Beschrijving
Nederland, Scheveningen, 20-05-2008. Het haringseizoen gaat op 3 juni van start met de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe. Dit jaar is de vangstquotum voor Noordzeeharing naar beneden bijgesteld tot 200 miljoen kilo. Slechts 15 procent van de vangst wordt gebruikt voor Hollandse Nieuwe (200 miljoen haringen). Haring mag Hollandse Nieuwe heten als hij goed vet is en op traditionele Nederlandse manier gekaakt, gerijpt en gefileerd is. De haring is in deze tijd van het seizoen waarin hij het meest vet, doordat hij zich nog niet heeft voortgeplant, dus geen hom of kuit heeft geschoten. Op de foto Maarten van Rijn. Maarten is schipper van het schip Wiron, een van de laatste boten dat op haring vist, hij vaart al 45 jaar uit op zoek naar haring. The herring season of the New Dutch Herring starts on the 3 rd of june. This year the quota is cut to 200 million kilos. Only 15 percent of this amount is New Dutch Herring. It is only allowed this name if the fish is fat and cleaned according to traditional Dutch procedures. Captain Maarten van Rijn goes out to catch herring for the last 45 years. matjesherring, herring, new dutch herring, dutch, fish, traditional dutch food. foto Cynthia Boll