Esther Hessing

 
Laden...
Achterdocht in Belfast
 
5 jun 2018
39 bestanden
Het Goede Vrijdag vredesakkoord werd op 10 april 1998 getekend, wat een einde maakt aan 'The Troubles'. Je zou denken dat ze de problemen achter zich gelaten hebben, maar zelfs vandaag de dag is Belfast nog een verdeelde stad, waar geweld, wantrouwen en angst veel voorkomen; vooroordelen jegens en het vermijden van de 'andere' gemeenschap nog aan de orde van de dag is. Omheiningen, hekken en neutrale zones scheiden de gemeenschappen van elkaar. In de nabijheid van een 'interface' (het snijpunt waar de gescheiden en gepolariseerde gemeenschappen grenzen) zie je veel ramen met tralies, ter bescherming tegen 'de ander'. Veel mensen in deze gescheiden gebieden leven met het gevoel constant bespied te worden. Alhoewel het vredesakkoord al 20 jaar oud is, groeien kinderen er nog altijd op met angst voor 'de ander'. Ze wonen in gescheiden gemeenschappen, gaan naar aparte scholen en afzonderlijke sportclubs en hebben hun 'eigen' ziekenhuizen en winkelgebieden. Dit zorgt ervoor dat ze de andere gemeenschap niet tegenkomen tot ze naar de Universiteit gaan.
 
Sinterklaas achter de schermen
 
6 dec 2017
39 bestanden
 
 
Haagse Koffietenten
 
7 sep 2017
10 bestanden
Een Haagse koffietent mag je niet verwarren met een Coffeeshop of een modern koffiehuis. Het is een vrijstaand, vaak houten gebouw met een plat dak van ongeveer 20 m2 en ze hebben iets weg van een sportkantine of een bouwkeet. Ze staan vlak langs de weg of liever nog in de middenberm en gaan vaak al om 5 uur in de ochtend open. Het is alsof de tijd hier heeft stil gestaan. Veelal wordt de koffie nog geschonken uit een "koffiepot", een uitstervend voorwerp in de meeste horeca gelegenheden. De geschiedenis van de Haagse koffietent gaat terug naar het begin van de vorige eeuw. In deze tijd kregen de arbeiders hun weekloon uitbetaald in de plaatselijke kroeg. Het loon werd vrijwel direct omgezet in alcohol, wat resulteerde in een nagenoeg leeg loonzakje voordat deze arbeiders bij moeder de vrouw thuis kwamen. In de strijd tegen het alcoholmisbruik, richtte de Bond tegen Alcoholmisbruik de koffietent op. Het weekloon werd voortaan uitbetaald in deze koffietenten, waar uitsluitend limonade en koffie met een gevulde koek werd verkocht. Het alcoholgebruik en de armoede onder de arbeidersklasse nam door af door de komst van deze koffietent. Dat de koffietent juist in Den Haag bewaard zijn gebleven komt voornamelijk door de Haagse Kouwe Kak. Zij waren er niet van gediend dat arbeiders hun meegebrachte lunch opaten in het huis waarin ze werkte en in de regulieren horeca waren de arbeiders niet welkom met hun eigen boterhammen. De koffietent bood uitkomst! De eigen boterhammen mochten gegeten worden en voor een paar cent kregen ze er koffie en een gevulde koek bij. Al gauw werden deze koffietenten een ontmoetingsplaats voor de werklui. Vroeg in de ochtend werd de dag gestart met een bakkie pleur en werd de toestand van de wereld doorgenomen. Het werd ook een plek waar je naar toe ging als je een schilder zocht of om werk verlegen zat. Nog altijd zijn veel koffietenten vanaf 5 uur in de ochtend open en nog altijd is het een ontmoetingsplaats voor mensen die werken in "de bouw". Ook het bespreken van het nieuws van de dag gebeurd hier nog veelvuldig. Het veelal vaste bezoek kent elkaar en klaagt wat af over de verloederende maatschappij. Uitspraken als "vroeger was alles beter" worden hier nog veelvuldig in het plat Haagse door de tent geroepen.
 
De Praatpaal
 
7 sep 2017
17 bestanden
Door het gebruik van de mobiele telefoon is er geen behoefte meer aan de gele praatpalen langs de Nederlandse snelwegen. De Rijksoverheid heeft daarom besloten om de gele praatpalen weg te halen. Met het weghalen van de markante gele praatpalen zal het landschap rond de snelwegen voorgoed veranderen. De vriendelijk ogende praatpaal, ook wel konijnenoren genoemd, zal niet langer onze redder in nood zijn. Ik heb besloten de palen te fotograferen als dank voor bijna 60 jaar trouwe dienst.
 
Kado
de kunst van de slaap vatten
2 sep 2017
11 bestanden
Het lijkt op een oude gewoonte voor Chinese mensen om overal in slaap te kunnen vallen. Je vindt slapende Chinezen in elke positie die je je kunt voorstellen. Zonder schaamte in het openbaar slapen lijkt heel normaal te zijn.~~Voor deze foto's ben ik naar Yiwu Markt in Hangzhou gereisd. In dit district vindt je veel fabrieken. Deze fabrieken verkopen hun producten, meestal goedkope plastic cadeaus, in kleine winkels op de Yiwu Market.~Ik denk dat het cadeau is dat je zo makkelijk in slaap valt ...
 
Shoefiti
 
29 aug 2017
19 bestanden
Er zijn vele theorieën over de reden waarom mensen schoenen ophangen, maar geen van hen verteld de enige waarheid. De meest voor de hand liggende verklaring in de USA is dat bungelende schoenen een gebied markeren waar drugs verhandeld wordt of waar een criminele bende actief is. Ik heb veel skateparken in Nederland bezocht waar het zelfde fenomeen te zien is. Terwijl is de skateparken observeerde gaven de skaters me verschillende redenen voor de bungelende schoenen. Meestal was het om met hun versleten schoenen aan te geven dat ze op de skatebaan geweest waren, maar soms was het ook een ode aan een overleden skater.~Omdat niemand de exacte rede kan geven lijkt het dat alle theorieën een kern van waarheid hebben maar alleen de individuele schoenengooier weet waarom zijn of haar schoenen in bomen of andere hoge objecten hangen.
 
Scroll om laag voor meer...