Angeniet Berkers

 
Laden...
Lege straten in Rotterdam
 
6 apr 2020
57 bestanden
Het resultaat van de Nederlandse aanpak van de Covid-19-pandemie zijn lege straten in heel Nederland. Ondanks het zonnige weer blijven de meeste mensen in Rotterdam binnenshuis, wanneer men naar buiten gaat jouden de meesten houden minstens 1,5 meter afstand tot anderen.
 
Bed, Bad en Brood
 
29 mei 2018
22 bestanden
Ongedocumenteerde mensen zonder dak boven hun hoofd, hebben in Nederland recht op opvang volgens het BBB-principe: Bed, bad en brood. De regering wil deze mensen slechts het minimale bieden om zo een ‘aanzuigende’ werking op nieuwe vluchtelingen te voorkomen. De opvang moet scherp gekoppeld worden aan voorwaarden en liefst leiden tot terugkeer naar het thuisland. De relatie met deze mensen is daardoor vooral gebaseerd op wantrouwen. De waarheid komt dan soms niet naar boven, waardoor niet helder wordt wat iemand tegenhoudt om terug te keren. Naast dat de ongedocumenteerde niet mag werken kunnen zij worden opgepakt en vastgezet in vreemdelingendetentie, terwijl illegaliteit formeel niet strafbaar is.~Een ongedocumenteerde is alleen welkom in de opvanglocaties van ±18.00 tot ±9.00 uur de volgende ochtend. In Den Haag kunnen ongedocumenteerden terecht bij de nachtopvang op de Zilverstraat, daar is plek voor zo’n 132 mensen in een enorme slaapzaal. Reguliere daklozen en BBB-cliënten worden daar tegelijkertijd opgevangen. Zo’n 20 tot 25 cliënten vallen er onder de BBB-categorie waarvan 4 vrouwen.~De Pauluskerk is 1 van de 4 aangewezen locaties voor BBB-opvang van vreemdelingen in Rotterdam. Op de bovenste verdiepingen van het gebouw zijn de kamers waar de ongedocumenteerde (voornamelijk) mannen met 2 of 3 personen een kamer delen. Ze hebben er een keuken waar ze zelf kunnen koken en een vrolijk gekleurde woonkamer met een televisie en een eettafel en een grote Hollandse molen op het behang. ~Waarom werkt het huidige beleid niet?~Buiten kijf staat dat iemand die op straat rondzwerft, en bezig is met zijn dagelijkse behoeften, niet te tijd en energie heeft om ook nog bezig te zijn met terugkeer naar het thuisland, die is bezig te overleven. Het ontnemen van deze basisbehoeften (of dit alleen toekennen onder voorwaarden) is het ontnemen van de meest basale mensenrechten. Het stopzetten van opvang leidt er niet toe dat mensen eerder uit Nederland vertrekken maar zal ervoor zorgen dat grote aantallen onuitzetbare ongedocumenteerden zonder vaste verblijfplaats en inkomen die in gemeenten gaan rondzwerven. Die conclusie kan worden getrokken uit een landelijk onderzoek naar de effecten van BBB-opvang. Het onderzoek werd gedaan in opdracht van Amnesty International en de Stichting Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt (LOS). Volgens de onderzoekers werken rust, stabiliteit en laagdrempelige begeleiding veel beter als het gaat om het werken aan een nieuwe toekomst en het opbouwen van een legaal bestaan.~In Nederland woonden naar schatting in 2009 zo’n 100.000 tot 140.000 ongedocumenteerden, waarvan zo’n 10.000 tot 15.000 in Rotterdam en zo’n 4500 in Den Haag. Zo’n 90% daarvan weet zich te redden, die logeren bij familieleden en werken onderaan de arbeidsladder (vaak in slechte omstandigheden.) Een kwetsbare groep van 1500-2000 mensen komt in de problemen en is aangewezen op hulp van anderen.
 
In Limbo
 
16 mar 2018
9 bestanden
In een oud Amsterdams districtskantoor wonen meer dan 140 illegale immigranten samen in de oude kantoren op drie afzonderlijke verdiepingen. Er is een vrouwen vloer en twee verdiepingen voor mannen. de groep bestaat uit een mix van mensen afkomstig uit verschillende landen zoals Soedan en Ethiopië. Sommigen van hen wonen al meer dan 15 jaar in Nederland, maar konden of wilden na het mislukken van hun legalisatie niet terug naar hun land van herkomst. Door de ontruimingen van de gekraakte panden is de groep steeds weer gedwongen te verhuizen.
 
15 m2 of freedom
 
1 feb 2018
20 bestanden
Op nog slechts enkele gekraakte terreinen in Nederland wonen mensen die ervoor kiezen om te leven in vrachtwagens, bussen of woonwagens. ~Het is fascinerend om te zien hoe deze mensen hun vrijheid 'bemachtigen' want het is lang niet altijd makkelijk om op deze manier te leven. Er is weinig ruimte, er is niet altijd stromend water, een wc (composttoilet) is meestal een eindje verderop, je moet hout hakken en een kachel opstoken voordat je het een beetje warm hebt etc... het dagelijks leven heeft een heel ander tempo dan dat van ons haastige stadsmensen. Verschillende terreinen hebben zich inmiddels ontpopt tot culturele broedplaatsen waar jaarlijks festivals en concerten worden georganiseerd. ~~Het is een manier van leven die in Nederland echter door het huidige beleid van de regering en de bouwlust van projectontwikkelaars dreigt te verdwijnen. ~Men verwacht van je dat je in op een 'normale' manier woont- in een huis. Het vraagt veel moed en doorzettingsvermogen om te kiezen voor een alternatieve manier van leven. ~De links activistische scene in Nederland is ook niet meer wat hij geweest is.Hoe anders is dat in Duitsland, waar kraken nota bene nooit legaal is geweest, In iedere grote stad zijn vaak grote terreinen te vinden waar mensen in bussen of woonwagens wonen. ~~'15m2 of freedom' is een zoektocht naar vrijheid en naar de constante paradox die daar op volgt. Krijg je een gevoel van vrijheid als je je bezittingen reduceert en alle overbodige ballast overboord gooit? Is het niet gewoon een 'state of mind' die ervoor zorgt dat je je niet meer zoveel aantrekt van wat zou moeten of wat hoort? En wat als het terrein waar je op woont ontruimd dreigt te worden?
 
Pechmannen
 
24 okt 2017
31 bestanden
Het zijn meestal mannen, ze zijn niet verslaafd, noch zijn ze psychiatrisch patiënt, maar ze hebben wel vaak financiële problemen. Pech en bureaucratie werken hen tegen. De zogenaamde nieuwe daklozen zijn een groep mensen die niet in de Nederlandse opvangplekken voor daklozen horen, waar ze vaak worden geweigerd omdat ze niet aan de criteria voldoen. Ze zijn gescheiden, hebben een zeer laag inkomen, of zijn hebben een schuld. Andere redenen voor de stijging in de 'nieuwe daklozen' zijn gebrek aan betaalbare woningen, stijgende huurprijzen en bezuinigingen op uitkeringen. Sommigen verblijven bij vrienden of familie, anderen proberen zelfvoorzienend te zijn en kiezen ervoor om in een tent te slapen.
 
Scroll om laag voor meer...