.a. ook te koop bij Boekhandel van Stockum aan het Spui in Den Haag voor € 25,-.

Bestel het boek, door overmaking van € 23,80 op
IBAN NL95INGB 000 3087954
tnv L. van der Kleij
vermeld je e-mailadres
Je ontvangt een bevestiging en factuur per mail.