Bas Jongerius

 
Laden...
Vogels kijken op wielen
 
19 mar 2022
18 bestanden
Bij de Waddendijk buiten Oudebildtzijl in Friesland is een mobiele vogelkijkhut geplaatst. Die zet Agrarisch Collectief ANV Om 'e Koaien tijdens het broedseizoen op locaties waar op dat moment veel weidevogels actief zijn. De hutten zijn vrij toegankelijk, voorzien van verrekijkers en veel informatie over natuur en vogels
 
Lente in Langweer: skûtsjesilen
 
17 apr 2019
30 bestanden
ls de lente komt, varen in Friesland de skûtsjes. Hoe ruig het toegaat aan boord leerde de fotograaf toen hij een weekend meezeilde op een Friese platbodem. Hij maakte een aanvaring met een andere skûtsje mee, leerde hoe de schipper zijn onderbeen verloor en zag een skûtsje stijlvol ten onder gaan...
 
and no birds sing
 
25 nov 2018
49 bestanden
Palmolie zorgt voor grootschalige vernietiging van regenwouden in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. In Indonesië is tussen 1990 en 2015 ongeveer 24 miljoen hectare regenwoud gekapt. Vaak leidt ontbossing tot het verdrijven van de oorspronkelijke bevolking, zoals de Dayak bevolking in Kalimantan, het Indonesische deel van Borneo. De kaalslag die de plamolieplantages aanrichten is ook rampzalig voor dieren in het regenwoud. Die worden opgevangen door particulieren, die proberen oerang oetans en sun bears velig te stellen.
 
Good Morning Vietnam
 
20 nov 2018
20 bestanden
Voor het hectische stadsleven begint starten veel inwoners van Hanoi hun dag met ontspanningsoefeningen. Rond het Hoan Kiem Lake midden in de hoofdstad zie je dan alle vormen van gymnastiek, van tai chi tot badminton met twee rackets; de Vietnamezen blijven er tot op hoge leeftijd fit bij.
 
Eierzoeken in Friesland
 
25 apr 2018
70 bestanden
Wie weleens in Friesland komt, die ziet ze wel: de mannen die in het voorjaar gebogen door het land lopen. Uren, dagenlang; altijd in hun eentje. Het zijn eierzoekers, die tegenwoordig geen eieren meer mogen rapen. Maar ze blijven wel doen wat generaties voor hen al deden. Gerrit is er zo een, al is hij jonger dan de meesten: 'Als je je ergens Fries voelt, is het hier.' Bij de fotoreportage is ook een geschreven reportage met het verhaal van Gerrit verkrijgbaar.
 
Hotel Dajti
 
14 feb 2018
31 bestanden
 
 
Friesland wandelpad
 
19 jul 2017
41 bestanden
Een stukje van het nieuwe Groot-Frieslandpad, van Hindeloopen naar Workum. Het Groot-Frieslandpad is een Lange Afstands Wandelpad langs de 'zeven zeelanden' waar Friesland ooit uit bestond. Het LAW 14 doorkruist Noord-Holland, Friesland, Drenthe en Groningen tot aan het Duitse Ost-Friesland.
 
De reis van de roos
 
9 mei 2017
50 bestanden
Op Schiphol landen iedere dag meerdere vliegtuigen vol rozen uit Afrika. Rozen reizen binnen een dag vanuit de hete kassen in Afrika naar de koele distributiecentra rond Schiphol. Van daaruit worden de bloemen over de hele wereld verspreid. De productie van dit Nederlandse exportartikel vindt voor een groot deel plaats in Oost Afrika. In Kenia concentreert de rozenkweek zich rond Lake Naivasha. Daar vinden de kwekers -waaronder een aantal Nederlandse ondernemers- goede omstandigheden: veel zon, goedkope arbeidskrachten en makkelijke toegang tot het water van Lake Naivasha. Veel kwekers proberen zich te houden aan afspraken rondom milieu, arbeidsomstandigheden en duurzaamheid, om te komen tot een 'fairtrade flower.' Maar niet alle kwekers gaan even duurzaam te werk. Organisaties als HIVOS en andere milieu-organisaties houden de bedrijven scherp in de gaten, na meldingen van overtredingen op het gebied van onder meer arbeidstijden, uitbuiting en milieu. De rozen worden flink bespoten met allerlei chemische middelen die schadelijk kunnen zijn voor de rozenplukkers. Ook de waterkwaliteit van Lake Naivasha, waar nijlpaarden en flamingo's leven, lijdt onder alle bedrijvigheid rond het meer. In deze reportage volgen we de reis van de roos vanaf de Keniaanse aarde tot aan de boodschappentas in Nederland.
 
Wadlopen naar Rottumeroog
Waddenzee Werelderfgoedwandeling
4 apr 2016
26 bestanden
Wadlopen vanaf de dijk bij Emmapolder naar het onbewoonde Waddeneiland Rottumeroog, in het kader van het uitroepen van het hele Waddengebied tot Unesco Werelderfgoed.
 
Scroll om laag voor meer...