Cynthia van Elk

 
Laden...
In Pennsylvania is de derby heilig
 
7 mei 2021
54 bestanden
Met de rechterhand op het hart, uit volle borst, zingt het publiek het Amerikaanse volkslied. De laatste noten zijn nog niet verstomd, of de buitenarena vult zich met het oorverdovend gebrul van ronkende motoren. Modder spat alle kanten op. Donkere wolken en uitlaatgassen vullen de lucht. Auto’s rammen in op elkaar. De mensen joelen, sommigen staan op, juichend, hotdog in de hand. De extase is compleet als wagens over de kop rollen, motoren in de fik vliegen en brandweermannen aan komen snellen. Welkom bij de demolition derby in de Amerikaanse staat Pennsylvania. De staat waar de Amerikaanse industriële revolutie begon en waar staal werd gesmeed voor de Golden Gate Bridge en de wolkenkrabbers in New York. En de staat waar inmiddels het ene na het andere distributiecentrum van Amazon verrijst langs de snelweg. Toch blijft Pennsylvania voelbaar de wieg van industrieel Amerika.~In deze staat zijn dit soort sloopevenementen geliefd. Sinds de jaren zestig zijn ze de trekpleister én sluitstuk van Amerikaanse zomerfeesten. Gemiddeld worden door het hele land zo’n tweeduizend van dit soort evenementen georganiseerd. Je zou het op het eerste gezicht niet zeggen, maar de auto’s en het rijgedrag zijn aan strikte regels gebonden. Zo moeten alle ramen ui de auto’s zijn verwijderd, worden benzinetanks vervangen door jerrycans, en zijn deuren en kleppen met kettingen vastgesjord. In de motorkap bevindt zich een gat van 30 bij 40 centimeter waar de slang van een brandblusser in past. Botsen met andere auto’s is verplicht, maar met opzet inrijden op de deur van de bestuurder levert een diskwalificatie op. ~Overdag werken deelnemers van de race in kolenmijnen, zijn ze vrachtwagenchauffeur, vuilophaler, automonteur of caissière bij het tankstation. ’s Avonds en in de weekenden sleutelen ze aan de auto’s. Zelfs als hun loon niet boven de tweeduizend dollar per maand uitkomt, worden er zonder aarzelen honderden dollars neergelegd voor een auto van de schroot. En dan ben je er nog niet. Want een auto rijklaar maken kan wel duizenden dollars kosten. Achter de schermen, waar de auto’s buiten het zicht van de schijnwerpers in de arena wachten, waan je je op een autokerkhof. Jonge moeders met baby op de arm sjouwen rond met kinderwagens, kleuters huppelen tussen de gedeukte auto’s, jongens kruipen dagdromend achter het stuur. Als ze twaalf zijn mogen ze zelf rijden, in de jeugdklasse. Er wordt gebarbecued op de achterklep van een pick-up, radiatoren gevuld, nog even snel wat gelast, een laatste lik verf op de auto aangebracht. Aan nationale trots geen gebrek: overal wapperen Amerikaanse vlaggen, afgewisseld met de omstreden confederatie-vlag. ~De laatste jaren wordt het autokerkhof ook versierd met Trump-vlaggen met daarop de tekst: ‘no more bullshit’. De demolition derby is een cyclus van sterven en herrijzen. Als gladiatoren laten de auto’s het leven in de arena. Maar zijn ze nog enigszins levensvatbaar, dan worden ze opgekalefaterd. Voor een volgende derby.
 
Dhaka Street Life
 
30 jan 2020
45 bestanden
Het dagelijks leven in de hoofdstad van Bangladesh. Straatscènes uit Dhaka.
 
Portretten
 
17 jan 2018
26 bestanden
 
 
Culinair Sicilie
 
2 mar 2017
56 bestanden
A culinaire reis door het Zuiden van Italië. Cynthia van Elk neemt ons mee op een tour met eten en drinken op Sicilië.
 
Amerikaans Kaasmeisje
 
2 mar 2017
50 bestanden
Kaas beleeft een opleving in Amerika. De hang naar 'eerlijk voedsel' heeft gezorgd voor een stijging van ambachtelijke kaasmakerijen. Stefanie Angstadt is een jonge kaasmaker uit Oley, Pennsylvania. Haar ambachtelijke kaasmakerij huist in een oud melkhuis. De kaasmakerij grenst aan een mooie overdekte brug. Elke dag begint met het inladen van lege melkbussen in haar auto om melk te gaan te halen. Ze rijdt naar een boerderij in de buurt waar ze biologische melk haalt. De rest van de dag maakt ze kaas.
 
Stemmen op Trump
 
30 dec 2016
12 bestanden
Alle soorten mensen stemmen op Trump. Zie de dwarsdoorsnede van kiezer in Pennsylvania die Trump stemmen.
 
American Demolition Derby
 
24 jun 2015
39 bestanden
A typical demolition derby event consists of five or more drivers competing by deliberately ramming their vehicles into one another. The last driver whose vehicle is still operational is awarded the victory.
 
Scroll om laag voor meer...