Beschrijving
Nederland, Scheveningen, 20-05-2008. Het haringseizoen gaat op 3 juni van start met de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe. Dit jaar is de vangstquotum voor Noordzeeharing naar beneden bijgesteld tot 200 miljoen kilo. Slechts 15 procent van de vangst wordt gebruikt voor Hollandse Nieuwe (200 miljoen haringen). Haring mag Hollandse Nieuwe heten als hij goed vet is en op traditionele Nederlandse manier gekaakt, gerijpt en gefileerd is. De haring is in deze tijd van het seizoen vetst, doordat hij zich nog niet heeft voortgeplant, dus geen hom of kuit heeft geschoten. Bij haringverwerkingsbedrijf Jac. den Dulk worden jaarlijks miljoenen haringen gepekeld, schoongemaakt en verpakt. Uitsluitend vrouwen maken de haring schoon om verpakt te worden. Per dag maken ze per persoon tussen de 1000 en 3000 haringen schoon, ze krijgen 6 cent per haring betaald. The herring season of the New Dutch Herring starts on the 3 rd of june. This year the quota is cut to 200 million kilos. Only 15 percent of this amount is New Dutch Herring. It is only allowed this name if the fish is fat and cleaned according to traditional Dutch procedures. At Jac den Dulk the herring is being prepared for consumption. The gills are removed as are part of the intestines. About 35 woman clean on average 2500 herring per person a day. matjesherring, herring, new dutch herring, dutch, fish, traditional dutch food. foto Cynthia Boll