Pictoright opgave doen loont

Foto: Mischa Keijser/De Beeldunie

Eerder deze week hebben we de Pictorightgelden weer overgemaakt. Pictoright is de auteursrechtenorganisatie die namens beeldmakers collectieve rechten int en uitkeert. Collectieve rechten zijn gelden als de kopieervergoeding, thuiskopie en leenrechten. Verder lobbyt ze bijvoorbeeld ook namens beeldmakers in Europa dat platforms, zoals Facebook, Instagram en YouTube, gaan betalen voor het gebruik van beeldmateriaal. Die regeling gaat waarschijnlijk zomer 2021 in. Pictoright heeft een zeer informatieve website waar je op veel vragen antwoord kan vinden.
We zouden iedereen die zich nog niet heeft aangesloten bij Pictoright en dus geen opgaaf doen van gepubliceerde opdrachten, willen aansporen dat wel te doen. Of wanneer je zelf de administratie ervan niet wil doen, neem contact met me op dan kan ik je vast helpen.
Het is mogelijk om tot vijf jaar terug nog opgaaf te doen. Voor hen die wel opgaaf doen en nu denken dat er minder te verdelen zal zijn, heb ik goed nieuws: hoe meer er wordt geclaimd hoe groter de koek.

Het is zonde dat geld te laten liggen.

Rest me jullie fijne dagen te wensen en het allerbeste voor 2021

Marjon